Ingrijirea cainilor

Hranirea catelului in primul an de viata

Daca veti studia tipurile de hrana pentru catei dintr-un magazin de animale de companie, cu siguranta veti fi coplesiti. Mai ales daca sunteti proprietarul unui catelus pentru prima data. Pe vremuri, hranirea unui catelus nu era atat de complicata, iar proprietarii nu isi faceau prea multe griji cu privire la acest lucru. Procesul este mult mai complicat in prezent, insa intr-un sens bun. Ingredientele de calitate superioara, din surse mai bune, si formulele de diete specializate contribuie la o sanatate mai buna a cateilor nostri. Si la fel de importanta precum hranirea este si intelegerea cerintelor sale nutritionale speciale. Vom vedea in continuare ce presupune hranirea catelului in primul an de viata, cat de multa hrana trebuie sa oferiti catelului in aceasta perioada si de care.

Toti catelusii sunt diferiti. Asa ca daca aveti nelamuriri sau intrebari cu privire la hrana, programul de hranire sau sanatatea nutritionala a catelusului dvs., consultati-va intotdeauna cu crescatorul sau cu medicul veterinar.

Hranirea catelului in primul an de viata

  • 6-12 saptamani – Puii in crestere trebuie hraniti cu hrana pentru catei, o dieta special formulata pentru a satisface nevoile nutritionale pentru dezvoltarea normala. Daca ii veti hrani cu un tip de hrana pentru caini adulti, catelusii vor fi lipsiti de nutrienti importanti. 4 hraniri pe zi sunt de obicei adecvate pentru a satisface cerintele nutritionale. Rasele mari ar trebui sa fie hranite cu hrana uscata pana la 9 – 10 saptamani. Cainii de talie mica pana la 12 – 13 saptamani.
  • 3–6 luni – In aceasta perioada, reduceti mesele de la 4 la 3 pe zi. Acum incepe sa se dezvolte masa corporala a cetelului, care necesita acum un aport proteic ridicat. Hrana trebuie sa fie una de calitate, usor digerabila.
  • 6-12 luni – Incepeti hranirea de 2 ori/zi. Sterilizarea si castrarea reduc usor necesarul de energie. Dupa procedura, treceti de la hrana pentru catei bogata in nutrienti la hrana de intretinere pentru adulti. Rasele mici pot face schimbarea la 7 pana la 9 luni, rasele mai mari la 12, 13, chiar 14 luni. Atentie: Este mai bine sa ramaneti la hrana pentru catelusi mai mult decat insuficient.
  • 10 luni – 1 an – Catelusii se apropie de varsta adulta, necesitand suport nutritional pentru articulatii, mai ales in cazul cainilor de talie mare.

Cand devine puiul de catel adult?

Deoarece catelusii sunt de diferite rase si ajung la maturitate in ritmuri diferite, este bine sa stiti la cate luni sunt considerati adulti.

Astfel:

  • Cainii de talie FOARTE MICA ajung la varsta adulta la 8-10 luni, si au o greutate medie la varsta adulta de pana la 4 kg
  • Cainii de talie MICA ajung la varsta adulta la 8-10 luni, si au o greutate medie la varsta adulta de pana la 10 kg
  • Cainii de talie MEDIE  ajung la varsta adulta la 12 luni, si au o greutate medie la varsta adulta de 11-25 kg
  • Cainii de talie MARE ajung la varsta adulta la 15 luni, si au o greutate medie la varsta adulta de 26-44 kg
  • Cainii de talie URIASA ajung la varsta adulta la 18-24 luni, si au o greutate medie la varsta adulta de peste 45 kg

Cata hrana ar trebui sa oferiti unui catelus?

Conditia corporala, nu cantitatea consumata sau lasata in bol, ar trebui sa determine marimea portiilor. Marimea portiilor depinde de metabolismul individual si de tipul corpului, iar cerintele nutritionale variaza de la caine la caine. Daca catelul dvs. ocazional sare peste o masa sau nu mai doreste un tip de hrana, nu va faceti griji. Ar putea insemna ca este gata sa reduca din numarul de mese sau ca i-ati dat prea mult. In acest caz, reduceti pur si simplu cantitatea servita.

De asemenea, daca desfasurati un program de dresaj cu cainele dvs. bazat pe recompense, ajustati cantitatea pe care o hraniti la ora mesei in consecinta. Ori de cate ori dresati cainele si folositi recompense, oferiti recompense cat mai mici.

Cat de des ar trebui sa hraniti un pui de catel?

