Animale mici

Tenia la gerbili

Teniile apartin unei categorii de viermi plati endoparaziti. La fel ca la alte animale, tenia la gerbili poate fi contractata in multe moduri, inclusiv prin ingerarea apei sau alimentelor contaminate.

Exista doua tipuri de tenii care pot infecta gerbilii:

Tenia pitica poate fi transmisa oamenilor. Prin urmare, fiti precauti cand manipulati gerbilii cu acest tip de tenia. Din fericire, un gerbil cu tenia poate fi tratat cu usurinta.

Tenia la gerbili – Simptome

Un gerbil care sufera de o infectie cu tenia nu va prezenta in general simptome externe. Cu toate acestea, poate fi deshidratat sau poate avea diaree.

In cazurile severe, gerbilul poate avea un apetit redus si poate manca mai putin, ceea ce duce la pierderea in greutate si pierderea masei musculare.

Cauze

Gerbilii pot contracta tenia prin intrarea in contact cu fecalele unui animal infectat sau prin ingerarea alimentelor sau apei contaminate. Gandacii, mustele sau puricii pot raspandi si ei aceasta infectie.

Diagnosticare

Medicul veterinar va diagnostica in mod obisnuit tenia la gerbili prin examinarea microscopica a materiilor fecale ale gerbilului pentru oua de tenie.

Tratament

Exista mai multe medicamente antihelmintice pe care le poate prescrie medicul veterinar si care sunt formulate pentru a ucide tenia. Aceste medicamente pot fi adaugate fie in mancarea gerbilului, fie in apa.

Daca gerbilul a avut o infectie cu tenie pentru o perioada lunga de timp, poate avea nevoie de terapie cu fluide si electroliti. Medicul veterinar va poate recomanda chiar suplimente de vitamine si minerale pentru a stabiliza gerbilul si pentru a-i imbunatati sanatatea generala.

Recuperare si stil de viata

Cusca gerbilului trebuie curatata si dezinfectata temeinic deoarece pot exista inca oua de tenie in incinta.

In plus, urmati regimul de ingrijire de sustinere recomandat de medicul veterinar si mentineti un mediu de viata al gerbilului fara daunatori.

Prevenire

Mentinerea unor bune conditii de curatenie si igiena in interiorul custii gerbilului, precum si tratamentele regulate de deparazitare, vor ajuta la prevenirea infectiilor cu tenie la gerbili.

Cititi si despre: Oxiuroza la gebrili

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button