CainiEducatie caninaProbleme de comportament

Cum va pregatiti catelusul pentru plimbarile cu masina?

Daca catelul dvs.  se teme de plimbarile cu masina o calatorie poate devine o problema complicata, chiar si atunci cand aveti de facut drumuri scurte. Unii pui fac crize, plang si chiar li se face rau in timpul mersului. Aflati in acest articol ce puteti face pentru a elimina anxietatea, astfel incat noul dvs. caine sa devina un excelent insotitor de calatorie.

 

De ce puilor de catel nu le plac masinile

In timp ce unele animale de companie asteapta cu nerabdare plimbarile cu masina este de inteles de ce unii dezvolta o teama fata de aceste calatorii. Multe plimbari cu masina ajung la medicul veterinar pentru vaccinari si termometre neplacut de reci introduse in locuri incomode.

Daca intentionati sa va consolati animalul de companie speriat  aveti grija sa nu imitati sunetele pe care le face acesta. Cand scoateti ceea ce credeti ca sunt sunete linistitoare si simpatice acestea pot suna cainelui dvs. ca propriul sau vaicarit si ati putea confirma faptul ca plimbarile cu masina sunt incomode si infricosatoare chiar si pentru oameni, oferindu-i catelusului justificare pentru a continua sa se agite.

 

Alungati frica de calatorie

Asociati masinile cu experiente distractive si fericite in loc de doar o excursie la veterinar. Acest proces, numit desensibilizare, necesita rabdare si timp, dar functioneaza indiferent daca un animal de companie actioneaza speriat, bolnav sau pur si simplu agitat. Odata ce puiul dvs. isi da seama ca o plimbare cu masina inseamna lucruri minunate, va astepta cu nerabdare fiecare calatorie.

 

pregatirea catelusului plimbare cu masinaObisnuiti-va treptat cainele cu interiorul masinii

In cazul unui pui de catel foarte fricos, aseazati bolul pentru mancare langa masina si lasati-l sa se bucure de masa. Dupa cateva zile cand este obisnuit cu asta, lasati usa masinii deschisa si hraniti cainele pe bancheta din spate. Intre orele de hranire, aruncati recompense (care nu fac mizerie) prin usa deschisa a masinii pentru ca puiul sa le gaseasca.

Cainele dvs. ar trebui sa invete ca lucruri bune se pot intampla cand sunteti langa masina. Incercati sa jucati un joc sau sa faceti trucuri in apropierea masinii. Daca lasati usile masinii deschise si cainele se urca inauntru, nu faceti mare agitatie, continuati jocul de parca nu s-ar fi intamplat nimic deosebit.

Asigurati-va ca masina este parcata in siguranta, departe de strada si cu frana de mana trasa. Nu jucati niciodata jocuri pe strada sau cu o masina in miscare.

 

Stati in masina in liniste

Cand puiul dvs. de catel mananca sau este distras in alt mod pe bancheta din spate, urcati-va la volan. Stati acolo o vreme, comportandu-va normal, apoi iesiti afara. Catelul dvs. va invata astfel ca nu se intampla nimic infricosator atunci cand sunteti si dvs. in masina. Faceti acest lucru timp de 1 zi.

A doua zi, cand sunteti la volan iar catelul dvs. este pe bancheta din spate ocupat cu ceva, porniti masina. Apoi opriti motorul si iesiti fara sa mergeti nicaieri. Faceti acest lucru de 3-4 ori in timpul zilei, pana cand animalul de companie o ia ca un lucru normal.

 

Obisnuiti-va cainele cu masina in miscare. Faceti calatorii (foarte) scurte

In cele din urma, dupa ce porniti masina, mergeti cu masina pana la capatul aleii (o portiune scurta) si intoarceti-va. Faceti acest lucru de 2 sau 3 ori la rand, lasand intotdeauna animalul sa iasa dupa ce va intoarceti. Daca catelusul se plange sau prezinta stres, este posibil sa va miscati prea repede pentru acesta. Procesul dureaza ceva timp, dar functioneaza.

Odata ce cainele s-a obisnuit cu o masina in miscare, el va deveni din ce in ce mai sigur pe el si frica de masina se va risipi. Mariti gradual distanta parcursa cu cainele in masina. Masina poate deveni un loc in care i se da mai multa atentie. Faceti calatorii in jurul casei si reveniti acasa, apoi o excursie la cel mai apropiat loc distractiv, cum ar fi parcul, inainte de a va intoarce acasa. Mergeti undeva unde stiti ca ii place catelusului dvs.

Faceti ca fiecare calatorie cu masina sa fie optimista si pozitiva, astfel incat experienta sa il faca pe caine sa astepte cu nerabdare urmatoarea calatorie.

 

Utilizati o cusca/geanta de transport pentru caini

Este o idee buna sa va obisnuiti sa limitati accesul catelusului in timp ce va aflati in masina. Un caine lasat liber pe bancheta din spate a masinii va poate distrage atentia in mai multe feluri. El va incerca sa-si paraseasca locul si va puteti trezi cu el pe scaunul de langa sofer sau chiar in bratele dvs. restrictionandu-va vizibilitatea. Cel mai eficient mod de a transporta un caine este folosind o cusca de transport animale. Un alt mod de a-l transporta consta in folosirea unei lese speciale legata de zgarda sa, sau a unei plase speciale, sau a unei huse, pentru a-l separa de scaunele din fata. Plasa sau husa se vor prinde de tetierele din fata si de centurile din spate.

Cainii de talie mica cum ar fi bichonii sau pechinezii vor putea fi transportati intr-un cosulet bine fixat.

O solutie foarte buna pentru a calatori sigur cu un caine de talie mare ar fi montarea unui grilaj despartitor intre zona din spate si spatele masinii, unde sa stea cainele. Prin urmare, investiti intr-una din aceste solutii pentru cainele dvs.

pregatirea catelusului plimbare cu masina

Ce probleme pot aparea?

Puii pot fi zdrobiti in urma actionarii airbagurilor, asa ca tineti-i pe bancheta din spate. Multe accidente s-au intamplat atunci cand cainele a ajuns sub picioarele soferului, iar acesta nu a putut folosi frana sau acceleratia in mod corespunzator. Mai presus de toate, un caine pe scaunul din fata este o distragere a atentiei iar dvs. trebuie sa fiti atent la condus.

Odata ce cainele dvs. este prea mare pentru a se potrivi intr-o cusca de transport pentru pentru caini, luati in considerare instalarea unei bariere inchise sau fixati cainele cu un ham, folosind centura de siguranta pentru mai multa siguranta. Desi cainele dvs. poate nu va agrea acest lucru la inceput, este cel mai sigur lucru pe termen lung.

Asigurandu-va ca majoritatea calatoriilor dvs. cu masina sunt catre destinatiile preferate ale cainelui dvs. care il vor bucura, puteti risipi treptat temerile cainelui. Cu persistenta, puteti avea un animal de companie care nu numai ca tolereaza plimbarile cu masina, dar le asteapta cu nerabdare.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button