CainiSanatate canina

Pneumotorax la caini

Pneumotoraxul la caini este termenul medical pentru o acumulare de aer in spatiul pleural, zona dintre peretele toracic si plamani. Poate fi clasificat ca traumatic sau spontan si inchis sau deschis.

Atat cainii cat si pisicile sunt susceptibili la pneumotorax. Se crede ca cainii mari, cu pieptul adanc, cum ar fi Husky Siberian, sunt mai sensibili la pneumotoraxul spontan.

Simptome si tipuri

Exista patru categorii principale de pneumotorax: traumatic, spontan, inchis si deschis.

Simptomele variaza in functie de tipul de pneumotorax desi unele semne comune includ:

  • respiratie rapida (tahipnee),
  • dificultati de respiratie (dispnee),
  • respiratie rapida superficiala din abdomen
  • ritm cardiac rapid (tahicardie)

Pneumotoraxul traumatic  apare atunci cand aerul se acumuleaza in spatiul pleural si se datoreaza unei traume cum ar fi un accident de masina si poate fi evident prin simptomele de soc.

Cainii cu pneumotorax spontan, pe de alta parte, pot prezenta simptome de boala pulmonara. Pneumotoraxul spontan se datoreaza unei cauze netraumatice si poate fi primar (adica apare in absenta unei boli pulmonare de baza) sau secundar (adica este asociat cu un anumit tip de boala pulmonara subiacenta).

Pneumotoraxul deschis apare atunci cand exista un defect localizat in sistemul respirator, precum o punctie in peretele toracic, rezultand contactul dintre spatiul pleural si atmosfera exterioara. Pneumotoraxul inchis, intre timp, este identificat ca pneumotorax fara defecte respiratorii.

Pneumotoraxul traumatic este in general deschis, in timp ce pneumotoraxul spontan este intotdeauna inchis.

Un alt tip de pneumotorax este pneumotoraxul de tensiune, in care aerul este transferat in spatiul pleural in timpul inhalarii regulate, fiind prins aici si creand un transfer unidirectional de aer in spatiul pleural.

Cainele va prezenta:

  • dificultati de respiratie (mai ales la inspiratie)
  • dificultati de respiratie (respiratie superficiala, rapida)
  • limba si buzele pot deveni albastrui
  • neliniste
  • cainele va adopta o pozitie care sa il ajute sa inspire, de obicei intins pe burta

Cauze

Cel mai adesea, pneumotoraxul la caini este cauzat de muscaturi sau accidente de masina.

Cauzele variaza in functie de tipul de pneumotorax. Pneumotoraxul traumatic se poate datora unui incident traumatic, cum ar fi un accident de masina, care duce la leziuni penetrante ale gatului sau pieptului.

O incizie chirurgicala la piept sau perforarea esofagului in timpul interventiei chirurgicale poate duce  la pneumotorax traumatic.

Pneumotoraxul spontan la caini  poate fi cauzat de un corp strain in plamani, cancer pulmonar sau abces, boli pulmonare cauzate de paraziti sau dezvoltarea unor structuri asemanatoare veziculelor in plamanii cainelui, cunoscute sub numele de bule pulmonare.

Diagnosticare

Doua proceduri de diagnostic primar pot fi efectuate in cazurile de suspiciune de pneumotorax la caini: toracocenteza si bronhoscopie.

Toracocenteza, in care un cateter intravenos (IV) atasat la o extensie este introdus in cavitatea pleurala, poate confirma diagnosticul si poate fi  utilizat pentru a elimina aerul din spatiul pleural.

Bronhoscopia implica utilizarea unui tub subtire cu o camera mica atasata la acesta, introdus in caile respiratorii prin gura. Aceasta procedura este recomandata daca exista dovezi de traumatism traheal sau a cailor respiratorii mari.

Tehnici suplimentare de diagnosticare pot include imagistica cu raze X a pieptului si analiza urinei.

Tratament

Cainii cu pneumotorax trebuie tratati in spital pana cand acumularea de aer in cavitatea pleurala s-a oprit sau s-a stabilizat. Ar trebui eliminat cat mai mult aer din spatiul pleural, iar oxigenoterapia trebuie asigurata pana cand animalul dvs. de companie s-a stabilizat.

Indepartarea aerului poate fi efectuata prin toracocenteza, in care un cateter intravenos (IV) atasat unei extensii este introdus in cavitatea pleurala.

In cazurile de pneumotorax deschis traumatic, ranile deschise din pieptul cainelui trebuie curatate si acoperite cu un bandaj etans cat mai curand posibil, iar ulterior reparate pe cale chirurgicala. Administrarea de lichide intravenoase (IV) este adesea necesara si in cazurile de traumatism.

Recuperare si stil de viata

Dupa tratamentul initial, activitatea cainelui ar trebui sa fie sever restrictionata timp de cel putin o saptamana pentru a minimiza sansele de recidiva. Semnele vitale, inclusiv frecventa respiratorie si pulsul, trebuie monitorizate pentru simptome de recidiva.

Ingrijirea suplimentara depinde de tipul de pneumotorax care va afecteaza cainele si de severitatea starii sale de sanatate. Medicul veterinar va  poate sfatui cum sa oferiti ingrijire ulterioara cainelui dvs. pana la urmatorul consult de urmarire.

Prevenire

O modalitate cheie de a preveni pneumotoraxul traumatic este de a tine cainii inchisi si departe de zonele periculoase cum ar fi soselele (unde este cel mai probabil sa fie raniti).

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button