CainiProbleme de comportament

Cainii pot suferi de atacuri de panica?

Anticiparea unei experiente infricosatoare sau negative cu anumite persoane, obiecte, animale sau situatii poate duce la anxietate. Dar cand se transforma anxietatea in panica? Cainii pot suferi de atacuri de panica? Iata tot ce trebuie sa stiti despre atacuri de panica la caini.

Cainii pot suferi de atacuri de panica?

Cainii pot experimenta cu siguranta atacuri de panica, similare oamenilor. Persoanele care sufera de atacuri de panica raporteaza un sentiment brusc de frica intensa.

Ei pot experimenta un raspuns fiziologic, cum ar fi o frecventa cardiaca crescuta. De asemenea, pot sa transpire, sa tremure, sa le fie greata si sa aiba dureri de cap.

De obicei, nu exista un declansator specific, dar atacul de panica poate aparea in perioadele de stres intens.

Atacuri de panica caini. Cum va puteti da seama daca un caine are un atac de panica?

Desigur, nu putem intreba un caine cum se simte, dar putem cauta semne de panica, cum ar fi:

  • Respiratie ingreunata/Gafait
  • Agitatie
  • Tremurat
  • Salivatie excesiva
  • Cautarea unei ascunzatori
  • Cautarea atentiei proprietarului intr-o maniera frenetica
  • Sarirea cu labele pe proprietar
  • Saparea in pat, closet sau baie
  • Varsaturi
  • Tulburari gastro-intestinale (defecare imediata sau diaree, de exemplu)
  • Urinare

Cum sa faceti diferenta dintre anxietate, fobii si atacuri de panica la caini

Cainele dvs. sufera de anxietate, de fobie sau are un atac de panica?

Fobii vs. Atacuri de panica la caini

Modul in care distingem o fobie de un atac de panica se bazeaza pe prezenta unui declansator. Daca exista un declansator specific care provoaca acele reactii intense de la cainele dvs., atunci acesta poate fi clasificat drept fobie.

Persoanele cu fobii au descris-o ca experimentand o frica irationala de ceva. Acest sentiment poate fi similar la caini.

Declansatorul poate fi un sunet, persoana, obiect, locatie sau situatie. Multi caini experimenteaza fobii la furtuni si artificii.

De obicei, nu exista niciun declansator care sa provoace atacuri de panica la un caine.

Anxietate vs. Atacuri de panica la caini

Anxietatea apare atunci cand cainele dvs. se teme de un anumit eveniment sau situatie. Amenintarea anticipata poate fi reala sau perceputa.

Un exemplu este un caine care prezinta semne de anxietate inainte de o calatorie la veterinar. Au inteles indiciile ca merg la veterinar si au devenit ingrijorati de intalnire. Unele semne de anxietate la caini includ:

  • Respiratie ingreunata/Gafait
  • Agitatie
  • Vocalizare
  • Cainele isi face nevoile in mod inadecvat sau involuntar
  • Cautarea atentiei proprietarului
  • Urechi culcate inapoi, capul plecat, coada atarnand in jos sau ascunsa sub abdomen

 

Sfaturi pentru a ajuta cainii sa faca fata atacurilor de panica

Cainii care sufera de atacuri de panica ar trebui sa fie examinati fizic amanuntit de catre medicul veterinar. Pot fi efectuate teste de diagnosticare pentru a exclude orice cauze medicale ale reactiilor.

Exercitii fizice si stimulare mentala

Proprietarii de animale de companie ar trebui sa se asigure ca ofera o multime de exercitii fizice si mentale pentru cainii lor – atata timp cat medicul veterinar aproba nivelul de exercitiu.

O plimbare de minimum 15-20 de minute si/sau 15-20 de minute de joaca in fiecare zi pot reduce nivelul de stres al cainelui.

Jucariile de tip puzzle le pot stimula si obosi creierul. Sesiunile scurte de antrenament pot fi utile pentru a va mentine cainele ocupat mental.

Aduceti alinare cainelui in timpul unui atac de panica

Daca cainele dvs. are un atac de panica si vine la dvs. pentru atentie, il puteti mangaia, imbratisa sau tine in brate daca acest lucru ajuta la atenuarea simptomelor de panica. In functie de cat de intens este episodul, puteti incerca sa:

  • Distrageti atentia si sa redirectionati cainele sa se joace cu jucariile
  • Duceti cainele la plimbare
  • Utilizati indicii sau trucuri de baza pentru obedienta cainilor contra recompense de mare valoare

Alti caini se pot bucura doar sa fie animale de companie, sa fie periate sau masate de stapanii lor.

De asemenea, ar trebui sa-i oferiti cainelui un loc unde sa se ascunda. Redati muzica clasica linistitoare, si asigurati-va ca spatiul nu contine stimulenti externi (trafic casnic, alte animale de companie etc.). De asemenea, puteti utiliza spray-uri cu feromoni pentru caini sau difuzoare plug-in pentru a ajuta la reducerea anxietatii in acea locatie.

Suplimente/Medicamente de gestionare a atacurilor de panica

Unii caini pot beneficia de utilizarea suplimentelor naturale, cum ar fi L-teanina sau L-triptofanul. Ambele sunt ingrediente care au un efect calmant asupra animalelor.

Cu toate acestea, daca cainele dvs. sufera atacuri de panica intense, in care se raneste incercand sa sara prin ferestre, daca roade sau sapa prin pereti, trebuie vazut de un medic veterinar pentru a li se prescrie medicamente antianxietate.

Medicamentele pentru anxietate pot fi utilizate dupa cum este necesar. In unele cazuri, unui animal de companie i se poate administra un medicament zilnic pentru a-l mentine mai calm in general.

Daca cainele dvs. se confrunta cu atacuri de panica in mod regulat, atunci medicamentele de intretinere il pot ajuta sa faca fata acestor episoade. De asemenea, poate reduce frecventa si durata atacurilor de panica.

 

Evitati sa va pedepsiti cainele

La fel ca si in cazul oamenilor, sa va enervati pe cineva care se confrunta cu panica rareori va rezolva problema. In cele mai multe cazuri, nu va face decat sa inrautateasca situatia.

Asadar, sa tipati la caine, sa-l stropiti cu apa, sa-l fortati sa se culce sau sa folositi o zgarda electrica de dresaj nu va ajuta un caine care sufera un atac de panica.

Aceste tehnici nu vor face decat sa creasca frica si anxietatea. Cainele dvs. nu isi poate controla emotiile sau raspunsurile fiziologice in aceste scenarii. Daca ar putea sa se controleze si sa aleaga o alta optiune, probabil ca ar face-o.

Cei care au experimentat un atac de panica nu l-au descris ca fiind o experienta placuta, si nu isi doresc sa mai experimenteze unul. Cainele dvs. are nevoie de dragostea si sprijinul dvs. pentru a-l ajuta sa treaca peste aceste stari.

Cititi si: Cainii pot suferi de tulburare bipolara?

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button