Toxemia de sarcina (cetoza) la porcusorii de Guineea
Corpii cetonici sunt compusi solubili in apa, produsul descompunerii acizilor grasi in organism – un proces metabolic normal. In anumite conditii, nivelul de corpi cetonici produsi poate depasi capacitatea organismului de a-i excreta eficient, rezultand un exces de corpi cetonici in sange, denumit clinic cetoza sau toxemie de sarcina. Cetoza la porcusorii de Guineea apare de obicei in ultimele 2-3 saptamani de sarcina sau in prima saptamana dupa ce femela a nascut.
In mod normal, acesti compusi sunt utilizati ca energie, in principal pentru creier, atunci cand nivelurile de zahar din sange (insulina) sunt scazute. Glicemia poate fi scazuta, deoarece animalul poate sa nu consume hrana care sa mentina nivelul zaharului din sange, sau este hranit cu o dieta care are un nivel mai scazut de zahar. Pentru a obtine energia necesara, organismul va incepe sa degradeze grasimile din corp. Rezulta astfel si corpi cetonici, proveniti un urma oxidarii acizilor grasi. O acumulare de corpi cetonici in sange va determina scaderea pH-ului, avand urmari grave, si ducand la acidoza.
Toxemia de sarcina afecteaza cel mai adesea femelele insarcinate cu primul sau al doilea pui. Desi apare cel mai des la femelele gestante, cetoza se poate dezvolta si la porcusorii de Guineea obezi, masculi sau femele.
Simptome si tipuri
Porcusorul de Guineea afectat poate muri brusc de cetoza fara sa manifeste simptome de boala. In plus, cetoza la femelele gestante poate duce la moartea fatului in uter. In alte cazuri, un porcusor de Guineea bolnav poate prezenta simptome precum:
- Lipsa energiei
- Lipsa poftei de mancare
- Lipsa dorintei de a bea
- Spasme musculare
- Lipsa de coordonare sau stangacie
- Coma; deces in 5 zile de coma
Cauze
Cetoza la porcusorii de Guineea, cunoscuta si sub numele de toxemie de sarcina, apare adesea atunci cand corpul unui animal produce prea multe cetone, un produs secundar normal al metabolismului.
Factorii de baza includ:
- Pierderea poftei de mancare in etapele tarzii ale sarcinii (care duce la niveluri scazute de zahar din sange)
- Lipsa exercitiilor fizice aproape de sfarsitul sarcinii (corpii cetonici nu sunt folositi ca energie si se acumuleaza in sange)
- Obezitatea
- Numar mare de pui
- Stres al factorilor de mediu
- Vase de sange subdezvoltate in uter (o afectiune mostenita)
Diagnosticare
Medicul veterinar va examina fizic porcusorul de Guineea. Va tine cont de istoricul simptomelor si posibilele conditii care ar fi putut duce la aceasta tulburare.
Toxemia de sarcina va trebui sa fie diagnosticata diferential de deficitul de calciu, o alta tulburare frecvent intalnita in timpul sarcinii. Unele dintre simptomele hipocalcemiei (deficitului de calciu) sunt similare cu cele ale cetozei. Este, totusi, o afectiune mai putin grava.
Se va efectua un profil de sange complet, inclusiv o hemoleucograma completa si o analiza de urina. Medicul veterinar va putea stabili un diagnostic de cetoza pe baza rezultatelor analizelor de sange, care vor indica numarul de corpi cetonici prezenti in sange.
Constatarile postmortem, cum ar fi prezenta unui ficat gras si sangerarea, sau moartea celulelor in uter sau placenta, vor ajuta, de asemenea, medicul veterinar sa deduca diagnosticul de cetoza.
Tratament
Odata ce un porcusor de Guineea a inceput sa prezinte semne de toxemie de sarcina, rezultatul nu este de obicei unul bun. De cele mai multe ori, tratamentul nu ajuta, dar optiunile dvs. pot include administrarea de medicamente propilenglicol, glutamat de calciu sau steroizi.
Recuperare si stil de viata
Daca porcusorul de Guineea a trecut printr-un atac de cetoza si se recupereaza, va trebui sa luati masuri pentru a va asigura ca se poate odihni intr-un mediu calm si curat.
Consultati-va cu medicul veterinar cu privire la orice cerinte alimentare speciale pe care le poate avea animalul dvs. de companie in timpul perioadei de recuperare. Urmati toate recomandarile care va pot ajuta animalul de companie sa se recupereze rapid in urma toxemiei de sarcina.
Prevenire
Pentru a preveni cetoza, asigurati-va ca porcusorul dvs. de Guineea este hranit cu alimente inalta calitate pe tot parcursul sarcinii. In acelasi timp, cantitatea alimentelor trebuie limitata, pentru a preveni obezitatea.
Este indicata hranirea cu o cantitate masurata de hrana in special la femelele gestante si care alapteaza, administrata la anumite ore stabilite. Acest lucru va ajuta la prevenirea complicatiilor, precum acumularea de corpi cetonici in sange.
Evitarea expunerii la stres in ultimele saptamani de sarcina poate ajuta, de asemenea, la prevenirea dezvoltarii toxemiei de sarcina la femelele gestante.
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.