Animale mici

Tumorile si cancerul la cainele de preerie

Aparand atunci cand celulele se inmultesc anormal, tumorile sunt clasificate fie ca fiind maligne sau benigne. Tumorile pot deveni canceroase desi sunt mai putin frecvente la cainii de prerie.

Tratamentul, daca este recomandat, va depinde de tipul si localizarea tumorii sau a cancerului. Pronosticul pentru tumorile benigne este in general unul bun. Insa pronosticul general este slab pentru unele tumori sau cancere care implica organele vitale precum ficatul iar cainii de prerie afectati pot trai doar cateva saptamani dupa diagnosticare.

Simptome

Tumorile din zona sinusurilor maxilarului superior – cunoscute sub denumirea de odontoame – sunt cauze semnificative ale problemelor respiratorii superioare la cainii de prerie. Acestea pot fi legate de actiunea constanta de mestecat si slefuire a dintilor incisivi superiori, dificultati de respiratie sau inflamarea gingiilor.

Alte tumori la cainii de preerie includ:

  • tumori benigne ale rinichilor,
  • tumori maligne ale stomacului,
  • tumori benigne ale tesutului adipos
  • tumori maligne ale tesutului fibros al cartilajului de la baza limbii

Cauze

Tumorile sunt in esenta o multiplicare anormala a celulelor corpului. Pe masura ce aceste celule cresc si se raspandesc (metastazeaza), ele pot deveni canceroase.

Diagnosticare

In cazul rar in care cainele dvs. de prerie are o tumoare, medicul veterinar va pune un diagnostic dupa ce va observa cresterea tumorii in exterior. Unele tumori sau cancere gasite in organele interne pot fi diagnosticate numai dupa efectuarea unei radiografii sau scanari.

Tratament

Medicul veterinar va recomanda probabil indepartarea chirurgicala a tumorii pentru a preveni cresterea si raspandirea acesteia in alte locatii ale corpului, ceea ce duce adesea la cancer. De fapt, cu cat acest lucru se face mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele ca tumora sau cancerul sa nu devina mai grave.

Recuperare si stil de viata

Un caine de preerie-animal de companie aflat in recuperare dupa o interventie chirurgicala tumorala are nevoie de ingrijire postoperatorie optima.

Cainelui de preerie ar trebui sa i se asigure odihna adecvata pentru recuperare. Vizitele regulate de urmarire la medicul veterinar vor fi necesare pentru a inregistra progresele realizate.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button