Animale miciPorcusori de Guineea

Inflamatia glandei mamare (mastita) la porcusorii de Guineea

Mastita la porcusorii de Guineea (inflamatia glandei mamare, glanda laptelui), este o afectiune datorata in cea mai mare parte infectiilor cu agenti patogeni bacterieni. Mastita apare adesea in perioada in care femela isi alapteaza puii. Traumele, cum sunt taieturile sau zgarieturile tesutului mamar, sunt una dintre cauzele cunoscute ale infectiilor bacteriene care pot duce la mastita.

Mastita la porcusorii de Guineea este o afectiune dureroasa si grava. Fara tratament prompt, infectia bacteriana se poate raspandi in fluxul sanguin al femelei, ducand la alte complicatii mai severe.

Simptome si tipuri

Tesuturile mamare pot deveni:

  • Umflate, rosii (inflamate) si sensibile
  • Calde la atingere
  • Marite si dureroase
  • De culoare albastruie
  • Sau pot excreta lapte gros, cu sange sau coagulat

Complicatiile datorate mastitei pot duce, de asemenea, la o infectie sistemica care pune viata animalului in pericol. Simptomele complicatiilor includ:

  • Febra
  • Pierderea poftei de mancare
  • Deshidratare
  • Depresie
  • Lipsa productiei de lapte

Cauze

Mastita la porcusorii de Guineea este de obicei cauzata de o infectie bacteriana care a patruns in tesutul glandelor de lapte, fie prin canalele de lapte, fie printr-o abraziune a pielii sau a crapaturilor la nivelul mamelonului.

Acest tip de infectie este observata cel mai frecvent in perioada in care femela alapteaza puii. Femela prezinta un risc mai mare si atunci cand este bolnava, subnutrita, deshidratata sau stresata.

Diagnosticare

Puii porcusorului de Guineea se nasc cu dintii intacti, astfel ca este posibila aparitia de iritatii minore a pielii mamei, ca urmare a alaptarii normale. Iritatia devine apoi o crapatura in piele, o poarta pentru intrarea bacteriilor, ceea ce duce la mastita sau infectia glandelor mamare. De aceea, glandele mamare ale femelei care alapteaza trebuie observate frecvent pentru leziuni care ar putea fi cauzate de alaptarea nou-nascutilor.

Daca sunt prezente simptomele de mastita enumerate mai sus, exista sansa ca femela sa aiba o infectie. In acest caz, trebuie vazuta de un medic veterinar inainte ca infectia sa ajunga in fluxul sanguin sau inainte ca laptele sa inceteze sa mai curga, caz in care puii ar putea muri din cauza malnutritiei.

Diagnosticul de mastita poate fi stabilit printr-o combinare a anamnezei pe care o puteti furniza medicului veterinar si de simptomele care sunt observate. O mostra de lapte sau lichid din zona afectata poate confirma de obicei suspiciunea de mastita.

Analizele de sange pot fi, de asemenea, necesare pentru a determina natura exacta a agentului infectios care cauzeaza afectiunea si severitatea infectiei asupra organismului, astfel incat sa se poata oferi un tratament adecvat.

Tratament

Medicul veterinar poate prescrie antibiotice pentru a ajuta la controlul infectiei bacteriene.

De asemenea, pot fi administrati agenti antiinflamatori si antihistaminici pentru a ajuta la reducerea inflamatiei glandelor mamare. Daca se gaseste o leziune, medicul veterinar va curata si trata rana cu unguente topice (externe) corespunzatoare.

Recuperare si stil de viata

Puii nu trebuie lasati sa se hraneasca de la mama cat tip aceasta sufera de mastita. Daca este posibil, puii ar trebui sa fie alaptati de alte femele care alapteaza, sau hraniti manual de un ingrijitor uman.

Administrati antibioticele prescrise pe durata intregului tratament, conform instructiunilor medicului veterinar. Urmati orice instructiuni privind curatarea/pansarea/tratarea regulata a ranii pana cand mastita s-a vindecat.

Prevenire

Pentru a preveni mastita la porcusorii de Guineea, asigurati-va ca animalul dvs. de companie este bine ingrijit, ca spatiile de locuit sunt curate si igienizate, cu asternuturi care nu provoaca iritatii pielii.

Nutritia este deosebit de importanta in timpul sarcinii si alaptarii. Este posibil sa fie necesar sa hraniti femela care alapteaza usor diferit in acest timp. Asigurati-va ca aceasta primeste hrana de inalta calitate si are intotdeauna acces la apa curata.

Asigurati-va ca mediul in care tineti o femela care alapteaza este unul calm, departe de traficul casnic sau de activitati galagioase, pentru a nu fi stresat in mod excesiv.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button