Animale miciHamsteri

Infectia cu Salmonella la hamsteri

In acest articol vom explica ce este Infectia cu Salmonella la hamsteri, care sunt cauzele acesteia si ce solutii de tratament exista.

Salmoneloza este o infectie cauzata de bacteria Salmonella. Desi rara la hamsterii de companie, salmoneloza poate duce la complicatii precum avorturi spontane, diaree si septicemie. Se raspandeste de obicei din cauza ingerarii de alimente si apa contaminate cu fecale infectate sau urina rozatoarelor salbatice. Asternutul infectat poate actiona si ca o potentiala sursa de transmitere.

Salmonella este foarte contagioasa pentru oameni si alte animale. Prin urmare, fiti extrem de precauti atunci cand manipulati un hamster suspectat de a fi infectat cu salmonella.

Simptome

Severitatea bolii va determina adesea simptomele care sunt prezente in mod evident. Simptomele frecvent intalnite la hamsterii cu salmoneloza includ:

 • Febra
 • Letargie
 • Diaree
 • Varsaturi
 • Pierderea poftei de mancare (anorexie)
 • Pierdere in greutate
 • Deshidratare
 • Durere abdominala
 • Distensie abdominala
 • Blana aspra
 • Secretii vaginale anormale (la femele)
 • Avort spontan

Cauze

Exista mai mult de 2.000 de tipuri diferite de Salmonella, o enterobacterie Gram-negativa.

Infectia este adesea asociata cu alimente, apa sau asternuturi contaminate de insecte sau rozatoare salbatice. Unii factori de risc, precum varsta, pot face un hamster mai susceptibil la bacterii, in special in cazul animalelor mai tinere si mai in varsta care au sistemele imunitare subdezvoltate si/sau compromise.

In mod similar, hamsterii cu sistem imunitar slab sau tractul gastrointestinal imatur sunt expusi riscului de a dezvolta salmoneloza.

Diagnosticare

Diagnosticul de salmoneloza se face initial prin observarea simptomelor fizice prezentate de hamster.

Cu toate acestea, acest lucru poate fi confirmat doar prin colectarea de probe de fecale si cultura acestora pentru a identifica tipul de bacterii.

Tratament

Tratamentul nu este o optiune eficienta pentru salmoneloza. Se pot folosi medicamente antibiotice cu spectru larg si terapia de sustinere cu lichide si suplimente electrolitice, dar numai in cazurile usoare.

Recuperare si stil de viata

Un hamster care se recupereaza de infectia cu salmonella va fi slab si va necesita ingrijire suplimentara. Consultati-va cu medicul veterinar referitor la dieta hamsterului si regimul medicamentos. Cu toate acestea, aveti grija extrema atunci cand manipulati hamsterii infectati, deoarece exista sansa sa contactati infectia cu Salmonella de la animalul dvs. de companie.

Prevenire

Infectia cu Salmonella la hamsteri si in general este foarte contagioasa si se transmite in principal prin ingestia de alimente si apa contaminate cu fecale infectate, urina si material de asternut. Prin urmare, curatarea regulata a custilor si indepartarea fecalelor, urinei si asternutului murdar este esentiala. Indepartati orice hamster suspectat de fiind infectat pentru a evita un focar.

 

Cititi si: Infectia cu bacteria Salmonella la sobolani

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button