Animale miciPorcusori de Guineea

Toxicitatea antibioticelor la porcusorii de Guineea

Vom discuta in acest articol despre efectul de toxicitate la antibiotice la care este expus un porcusor de Guineea si efectele alergice pe care acestea le pot avea asupra animalului dvs. de companie.

Porcusorii de Guineea sunt foarte sensibili la efectele antibioticelor si de multe ori administrarea lor poate avea efecte toxice. Una dintre posibilele complicatii care urmeaza administrarii antibioticelor este o dereglare a echilibrului bacteriilor benefice care traiesc in mod normal in intestinele porcusorului de Guineea. In unele cazuri, poate duce la afectiuni mai severe decat afectiunea initiala care era tratata. Conditiile  anterioare, cum ar fi alimentatia inadecvata si deficienta de vitamina C, pot  face ca porcusorul de Guineea sa dezvolte probleme asociate cu antibioticele.

In general, ar trebui sa evitati sa administrati antibiotice porcusorului de Guineea, cu exceptia cazului in care acestea au fost prescrise de catre un medic veterinar care cunoaste animalul dvs. de companie si istoricul sau de sanatate.

Daca porcusorul dvs. de Guinea trebuie sa ia antibiotice, va trebui sa-i monitorizati starea de sanatate cu atentie pentru a evita aparitia oricaror complicatii. Antibioticele sunt administrate pe cale orala la porcusorii de Guinea, mai degraba decat sub forma de injectie.

Simptome

In functie de tipul de antibiotic, reactiile adverse tipice observate la porcusorii de Guineea includ:

  • diaree
  • pierderea poftei de mancare
  • deshidratare
  • scadere periculoasa a temperaturii corpului.

Daca tratamentul cu antibiotice continua, reactiile se poate agrava si pot duce la moartea animalutului in mai putin de o saptamana. Este important de subliniat, chiar si porcusorii de Guineea care nu prezinta simptome de toxicitate antibiotica pot muri brusc.

Cauze

Multe antibiotice, inclusiv penicilina, ampicilina, lincomicina, clindamicina, vancomicina, eritromicina, tilozina, tetraciclina si clortetraciclina pot perturba echilibrul bacteriilor benefice care traiesc de obicei in intestinele porcusorului de Guineea, creand un mediu in care o bacterie „rea” oportunista poate prolifera in intestine.

Doua dintre cele mai comune antibiotice care afecteaza negativ porcusorul de Guineea sunt streptomicina si dihidrostreptomicina. Unguentele antibiotice topice (adica cele folosite pe piele) pot fi si ele toxice daca animalul dvs. de companie linge si ingereaza unguentul.

Diagnosticare

Medicul veterinar poate diagnostica toxicitatea la antibiotice a unui porcusor de Guineea examinand animalutul si fecalele acestuia.

Tratament

Nu exista un tratament eficient pentru toxicitatea antibiotica la porcusorii de Guineea altul decat sprijinul general si intreruperea antibioticelor.

Recuperare si stil de viata

Porcusorul de Guineea care se recupereaza in urma toxicitatii antibiotica trebuie monitorizat cu atentie pentru o recidiva a oricaror simptome alergice.

Consultati-va cu medicul veterinar in privinta cerintelor alimentare ale porcusului de Guineea in timpul perioadei de recuperare deoarece ar putea fi necesar sa fie ajustate. Urmati recomandarile facute de medicul veterinar pentru a va ajuta animalul de companie sa se recupereze rapid.

Prevenire

In general, ar trebui sa evitati sa dati porcusului de Guineea orice antibiotice, cu exceptia cazului in care ati fost indrumat in mod special sa faceti acest lucru de catre un medic veterinar care cunoaste animalul dvs. de companie.

Daca porcusorul dvs. de Guineea trebuie sa ia antibiotice este important sa fiti familiarizat cu simptomele de toxicitate la antibiotice, sa ii monitorizati cu atentie sanatatea si sa consulti imediat medicul veterinar daca apar simptome anormale.

 

Cititi si despre alte semne de boala la porcusorii de Guineea.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button