Animale mici

Ingrijirea soarecilor si sobolanilor domesticiti

Dintre toate rozatoarele regnului animal, sobolanii si soarecii sunt probabil cei mai rau famati. Fie ca este vorba de ciuma bubonica sau de mancarea uscata lipsa din castronul cainelui, acestor rozatoare li se aduc acuzatii de tot felul (uneori in mod justificat).

Cu toate acestea, popularitatea soarecilor si sobolanilor ca animale de companie este in crestere. Iata cum trebuie sa aveti grija de aceste mici animalute dragute cu mustati atunci cand ajung in grija dvs.

 

Inchideri securizate

Sobolanii si soarecii sunt specialisti in a roade si a face sapaturi, astfel ca incintele lor trebuie sa fie rezistente la evadare. Un acvariu de sticla cu un capac securizat poate fi ideal pentru a adaposti un soricel, insa sobolanii si soarecii pot fi adapostiti in siguranta si in custi de sarma. Daca utilizati o cusca de sarma, tapetati cel putin o parte din podea cu carton sau ziar sau un asternut special de peleti pentru rozatoare, pentru a proteja piciorusele roz delicate ale ocupantilor.

soricel in cusca

Sobolanii si soarecii sunt sensibili la schimbarile extreme de mediu, asa ca ar trebui sa plasati cusca departe de lumina directa a soarelui si de curentii de aer si daca este posibil, departe de zgomot. Cutiile goale de cereale sau rolele de carton de la servetele de hartie sunt ieftine si creeaza ascunzatori perfecte pentru rozatoare, oferindu-le un sentiment de siguranta.

Preveniti ranirea

Sobolanii si soarecii pot fi teritoriali asa ca nu gazduiti doi straini impreuna. Daca sobolanii sau soarecii dvs. provin din acelasi cuib, ei pot imparti aceeasi cusca, cu conditia sa fie de acelasi sex. O femela insarcinata trebuie intodeauna gazduita separat deoarece se va simti mai in siguranta cand puii vor veni pe lume.

Un aspect important: poate ca soarecii arata ca niste sobolani mici dar aceste doua specii nu trebuie sa fie tinute niciodata impreuna!

Proiectarea locuinteisobolan

Expresia „miros de sobolan” nu este prea adevarata, deoarece sobolanii nu sunt animale cu un miros propriu pregnant. Soarecii masculi au un miros specific, mai pregnant decat al femelelor. Din acest motiv este recomandata adoptarea unor soareci femele. Atat sobolanii cat si soarecii se ingrijesc si se curata reciproc, asa cum fac unele pisici. Acestor rozatoare le plac casutele ingrijite, rezervandu-si de obicei un colt al custii pentru urinare.

Pentru asternut utilizati servetele, prosoape de hartie sau ziar. Se recomanda evitarea unui asternut pe baza de pin sau cedru, deoarece au un continut ridicat in uleiuri volatile, putand irita plamanii, rinichii si ficatul rozatoarelor. Schimbati asternutul la fiecare 3-5 zile, pastrand o parte din asternutul nefolosit. Prea mult miros de nou in cusca nu este pe placul soarecilor si sobolanilor, cunoscuti pentru mirosul lor fin.

Hranirea

Soarecii si sobolanii ar trebui sa aiba mereu la dispozitie mancare buna si apa proaspata. Oferiti-le mancare pentru rozatoare ca baza a alimentatiei. La nevoie, puteti inlocui cu mancare uscata pentru caini cu un continut de grasime sub 8%. Adaosurile de fructe si legume tari cum ar fi mere, morcovi si cartofi dulci, vor satisface cei mai pretentiosi consumatori.

Jucariile

Doar munca fara joaca nu va face un rozator fericit asa ca oferiti soarecilor si sobolanilor aflati in ingrijirea dvs. jucarii cu care sa isi consume energia.

Oferiti-le o roata pe care sa alerge si vor avea partea de ore intregi de distractie. Cofrajele goale de oua, tuburile goale de hartie igienica sau tuburile de la rola de hartie, constituie un bun material de catarat sau ros. Puneti-le la dispozitie jucarii de ros sau un bloc de lemn netratat, nevopsit, care sa le satisfaca nevoia de a roade.

Manipulati cu grija

Datorita vederii lor slabe sobolanii si soarecii se pot speria usor asa ca faceti-i constienti de prezenta dvs. vorbind cu ei si lasandu-i sa va miroasa mana inainte de a incerca sa-i ridicati.

Asigurati-va ca aveti mainile proaspat spalate, deoarece sobolanii pot musca cand miros ceva gustos pe degete (sau cand isi apara puii).

Manipulati sobolanii si soarecii bland, asa cum ati face un pisoi mic, si nu ii apucati de coada.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button