Animale mici

Probleme gastrointestinale (diareea) la cainii de preerie

Diareea apare adesea ca o manifestare a mai multor afectiuni care pot deranja sistemul digestiv al cainelui de preerie. Acestea pot varia de la cauze alimentare la cauze infectioase. Diareea la cainii de preerie trebuie tratata prompt, deoarece poate duce la deshidratare si chiar la moarte atunci cand este lasata netratata.

Diareea la cainii de preerie – Simptome

  • Scaun moale
  • Deshidratare
  • Pierderea poftei de mancare
  • Lipsa de energie
  • Aspect deprimat
  • Durere abdominala
  • Temperatura scazuta a corpului

Cauze

  • Bacteriile, virusii si parazitii – toate acestea pot deranja sistemul digestiv al unui caine de prerie
  • Supraalimentare si schimbari rapide in dieta
  • Alimentatie dezechilibrata
  • Utilizarea antibioticelor (care poate provoca un dezechilibru al bacteriilor, prin care bacteriile „bune” sunt distruse)

Diagnosticare

Diagnosticul de diaree se face prin observarea semnelor clinice prezentate de cainele de preerie. Examinarea analizelor de sange sau a probelor de fecale poate fi necesara pentru a afla cauzele infectioase.

De asemenea, medicul veterinar poate solicita un istoric alimentar complet al cainelui de preerie pentru a exclude orice posibila cauza alimentara a diareei.

Tratament

Este important ca animalul dvs. sa bea suficienta apa. Daca cainele dvs. de prerie nu va bea in mod voluntar suficienta apa, medicul veterinar va poate furniza lichide suplimentare prin injectie, precum si subsalicilat de bismut, care este ingredientul activ in unele medicamente antidiareice fara prescriptie medicala.

Antibioticele pot fi folosite pentru a trata cauzele infectioase, dar trebuie utilizate numai atunci cand este absolut necesar, deoarece utilizarea lor poate agrava dezechilibrul bacteriilor din tractul digestiv.

Pentru a ajuta la eliminarea oricaror paraziti interni, medicul veterinar va administra medicamente antihelmintice adecvate.

In cazurile de toxemie indusa de antibiotice, medicul veterinar poate recomanda administrarea de bacterii Lactobacillus, cum ar fi cele continute in probiotice, pentru a ajuta la restabilirea echilibrului natural al bacteriilor intestinale.

Recuperare si stil de viata

Regimul dietetic este esential in tratarea diareei, mai ales cand vine vorba de cresterea cantitatii de fibre din dieta. O modalitate de a face acest lucru este oferirea de fân in plus fata de hrana comerciala pentru caini de preerie.

Hranirea cainelui de preerie cu iaurt simplu cu culturi active sau cu un supliment comercial numit probiotic cu culturi vii poate ajuta, de asemenea, la restabilirea echilibrului sanatos al bacteriilor „bune” din tractul sau digestiv.

Prevenire

Diareea din cauze infectioase poate fi prevenita pastrand curate bolurile de hrana si de apa ale cainelui de preerie, mentinerea unui asternut curat, precum si o cusca curata si igienizata.

De asemenea, este important sa adaugati o cantitate suficienta de fibre in dieta animalului dvs. de companie pentru a preveni diareea din cauze alimentare. Indepartarea prompta a alimentelor neconsumate din incinta animalului de companie poate reduce nivelul organismelor care cauzeaza boli.

Cititi si: Cainele de preerie ca animal de companie

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button