Educatie canina

Joaca si dresajul cateilor

Pe langa faptul ca este distractiv atat pentru dvs., cat si pentru cainele dvs., jocul are un rol important in pregatirea catelusului dvs. pentru viata de adult. Jocul il ajuta sa-si dezvolte abilitatile sociale si fizice de care va avea nevoie pentru tot restul vietii. In continuare vom detalia acest subiect, despre joaca si dresajul cateilor.

 

Cum se joaca cateii in primul lor an de viata

2-4 saptamani

Cateii incep sa se joace cu mama si fratii lor intre 2 si 4 saptamani. Acest tip de joc este foarte important pentru invatarea abilitatilor sociale. Cateii se joaca luptandu-se si adesea muscandu-se unul pe altul (sau pe mama lor) prea tare. Cand se intampla acest lucru, cel muscat scanceste, iar daca cel care musca nu se opreste, cel muscat va refuza sa continue jocul.

Acest lucru invata catelul abilitati importante de comunicare si de inhibare a muscaturii. Si este unul dintre motivele pentru care cateii nu ar trebui sa fie separati de mama si frati inainte de varsta de 7 saptamani. Daca un catel este separat mai devreme, trebuie sa-i gasiti un tovaras de joaca de aceeasi varsta sau sa va asumati dvs. rolul. Daca catelusul musca prea tare, exclamati „au!” si refuzati sa continuati jocul.

4-5 saptamani

Puii incep sa se joace cu obiectele intre 4 si 5 saptamani. Este important sa le prezentati cateilor mingi si alte jucarii si obiecte sigure in aceasta perioada, deoarece cateii invata obiceiuri specifice de joc de la o varsta frageda. Pana la varsta de 8 – 12 saptamani, catelusul ar trebui sa fie familiarizat cu conceptul de aducere. Cateii care nu au fost expusi ideii de aducere la acea varsta frageda pot avea dificultati sa o inteleaga mai tarziu si s-ar putea sa nu invete niciodata conceptul.

2-6 luni

Intre 2 si 6 luni, jocurile catelusilor se concentreaza in continuare pe jocul de lupta. Daca catelul dvs. are alti caini cu care sa se joace, este foarte bine. Insa veti dori sa se joace si cu dvs. In timpul jocului cu oameni, jocurile de lupta trebuie directionate catre ceva mai potrivit, cum ar fi preluarea.

Pe masura ce catelul creste, el va fi pregatit pentru niste jucarii mai sofisticate. Diverse jucarii de tip puzzle si interactive ii impun sa munceasca pentru a obtine o gustare sau pentru a scoate jucarii mai mici din ele. Astfel de jucarii sunt grozave pentru a-i ocupa mintea atunci cand nu puteti fi cu el. Rotiti jucariile cainelui, schimbandu-le la fiecare cateva zile pentru a-l mentine entuziasmat de ele.

7-12 luni

Intre 7 si 12 luni, mare parte din jocul catelusului se concentreaza pe a va arata ca este mult mai rapid, mai puternic si mai inteligent este decat dvs. Va puteti juca impreuna, dar asigurati-va ca castigati si ca dvs. sunteti cel care decide cand se termina jocul.

 

Importanta jocului la catelusi

Jocurile provoaca cainele dvs. mental si fizic, ambele importante pentru a va mentine cainele calm si cu un comportament adecvat. Lipsa exercitiilor fizice este implicata in multe probleme de comportament.

Jocul este, de asemenea, important pentru dezvoltarea fizica si intelectuala. Cateii alearga, se rasucesc si se lupta, dezvoltandu-si muschii, agilitatea si forta. Jucand jocuri care solicita catelului sa caute obiecte ascunse, sa adulmece sau sa faca alegeri, catelul invata sa-si foloseasca creierul si simturile.

Jocurile pot ajuta la cresterea increderii cainilor timizi. Iar jocul in situatii noi ii poate ajuta pe caini sa se adapteze la aceste situatii. Jocul poate fi folosit ca o recompensa pentru un comportament bun. Si este adesea un element motivational mai bun pentru cainii activi decat hrana.

