Animale mici

Alopecia (caderea parului) la gerbili

Alopecia este caderea completa sau partiala a parului in zonele in care este prezent in mod normal. Alopecia (caderea parului) la gerbili este o tulburare comuna si in functie de cauza care sta la baza acesteia, poate fi tratata.

Simptome si tipuri

Alopecia la gerbili este extrem de vizibila, caracterizata ca o cadere variata sau simetrica a parului. Alte simptome includ:

  • Depresie
  • Pierdere in greutate
  • Descuamarea pielii
  • Inflamatia pielii
  • Mancarime severa si inrosire a pielii (mai ales in cazul infestarilor cu ectoparaziti)

Alopecia (caderea parului) la gerbili – Cauze

Gerbilii pot pierde pete de par pe multe parti ale corpului.

De exemplu, daca gerbilul si-a pierdut parul de pe fata, aceasta situatie se poate datora frecarii constante de hranitoarele custilor metalice sau ingroparii excesive a fetei.

Caderea parului in zona cozii sau in zona posterioara poate fi rezultatul supraaglomerarii custii, a ranilor provocate de colegii de incinta sau al mestecarii parului de catre tovarasii din cusca.

Caderea parului se poate datora si unor motive nutritionale, cum ar fi deficiente de vitamine si minerale.

In cele din urma, prezenta ectoparazitilor pe gerbili, cum ar fi capuse si acarieni, poate duce la mancarime, frecare si caderea ulterioara a parului.

Diagnosticare

Pe langa efectuarea unui istoric medical amanuntit al gerbilului, medicul veterinar poate efectua analize de sange (in cazul deficientelor nutritionale) sau poate examina microscopic mostre de piele (in cazul infestarilor ectoparazitare) pentru a diagnostica alopecia.

Tratament

Daca gerbilul dvs. sufera de paraziti, cum ar fi capuse sau acarieni, medicul veterinar ar putea recomanda utilizarea agentilor paraciticizi pentru a eradica infestarea.

Daca caderea parului se datoreaza unei cauze nutritionale, medicul veterinar ar putea prescrie cateva suplimente de vitamine si minerale pentru a ajuta la depasirea deficientei.

Corticosteroizi orali, agenti antihistaminici sau unguente topice pe baza de corticosteroizi pot fi  recomandate pentru a ajuta la controlul alopeciei cauzate de mancarime.

Recuperare si stil de viata

Daca gerbilului i-au fost prescrise suplimente de vitamine si minerale, asigurati-va ca urmati regimul de dozare al medicului veterinar.

Curatati si dezinfectati cusca gerbilului, mai ales in cazurile de infestari ectoparazitare.

Prevenire

Datorita diversilor factori care pot duce la caderea parului, poate fi dificil sa preveniti alopecia in toate cazurile. Toturi, tinand parazitii la distanta si hranind gerbilul cu o dieta nutritiva echilibrata poate ajuta la prevenirea caderii parului.

Cititi si: Ingrijirea gerbilului ca animal de companie

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button