La fel ca si bebelusii umani, catelusii incep prin a avea nevoie de multe mese mici pe zi, dintr-un aliment formulat pentru cerintele lor nutritionale speciale. Majoritatea, dar nu toti, cainii termina rapid mesele. Pentru a descuraja mofturile in privinta hranei, hraniti catelul la ore regulate si in cantitati regulate. Si nu lasati mancarea jos mai mult de 10-20 minute.

Hrana uscata sau hrana umeda?

Multe companii de hrana pentru animale de companie au colaborat cu oamenii de stiinta din domeniul nutritiei canine pentru a dezvolta formule speciale atat pentru cateii de talie mare, cat si pentru cei mici.

  • Hrana la conserva este cea mai scumpa, insa cainii o considera cea mai gustoasa. Aveti grija totusi la specificatiile „all-meat”, deoarece cainele ar trebui sa aiba o dieta completa si echilibrata pentru a indeplini cerintele nutritionale. Doar carnea in sine nu poate indeplini aceste cerinte.
  • Hrana semi-umeda este un tip relativ nou de hrana pentru caini, care are o textura moale si este usor de mestecat, si nu trebuie sa fie refrigerata. Acest tip natural de hrana pentru caini are aspectul unei hrane proaspete pentru caini, fiind totodata practic de depozitat, la fel ca si hrana uscata. Un motiv pentru care este recomandata hrana semi-umeda pentru caini este ca este gatita intr-un mod mai sanatos in comparatie cu hrana uscata care se gaseste in mod obisnuit in magazine. Metoda de coacere lenta si la temperatura scazuta folosita pentru a produce hrana semi-umeda pentru caini ajuta la prevenirea degradarii vitaminelor si mineralelor din hrana cainelui, astfel incat acestia sa consume cantitatile potrivite din fiecare nutrient.
  • Hrana uscata pentru caini este cea mai economica, iar marii producatori ofera diete complete si echilibrate pentru caini de toate marimile si varstele. Hrana uscata poate fi oferita exact asa cum este, din punga.

Unii proprietari de caini sustin ca exista un avantaj al igienei bucale in crochetele dure, deoarece frecarea produsa ajuta la mentinerea gingiilor si a dintilor sanatosi. Crochetele pot fi umezite, fie cu apa, fie cu hrana din conserva. Desi nu este necesar, acest adaos poate face mancarea mai gustoasa.

Hrana pentru catelusi mari si hrana pentru catelusi mici

Exista diferente intre nevoile nutritionale ale cainilor de rasa mica si cea mare, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul cateilor. Catelusii de talie mica, sub 10 kg, cresc rapid si pot ajunge la maturitate pana la 9 luni. Puii de rasa mare si uriasa, care au intre 26-45 kg si mai mult, cresc mai lent, si nu vor ajunge la maturiate si la dimensiunea maxima decat la 15-24 luni.

Urmarirea greutatii catelusului si a progresului inregistrat

Cantariti catelul saptamanal si inregistrati progresul, comparandu-l cu diagramele de greutate adecvate rasei. Ajustati-i aportul alimentar pentru a obtine o rata medie de crestere.

Cantarirea unui caine, chiar si a unui catel care se agita, este de fapt foarte simpla. Cantariti-va mai intai dvs., apoi cantariti-va tinand catelul in brate. Scadeti diferenta – aceasta este greutatea catelului.

Nu va faceti griji daca intr-o zi ati dat cainelui o portie mai mare. Cainii nu sunt construiti la fel, nici macar doi caini din aceeasi rasa.

Un catel tanar care este supraponderal are un risc crescut de probleme ortopedice, din cauza stresului asupra articulatiilor imature. Obezitatea poate duce, de asemenea, la diabet, boli ale inimii si ale altor organe, precum si la letargie generala.

Este bine sa va hraniti cainele cu alimente destinate consumului uman sau cu resturi de la masa (chiar daca cainele cerseste)?

Chiar si o bucatica mica din acest tip de mancare va duce la mai multe. In curand, veti avea un caine obez. De asemenea, o dieta constanta cu resturi de la masa dvs. poate crea un dezechilibru nutritional. Iar anumite ingrediente si condimente din mancarurile dvs. preferate pot provoca dureri de stomac la caini.

Privirea rugatoare a unui caine cersetor poate fi irezistibila. Iar acest lucru se intampla cu un motiv. De-a lungul parteneriatului sau lung cu omul, cainele si-a perfectionat metode viclene de exploatare a obiceiului uman de a asocia mancarea cu afectiunea. In vremurile preistorice, cainii semi-domesticiti au asociat mai intai fiintele umane ca furnizor de hrana. Pe masura ce cele doua specii s-au apropiat, cainii si-au perfectionat comportamentul de cersit pentru a maximiza rezultatele: cu cat un caine parea mai demn de mila, cu atat mai multe resturi i-au fost aruncate. Cainii si-au rafinat de atunci aceasta abordare intr-o tehnica de vanatoare cu risc scazut, dar cu recompense ridicate.

