CainiProbleme de comportament

Cainii pot suferi de tulburare bipolara?

Cainele dvs. este de obicei, fericit, prietenos, afectuos, iar sesiunile de joaca sunt intotdeauna urmate de o sesiune de imbratisari. Insa in unele zile, cainele va fi retras sau furios, fara niciun motiv aparent. Ei bine, nu puteti pune aceste stari pe seama faptului ca cainele ds. nu a dormit bine. Poate ajungeti sa va intrebati daca cainii pot suferi de tulburare bipolara, la fel ca si oamenii?

Raspunsul? Nu tocmai.

Ce este tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara este o afectiune a sanatatii mintale care provoaca schimbari extreme ale dispozitiei, energiei si capacitatii de functionare a unei persoane. Oamenii care traiesc cu o afectiune bipolara se confrunta cu stari maxime de manie si stadii minime ale depresiei. Insa emotiile unui caine nu fluctueaza dramatic de la maxim la minim si inapoi. In schimb, schimbarile lor de dispozitie sunt adesea declansate de un factor extern. Pentru un caine, nu este ca si cum ar avea un motiv biochimic pentru a comuta intre stari, asa cum fac persoanele cu tulburare bipolara. La caini este aproape intotdeauna un raspuns la ceva din mediul lor.

Exemplu

De exemplu, un caine ar putea fi prietenos si afectuos in jurul membrilor familiei sale, dar apoi, odata ce un strain intra in scena, acelasi caine poate fi brusc fricos, agresiv sau inspaimantat. Deci, este o schimbare a polaritatii, ca sa spunem asa. Dar nu este comparabila cu episoadele maniacale si depresive pe care le experimenteaza persoanele cu tulburare bipolara.

Va puteti gandi la acest lucru, astfel: Sa zicem ca aveti de obicei o dispozitie calda si pozitiva, dar va este foarte frica de paianjeni. Asa ca, atunci cand vedeti un paianjen infiorator tarandu-se in camera dvs., va speriati brusc si reveniti la starea normala doar dupa ce eliminati paianjenul (sau fugiti tipand si cerand altcuiva sa se ocupe de asta). Acesta nu este un semn de tulburare bipolara. Este doar o schimbare temporara a dispozitiei cauzata de un anumit declansator.

Desi cainii au aceeasi chimie si structuri ale creierului de baza ca si oamenii, comportamentul si problemele lor de sanatate mintala este probabil sa nu se manifeste in acelasi mod, in principal din cauza diferentelor de limbaj si cognitive. Nu putem patrunde inca in creierul cainelui si nu putem sti exact ce gandesc acestia. Insa cercetatorii banuiesc ca cainii nu pot cugeta sau sa aiba ganduri de tristete in acelasi fel ca oamenii depresivi.

Dar evenimentele emotionale, cum ar fi predarea la un adapost de animale sau moartea unui prieten, pot provoca schimbari de comportament la caini care sunt in concordanta cu depresia. Un caine poate sa nu mai manance, sa se plimbe in cerc, sa para nervos sau slabit. Cainii sunt animalele cu cele mai multe emotii asemanatoare oamenilor si pot prezenta un comportament care seamana oarecum cu depresia la oameni. Si, cu siguranta, pot simti anxietate.

Ce altceva poate declansa schimbarea dispozitiei unui caine?

O multime de lucruri. De exemplu, un nou vizitator care intra in casa. Daca acea persoana intra pe teritoriul cainelui dvs. si este prea galagios, va poate face cainele fricos sau agresiv.

Cainele se va calma insa atunci cand se familiarizeaza cu strainul. Dar cand persoana respectiva face o miscare rapida/brusca pentru a se ridica, cainele se va speria si va latra pentru ca vor crede ca stapanul lor este in pericol. Aceasta este o trecere brusca de la prietenos la defensiv.

Cainele dvs. ar putea fi prea protector fata de casa lui (si a dvs.). Prin urmare, poate latra atunci cand simte o amenintare, cum ar fi acea soneria deranjanta de la usa. Sau poate ca este o problema ocazionala de dominatie. S-ar putea sa nu vrea sa-l intrerupeti in timp ce mananca sau sa-l treziti in timp ce doarme. Insa indiferent de situatie, aproape intotdeauna veti gasi acest declansator extern. Nu puteti face acelasi lucru cu persoanele diagnoticate cu tulburare bipolara, deoarece este ceva intern.

Strategii de modificare a comportamentului

Primul pas este identificarea acestui declansator. Odata ce va concentrati asupra cauzei schimbarilor de dispozitie ale cainelui dvs., aveti doua strategii pentru a-i modifica comportamentul.

1. Metoda desensibilizarii

Prima este o metoda numita desensibilizare. Sa presupunem ca tovarasul dvs. canin innebuneste de fiecare data cand afara este o furtuna. Pentru a calma acest comportament, puteti cumpara un CD cu sunete ale fenomenelor meteo din natura si sa il redati la un volum care sa atraga atentia cainelui, dar sa nu il sperie. Apoi, atata timp cat cainele ramane calm, continuati sa faceti acest lucru, crescand treptat volumul sunetului. Astfel, veti obisnui cainele cu lucrul care il sperie.

2. Strategia contra-conditionarii

Acesta este locul in care aduceti un stimul pozitiv pentru a-l contracara pe cel negativ. Cainele dvs. uraste soneria? Apasati usor butonul pentru ca cainele dvs. sa auda primul „ding”, oferiti-i o recompensa pentru a-l calma, asteptati cateva momente, apoi luati incet degetul de pe buton, astfel incat sunetul soneriei sa se termine. Repetati treptat acest lucru, astfel incat cainele dvs. sa invete sa asocieze sunetul enervant cu ceva pozitiv.

 

Ar trebui sa va consultati cu medicul veterinar si cu un specialist pentru a determina cel mai bun curs de actiune. O alta optiune de tratament este medicatia pentru caini. Exista medicamente care dau rezultate pentru cainii anxiosi si pentru anumite tipuri de comportamente.

Medicamentele nu sunt adesea o solutie in sine. Ele functioneaza cel mai bine in combinatie cu strategiile de desensibilizare si cea a contra-conditionarii.

 

Cititi si: Cainii pot suferi de sindromul Down?

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button