Acvarii

Tumorile si cancerul la pesti

Tumorile si cancerul se dezvolta la pesti, la fel ca la oameni si alte animale. Cu toate acestea, rechinii sunt un tip de peste care nu dezvolta niciodata cancer.

Simptome si tipuri de tumori la pesti

Cele mai multe tumori sunt observate ca umflaturi sau noduli sub pielea pestelui. Dar localizarea si semnele tumorii pot fi diferite pentru fiecare peste si pot depinde foarte mult de tipul tumorii. Din pacate, tumorile interne sau cancerele prezinta simptome doar cand este prea tarziu pentru a salva pestii. Intr-o astfel de situatie capacitatea pestilor de a manca si de a inota va fi afectata, provocand o deteriorare rapida a sanatatii acestora.

Pestii Koi dezvolta tumori la nivelul organelor reproductive. Vor avea abdomenul umflat iar boala poate deveni terminala. In schimb, carasii aurii sunt susceptibili la fibrom si sarcom. Xifo (sau pestele cu spada) dezvolta in general cancer de piele (melanom malign).

Un alt tip de tumoare se gaseste in branhii si face ca pestii sa nu-si poata inchide branhiile si se datoreaza unei disfunctii tiroidiene. In ciuda gravitatii sale, tumora are o rata de succes buna atunci cand este tratata.

Cauze

Majoritatea pestilor sufera de tumori sau cancere datorita predispozitiei genetice. Unii pesti  pot suferi tumori sau cancere datorita unei infectii virale.

Tratament

Majoritatea tipurilor de  cancer identificat la pesti nu are tratament. Tumorile interne sau cancerele nu sunt de cele mai multe ori diagnosticate pana in stadiile avansate ale bolii. Atunci cand este identificata devreme, pozitia si plasarea tumorii o fac deseori inoperabila. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea pestilor cu tumori si cancere sunt eutanasiati.

Cu toate acestea, exista unele tumori care pot fi tratate. De exemplu, tumoarea branhiala – cauzata de o problema tiroidiana – poate fi tratata prin plasarea pestelui in apa medicamentata cu iod.

 

Cititi si: 12 boli frecvente ale pestilor de acvariu

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button