Dar nu va lasati pacaliti. Cersitul nu este o criza emotionala sau un test al iubirii dvs. Este ceea ce oamenii de stiinta ar putea numi o strategie de supravietuire evolutiva, sau ceea ce noi ceilalti am putea numi o inselatorie. Permiterea cainelui sa va faca sa va simtiti vinovat, iar dvs. sa il hraniti excesiv sau a-i servi o dieta constanta cu resturi de la masa intr-o demonstratie gresita de afectiune, poate avea rezultate daunatoare sau chiar fatale.

Sfaturi utile pentru hranirea catelului

  • Hranirea catelului in momentul in care ajungeti acasa poate incuraja anxietatea de separare a acestuia. Joaca sau ingrijirea este o modalitate mai pozitiva de a-l saluta.
  • Atunci cand este necesar din punct de vedere medical, puteti cumpara hrana speciala pentru a hrani cainii cu boli de rinichi, boli de inima, diabet si alte afectiuni grave. Aceste alimente nu ar trebui sa fie niciodata oferite fara indrumare medicala avizata.
  • Unele suplimente de vitamine sau minerale, atunci cand sunt utilizate incorect (cum ar fi calciul suplimentar dat unui caine de rasa mare care are o dieta buna), vor face mai mult rau decat bine.
  • Inainte de a face o schimbare majora in dieta cainelui dvs., consultati-va cu medicul veterinar si, atunci cand este posibil, cu crescatorul. Odata ce formula este aleasa, ramaneti la aceasta. Schimbarile bruste ale tipului de hrana pot cauza probleme de digestie.
  • Portiile mici de morcovi sau bucatile de mere sunt gustari sanatoase, cu continut scazut de calorii, pe care majoritatea cainilor le agreaza.
  • Apa proaspata ar trebui sa fie disponibila in orice moment. In timpul lunilor de vara, luati in considerare amenajarea mai multor locuri de hidratare in interior/exterior. Pentru a evita acumularea de bacterii, spalati vasul cu apa zilnic.

Cum faceti trecerea de la hrana pentru catelusi la hrana pentru caini adulti

Cand faceti trecerea de la hrana pentru catei la hrana pentru caini adulti, ar trebui sa faceti trecerea treptat, pe o perioada de cateva zile. O schimbare brusca a dietei cainelui  poate provoca tulburari stomacale. Discutati cu medicul veterinar despre cea mai buna hrana pentru catelul dvs.

Multi profesionisti recomanda urmatoarea abordare la schimbarea dietei:

  • Zilele 1-3: 75% hrana anterioara si 25% hrana noua
  • Zilele 4-6: 50% hrana anterioara si 50% hrana noua
  • Zilele 7-9: 25% hrana anterioara si 75% hrana noua
  • Din ziua 10: 100% hrana noua

Cititi si: Cand este momentul potrivit pentru a trece la hrana pentru caini adulti?

Cateva sfaturi suplimentare legate de hranirea catelului

Asigurati-va ca toata lumea intelege si respecta programul de hranire a catelului. Daca exista o bresa delicata in familia dvs., cainele dvs. o va gasi si o va exploata, anuland astfel binele pe care incercati sa il faceti. Astfel, hranirea catelului necesita un efort constient a tuturor celor din familie.

Ati dau un os cainelui? Mare atentie!

Cel mai bun sfat al nostru aici este prudenta. Oasele de pasare si porc, sau oasele fierte de orice fel sunt strict interzise. Acestea se sparg in cioburi care pot provoca sufocare si leziuni grave ale gurii, gatului sau intestinelor cainelui.

Orice os, de fapt, odata mestecat in bucati mici, poate bloca intestinele si poate duce la o criza urata de constipatie. Poate provoca laceratii ale gurii si ale organelor interne sau se poate bloca in gat cu rezultate fatale. Este important de retinut ca oasele au valoare nutritiva mica, sau deloc.

Exista si alte modalitati de a satisface pofta de a mesteca a unui caine. Jucariile de mestecat si oasele de ros disponibile in comert sunt facute pentru caini de toate dimensiunile.

Acestea au fost sfaturile noastre pentru hranirea catelului. Tineti cont de acestea si veti avea un catel fericit si sanatos.

 

Cititi si despre ce alimente nu sunt indicate pentru caini si catelusi: 14 Alimente destinate consumului uman, toxice pentru caini

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button