CainiProbleme de comportament

Agresivitatea la caini fata de persoane familiare

In timp ce unii considera ca agresivitatea la caini este un comportament normal, aceasta poate fi impulsiva, imprevizibila si chiar periculoasa. Comportamentul agresiv include maraitul, ridicarea buzelor, latratul, nervozitatea, fandarea inainte, muscarea. Cat priveste agresivitatea la caini fata de persoane familiare, tratamentul are in prezent ca scop controlul problemei deoarece nu exista un remediu cunoscut.

Simptome si tipuri

Poate fi dificil sa se determine daca un caine demonstreaza o agresivitate anormala. Agresivitatea este adesea expusa in apropierea castronului cu mancare al cainelui, jucariilor si momentelor in care cainele este manevrat. Acest tip de agresivitate este aratat persoanelor familiare, cel mai adesea celor care ii manevreaza, sau membrilor familiei careia apartine.

Agresivitatea poate fi observata des si poate nici macar sa nu fie fata de aceeasi persoana in mod regulat. Agresivitatea este adesea afisata ca:

  • Urechi culcate pe spate
  • Marait
  • Aversiune in privire
  • Muscat
  • Fandare a corpului

Agresivitatea cainilor fata de persoane familiare  este un semn al unei probleme grave. Exista insa unele cazuri in care un animal va fi agresiv in urma unei proceduri medicale dureroase sau daca sufera in mod regulat.

Cauze

Unele rase sunt mai agresive decat altele. Aceste rase includ, printre altele Spaniel, Terrier, Lhasa Apsos si Rottweiler insa agresivitatea poate aparea la orice rasa.

Cainii vor prezenta in mod normal semne de agresivitate intre 12-36 de luni si se observa mai mult la masculi decat femele. Unele boli si efectele ulterioare ale procedurilor medicale pot determina  agresivitatea la caini fata de persoane familiare. Pedeapsa inconsecventa sau aspra din partea proprietarului cainelui poate contribui la agresivitatea animalului.

Diagnosticare

Pe durata consultatiei medicale, medicul va cauta simptome ale agresiunii bazate pe frica, stari de anxietate si boli patologice. O analiza clasica de sange nu va gasi nicio anomalie.

Tratament

Agresivitatea la caini fata de persoane familiare necesita aplicarea unei terapii stricte animalelor, de modificare a comportamentului in cauza si eventual, administrarea de medicamente. Terapia comportamentala presupune eliminarea sau controlul situatiilor care pot declansa agresivitatea.

Medicii il vor ajuta pe proprietar sa identifice factorii declansatori si comportamentele astfel incat acesta sa poata lucra pentru a-i corecta. Unii caini vor avea nevoie de botnita pana cand comportamentul este sub control.

Controlul afectiunii (animalul trebuie sa se supuna unei comenzi inainte de a primi o recompensa) este  eficient pentru modificarea comportamentului. in plus, desensibilizarea poate scadea raspunsul animalului la anxietate si frica.

In unele cazuri, activitatea fizica poate ajuta la reducerea sentimentelor de agresivitate la caini. O dieta cu continut scazut de proteine / bogat in triptofan s-a dovedit de succes in reducerea agresivitatii. In prezent, nu exista medicamente aprobate pentru a trata agresivitatea canina  dar sterilizarea chirurgicala a cainilor masculi agresivi este o recomandare comuna.

Recuperare si stil de viata

Recomandarile de tratament date pentru a reduce agresivitatea sunt concepute pentru tot parcursul vietii si ar trebui sa fie respectate cu strictete si consecventa de catre proprietarul cainelui. In prezent, nu exista un remediu pentru agresivitate.

Prevenire

Una dintre cele mai bune masuri preventive este sa nu cresteti animale agresive si sa incepeti socializarea si „faza ierarhica” de la o varsta frageda.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button