CainiPisiciProbleme de comportamentProbleme de comportament

Cainii si pisicile pot suferi de rau de altitudine?

Nu este ceva neobisnuit ca unii oameni sa prezinte rau de inaltime, ameteli sau chiar greata la schimbarea altitudinii. Dar cum reactioneaza insa animalele noastre de companie, caini si pisici, la aceasta schimbare? Cainii si pisicile pot suferi de rau de altitudine?

Din fericire, multe animale de companie par sa se descurce bine dupa ce petrec un anumit timp la altitudini mari. Altele insa, nu.

Animalele sunt afectate de altitudine?

Pe scurt, da. Animale precum cainii si pisicile sunt sensibile la efectele nocive ale inaltimilor mari. Simptomele pot include, pe langa cele mentionate mai sus, varsaturi, dureri de cap si in cazuri extreme, acumularea de lichid in plamani si creier, mai ales daca vor fi activi cand ajung la altitudini mari.

Ceea ce este interesant este ca animalele au fost adesea studiate pentru a ajuta la intelegerea reactiilor fiziologice pe care acestea le au la altitudini mari. Stim destul de multe despre efectele daunatoare ale altitudinilor mari la unele animale iar efectele par a fi foarte asemanatoare cu ceea ce intampina oamenii in situatii similare.

Dar inainte ca cineva sa devina alarmat de acest lucru, este demn de remarcat sa subliniem ca aceste efecte incep doar peste 2.400 m. Iar majoritatea asezarilor atat de inalte au o populatie destul de redusa. Asa ca vestea buna este ca foarte putine animale de companie sunt afectate de altitudinea mare.

Care sunt cateva masuri de precautie preliminare pe care le poate lua o persoana daca intentioneaza sa-si duca animalul de companie intr-o zona de mare altitudine?

Precautiile generale includ limitarea activitatii fizice si supravegherea indeaproape a animalelor dvs. de companie. Daca par ca obosesc usor, gafaie excesiv, sunt mai putin interesate de mancare si/sau varsa, acestea sunt semne ca inaltimea ii afecteaza si posibil sufera de rau de altitudine.

Reduceti-le activitatea, oferiti-le mai multa apa de baut si treceti treptat la altitudini mai joase in cel mai scurt timpposibil. Renuntarea la hrana uscata de caini este importanta pentru a va asigura ca primesc suficienta hidratare. Cainii si pisicile nu beau intotdeauna apa ca raspuns la deshidratare asa ca hranirea cu hrana umeda este  foarte importanta.

rau de altitudine

Daca va mutati intr-un oras la o altitudine mare, animalul dvs. de companie poate prezenta aceste simptome in primele luni in noua locatie. Fiti bland cu el. Nu-l fortati sa faca mai multa activitate decat poate tolera. In timp, sangele lui se va adapta la altitudinea mai mare si va utiliza mai eficient oxigenul aflat in concentratii mai mici in aer.

Cand puteti spune ca animalul dvs. de companie nu se adapteaza la zonele de mare altitudine?

Daca dupa ce s-a mutat la altitudine mare, animalul dvs. de companie nu revine la nivelul sau de activitate de baza, s-ar putea intampla mai multe lucruri. Fiti atent la gafaitul excesiv sau la o tuse slaba. Acestea sunt semne ale bolilor de inima la caini si pisici iar animalele cu boli de inima preexistente se pot agrava la altitudini mari.

rau de altitudine

Uneori, la altitudini mai mici aceste semne de boli de inima pot sa nu fie evidente insa atunci cand ajung la altitudini mari se pot agrava suficient de mult incat proprietarii sa le observe. Tusea usoara, in special noaptea, este un semn de boala cardiaca si necesita ingrijire veterinara.

Daca animalul dvs. de companie are deja probleme de respiratie (astm bronsic etc.), mutarea intr-un loc de mare altitudine este un nu absolut sau exista lucruri pe care le puteti face pentru a-l ajuta sa se adapteze?

Nu este total contraindicat insa poate fi necesara diminuarea activitatii si apoi cresterea treptata a acesteia, in functie de cat de bine se descurca atunci cand activitatea lor se intensifica.

 

Sursa imagini: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button