Jocul este important pentru legatura dintre dvs. si cainele dvs. Cainii care se joaca cu oamenii inca din stadiul de catel sunt mai susceptibili de a continua acel tip de joaca si cand vor fi adulti. Cainii interactioneaza mai mult cu oamenii cu care se joaca. Astfel de caini sunt mai distractivi de avut in preajma si tind sa fie mai sociabili si cu alti oameni.

 

Adaugarea sesiunilor de joaca in dresajul catelusului

Joaca si dresajul cateilor ar trebui sa fie asociate. Cand va ganditi la cursuri de dresaj canin in grup, s-ar putea sa va ganditi la structuri de dresaj rigide si stricte. Cu toate acestea, pe masura ce stiinta continua sa ne invete mai multe despre comportamentul canin si despre procesele de invatare, am ajuns sa realizam importanta jocului in cadrul dresajului. Din ce in ce mai multi dresori de caini includ acum pauzele de joaca atat pentru catei cat si pentru cainii adulti.

Sesiunile de joaca va pot ajuta sa va atingeti obiectivele dorite de dresaj, imbunatatind concentrarea cainelui si invatandu-l conceptul foarte important de autocontrol.

Pentru caini, jocul poate cuprinde o serie de activitati. Prinderea unui frisbee, alergarea intr-un tarc de joaca sau jocul de aport sunt, de asemenea, versiuni ale jocului. Deoarece fiecare caine este un individ, stilul preferat de joaca va varia. Cainii mai putini sociali se pot bucura de jocuri cu stapanii lor, in timp ce cainii sociali se pot bucura de sesiuni de joaca in grup cu alti caini. Jocul ofera cainelui dvs. moduri creative de a-si folosi creierul.

In ce mod poate fi de folos jocul in cadrul dresajului

A invata lucruri noi poate fi o provocare, indiferent de specie. Cursurile moderne de dresaj pentru catei ofera puilor mai tineri sansa de a invata abilitati sociale vitale si de a inhiba muscaturile prin joaca, fara lesa, cu colegii de joaca adecvati varstei. Si multe cursuri de dresaj de grup pentru caini adulti ofera pauze regulate, pentru a le oferi cainilor timp sa se relaxeze si sa se bucure de legaturi cu stapanii lor prin sesiuni de joaca. Actul de joc poate fi pur si simplu o pauza binemeritata de la antrenament. Sau poate servi ca o intarire puternica pentru o munca bine facuta. Si in cadrul dresajului, cu cat recompensele sunt mai puternice, cu atat este mai probabil sa se repete comportamentul bun.

Desi poate parea contraproductiv, adaugarea de pauze scurte de joaca in sesiunile de dresaj poate ajuta la imbunatatirea concentrarii. Iar atunci cand este incorporat corespunzator, poate oferi cainelui oportunitati frecvente de a practica autocontrolul.

Moduri de a ingloba jocul in rutina dvs. de dresaj

Pentru a profita la maximum de pauzele de dresaj, acordati-i cainelui o pauza cat inca acesta este interesat. Nu asteptati pana cand cainele isi pierde interesul sau concentrarea. Pentru un impact sporit al dresajului, utilizati un joc de aport, de tragere sau urmarire pentru a invata cainele autocontrolul. Asteptati ca catelul dvs. sa astepte politicos sa inceapa jocul cand i se cere, mai degraba decat sa apuce jucaria la prima vedere, sa sara in sus sau sa latre. Incepeti usor cu „Stai”, apoi „Bine” pentru a incepe jocul. De asemenea, cainele ar trebui sa incheie sesiunea de joaca atunci cand ii semnalati acest lucru. Schimbarea jucariei cu o recompensa ar trebui sa fie suficienta pentru a va invata cainele sa incheie jocul asa cum ii cereti. Odata ce sesiunea de joc s-a incheiat, puteti relua antrenamentul sau puteti incheia sesiunea.

In timp ce dresajul cainilor ar trebui sa fie placut si antrenant pentru dvs. si cainele dvs., sesiunile de joaca servesc ca o intarire puternica pentru majoritatea cainilor si sunt usor de incorporat in programul de dresaj. Joaca si dresajul cateilor aduc beneficiile unei concentrari mai bune si a autocontrolului, care sunt recompensele dvs. pentru o munca bine facuta!

 

Cititi si: Perioada de juniorat a catelului

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button