Animale mici

Tumori si cancere la gerbili

O crestere anormala a celulelor intr-un tesut sau organ este denumita tumoare sau cancer. La fel ca si oamenii, si gerbilii pot suferi de cancer sau tumori. Exista practic doua tipuri de tumori: tumori benigne – care nu se raspandesc si tumori maligne – care se raspandesc si sunt de obicei denumite cancere. Despre tumori si cancere la gerbili vom discuta in continuare, si vom vedea ce simptome pot prezenta, cum se diagnosticheaza si ce tratamente exista.

Tumorile pot fi gasite in sau pe diferite parti ale corpului, inclusiv tumori ale pielii de la urechile sau picioarele gerbilului. Totusi, indiferent de tipul de tumora sau cancer, se recomanda ingrijire veterinara prompta, care cresc sansele de succes ale tratamentului.

Simptome si tipuri

Semnele si simptomele prezentate de gerbil vor depinde de tesutul sau organul afectat de tumora. De exemplu, tumorile gasite in glandele de marcare ventrale ale gerbilului sunt frecvente (in special la gerbilii mai in varsta) si apar ca rani, dar se raspandesc rar. Piele Tumorile sunt, de asemenea, vizibile si apar ca mase pe multe parti ale corpului, inclusiv pe urechile si picioarele gerbilului. Tumorile localizate in organele interne ale gerbilului sunt mai greu de identificat deoarece semnele externe sunt rareori menifestate.

Totusi, unii indicatori buni ai acestor tumori sunt depresia, pierderea poftei de mancare, durerile abdominale si diareea, uneori cu sange.

Cauze

Nu exista un motiv cunoscut pentru majoritatea tumorilor sau cancerelor, cu exceptia faptului ca anumite tipuri au dispozitii genetice si se datoreaza cresterii anormale a celulelor intr-un tesut sau organ.

Diagnosticare

Tumorile benigne si maligne sunt diagnosticate prin examen fizic, raze X, tomografii, RMN, analize de sange si biopsii.

Tratament

Medicul veterinar va recomanda, probabil, indepartarea chirurgicala a tumorii. Aceasta deoarece pe masura ce creste, poate deveni canceroasa si se poate raspandi in alte locatii ale corpului. indepartarea timpurie a tumorilor sau a cancerelor permite cel mai bun rezultat cu cele mai mici sanse de complicatii si recidive. Daca cancerul nu poate fi excizat chirurgical, medicul veterinar va incerca sa trateze simptomele si sa faca gerbilul sa se simta confortabil.

Recuperare si stil de viata

Un gerbil care se recupereaza dupa o interventie chirurgicala are nevoie de multa odihna si ingrijire. Consultati medicul veterinar referitor la ingrijirea postoperatorie specifica necesara in cazul gerbilului dvs.

Prevenire

Nu exista metode de prevenire cunoscute pentru tumori si cancere.

 

Cititi si: Alopecia (caderea parului) la gerbili

Sursa imagine:

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button