Animale mici

Ingrijirea gerbilului ca animal de companie

Gerbilul este un mic mamifer rozator  care poate fi un animal de companie ideal datorita blandetii sale si firii prietenoase. Spre deosebire de alte rozatoare, gerbilii au cicluri de somn-activitati foarte scurte. Prin urmare, daca sunteti o o persoana ocupata, un gerbil va fi perfect pentru dvs. In acest articol va vom da cateva date generale despre ingrijirea gerbilului ca animal de companie.

Caracteristici generale ale gerbililor

Gerbilii sunt originari din multe parti ale lumii, dar tipul de gerbil cel mai frecvent adoptat ca animal de companie este gerbilul mongol.

Gerbilii vin intr-o varietate de culori, dar de obicei au blana alba pe burta. Cozile lor sunt acoperite cu par, spre deosebire de cele ale soarecilor.

ingrijirea gebrilului

Gerbilii traiesc de obicei timp de 3-4 ani. Majoritatea sunt nocturni, dar gerbilul mongol nu este. Toti gerbilii sunt zburdalnici si pot scapa cu usurinta dintr-o cusca care nu este inchisa temeinic.

Vederea lor nu este foarte buna si uneori cad atunci cand alearga, dar auzul si simtul mirosului sunt ambele foarte dezvoltate.

 

Copiii care au in grija gerbili ar trebui supravegheati de un adult.

Amenajarea locuintei

Gerbilii pot fi tinuti intr-o cusca de sarma sau intr-un acvariu acoperit cu o plasa de sarma. Incinta trebuie amplasata departe de lumina directa a soarelui sau de curentii de aer, captusita cu un substrat absorbant. Indiferent ce alegeti pentru substrat, asigurati-va ca il schimbati suficient de des pentru a-l mentine uscat si fara mirosuri.

Gerbililor le place joaca. Oferiti-le o roata de alergare si/sau permiteti-le sa alerge in afara custii lor zilnic, in mod supravegheat, pentru o anumita perioada de timp. Verificati inainte incaperea sa nu existe locuri prin care gerbilii pot scapa.

Hrana

Hrana pentru gerbili este disponibila in multe magazine pentru animale de companie. Ii puteti oferi seminte de floarea-soarelui, nuci, pelete de lucerna, legume proaspete. Indepartati din incinta animalului resturile de alimente proaspete inainte de a se strica.

Cea mai buna solutie de a-i pune apa la dispozitie este sa folositi o sticla cu un adaptor-pai.

ingrijirea gebrilului

Ingrijire generala

Dintii gerbililor cresc continuu, la fel ca la toate celelalte rozatoare. Este important sa le oferiti o bucata de lemn sau un os sterilizat pe care sa o poata roade si sa isi poata toci dintii. Cel mai bine este sa le oferiti o bucata de lemn nevopsita si netratata cu pesticide sau alte substante chimice.

Gerbilii sunt animale sociale si este recomandat este sa tineti impreuna cel putin doi. Deoarece gerbilii se inmultesc rapid nu este recomandat sa pastrati masculii si femelele impreuna.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button