CainiProbleme de comportament

Opriti agresiunea din frica la caini

Muscaturile de caine pot avea o varietate de motive insa majoritatea cainilor musca din cauza fricii. La fel ca si oamenii, cainii pot mosteni tendinta de a fi anxiosi; mediul cainelui, experienta de viata si tendintele de rasa joaca de asemenea un rol. Acest lucru poate duce la caini speriati, care reactioneaza cu agresivitate la evenimente pe care le considera inspaimantatoare.

Slaba socializare creste potentialul pentru  agresiuni mai tarziu in viata. Puii si cainii timizi care nu s-au jucat niciodata cu alti caini, de obicei se comporta bine pana la o prima lupta care apare adesea din frica sau din cauza ranirii accidentale ca urmare a agresiunii in timpul jocului. Ulterior, cainii timizi provoaca muscaturi grave si periculoase deoarece nu au invatat niciodata cum sa muste usor sau sa isi inhibe muscatura.

Cand cainii se tem de ceva declanseaza raspunsul instinctiv de „lupta sau fugi”, iar atunci cand cainele vostru nu poate scapa de ceea ce il sperie va recurge imediat la dinti. Muscaturile din frica sunt rezultatul impresiei ca asta e solutia pentru a iesi din respectiva situatie, cainele devenind atat de panicat incat nu mai e capabil sa gandeasca intr-un mod rezonabil. Cand comportamentul agresiv face ca „lucrul” infricosator sa dispara, cainele afla ca comportamentul agresiv functioneaza si il va folosi de fiecare data.

Agresiunea din frica provoaca daune severe tintei, deoarece cainele care musca a avut o socializare slaba si nu a invatat   sa-si inhibe muscaturile. Acesti caini nu lupta cu alti caini pentru statut si pedepsirea lor cu mustrari fizice sau verbale dure va inrautati comportamentul.

agresiunea din frica la caini

Semne de agresiune din frica

 

Cainii fricosi prezinta unele comportamente de inlocuire, cum ar fi sa se linga sau sa se mestece singuri, sa adulmece, sa isi linga buzele si sa caste. Vocalizarile obisnuite includ maraituri amestecate cu urlete. Limbajul corpului include ochiul de balena – care arata albul ochilor intr-o privire laterala exagerata. In ultima instanta gesturile finale sunt ghemuirea sau rostogolirea pe spate cu urinare supusa.

Majoritatea cainilor normali tolereaza o lungime si jumatate de caine (lungimea proprie) inainte de a se simti inconfortabil. Distanta sensibila a unui caine fricos poate fi mult mai mare si daca un alt caine sau persoana depaseste aceasta limita, va ataca. Agresiunea in cusca are loc atunci cand un caine nu are loc pentru a se indeparta de mainile dvs. intinse atunci le bagati in cusca si atunci isi apara spatiul cu maraituri si dinti.

 

Cum opriti agresiunea din frica la caini

 

Cainii timizi pot avea intotdeauna probleme cu sentimentul de frica. Dar puteti invata sa recunoasteti si sa evitati situatiile care pot determina cainele vostru sa reactioneze cu frica. Iata unele modalitati de le mai risipi frica:

  • Nu va uitati fix la el. Un contact vizual puternic semnaleaza dominatia si intensifica sentimentul de intimidare.
  • Folositi propriul limbaj al catelusului pentru a-l calma. Priviti in departare si simulati un cascat.
  • Notati sau retineti distanta la care cainele speriat devine agitat si pastrati aceasta distanta ori de cate ori este posibil.
  • Evitati agresivitatea in cusca sau in tarc. Deschideti usa si dati-va cativa pasi inapoi oferind ceva bun de mancare pentru a ispiti cainele sa iasa singur.
  • Evitati sa-i atingeti zgarda. Acest lucru provoaca aproape intotdeauna o muscatura.
  • Evitati sa mangaiati cainele pe partea de sus a capului, deoarece o mana care coboara spre el pare amenintatoare si inrautateste teama. In schimb, mangaiati cainele pe partile laterale sau pe piept.
  • Pentru cainii fricosi, exersati mici exercitii de dresaj de ascultare pentru a creste increderea.
  • Utilizati conceptul „nimic in viata nu este gratuit” pentru a va invata cainele ca trebuie sa „plateasca” pentru tot. Dupa ce accepta ca sunteti „seful”, o mare parte din frica va disparea.
  • Oferiti cainelui o multime de jucarii si gustari pentru a reduce concurenta cu alti caini pentru acestea.
  • Jocul creste increderea. Invatati-l sa se joace de-a “adu jucaria”, dar evitati jocurile de tip “trage funia” cu cainii care au tendinta de a musca pentru a nu incuraja acest comportament.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button