Animale mici

Cancere si tumori comune la sobolani

Sobolanii sunt predispusi genetic la o incidenta mare a tumorilor si a cancerelor. Unele tumori pot fi maligne, in timp ce altele sunt benigne. In toate cazurile, totusi, este recomandat sa indepartati tumora pentru a ajuta la reducerea deceselor ca urmare a excrescentelor canceroase. Vom vedea in continuare care sunt cele mai comune cancere si tumori la sobolani, ce simptome prezinta si in ce consta tratamentul.

Simptome si tipuri

Keratocantom

Tumori benigne ale pielii care se dezvolta in piept, spate sau coada.

Fibroadenoame mamare

Cel mai frecvent tip de tumori de reproducere la sobolani.
Poate fi gasite in tesutul mamar (sanului) si sunt de obicei benigne (nu maligne).
Se intalneste atat la sobolani femele, cat si la masculi.

Adenocarcinoame mamare

Tumori maligne (agresive si raspandite) care se gasesc sub piele oriunde pe partea inferioara a corpului, de la barbie pana la coada, deoarece sobolanii au tesut mamar larg distribuit.
De obicei, aceste tumori sunt excrescente moi, rotunde sau oarecum plate.

Tumorile glandei pituitare

Frecvent la femelele de sobolan.
Datorita pozitiei tumorii, simptomele includ inclinarea capului si depresia.
Aceste tumori duc de obicei la moarte subita.

Tumori testiculare

Gasit in testiculele sobolanilor masculi.

Tumorile lui Zymbal

Gasit la baza urechii la sobolanii mai in varsta.

 

Cauze de cancere si tumori la sobolani

Sobolanii prin natura lor sunt foarte sensibili la dezvoltarea tumorilor. Unele sunt mai frecvente decat altele, desigur.

De exemplu, adenocarcinoamele mamare sunt frecvente la sobolani din cauza tesutului lor mamar larg distribuit. Tumorile glandei pituitare cresc in aparitie in raport cu consumul crescut de alimente bogate in calorii.

Diagnosticare

Cresterile tumorale care pot fi vazute sau simtite extern sunt cele mai usor de diagnosticat. Tumorile care apar in organele interne pot fi diagnosticate doar cu ajutorul radiografiilor si altor scanari.

Tratament

Medicul veterinar va poate recomanda probabil indepartarea chirurgicala a tumorii, deoarece unele tipuri de tumori se pot dezvolta si se pot raspandi in alte locatii ale corpului. De asemenea, trebuie reduse la minimum daca tumora este indepartata devreme.

In cazul tumorilor testiculare, si in unele cazuri de adenocarcinoame mamare sau tumori testiculare, intregul testicul sau glanda mamara va fi indepartat impreuna cu tumora pentru a evita metastazarea (raspandirea) tumorii.

Recuperare si stil de viata

Pe durata recuperarii in urma unei interventii chirurgicale pentru o tumoare, sobolanul va avea nevoie de ingrijire adecvata pentru a evita complicatiile. Consultati medicul veterinar cu privire la ingrijire, management si dieta in aceasta perioada postoperatorie.

 

Cititi si: Infectia cu bacteria Salmonella la sobolani

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button