Acvarii

Infestarea cu Lernaea (viermele ancora) la pesti

Exista multi paraziti ai pielii care infecteaza pestii iar un exemplu de astfel de parazit este viermele ancora (Lernaea spp.). Cu toate acestea, in ciuda numelui sau nu este un vierme ci un crustaceu mare, parazit, din specia Lernaea. Desi parazitul poate infecta orice peste, pestii din iaz si cei de apa dulce (koi si carasii aurii) sunt cel mai susceptibili la infestarea cu Lernaea (viermele ancora). Odata atasat pe pielea pestelui, isi ingroapa capul adanc in tesutul muscular.

Acesti paraziti vizibili cu ochiul liber au mai multe etape neparazite, care au loc in apa. Odata ce un mascul se imperecheaza cu o femela, ea se ataseaza de un peste pentru a se maturiza intr-un adult activ din punct de vedere reproductiv. Acesti paraziti primesc denumirea de „vierme” din structura reproductiva feminina care se extinde. Viermii ancora tineri vor inota liber in acvariu dar nu vor fi o pacoste pentru pestii dvs.

Simptome si tipuri

Infestarea cu Lernaea (viermele ancora) la pesti va avea ca simptome inflamatii rosii ale pielii. Daca va uitati atent, puteti vedea corpul parazitului iesind, ca un firicel de culoare alb-verzui. Pestele se va freca sau se va peria de obiecte, in incercarea de a scapa de viermele ancora. Bacteriile pot infecta locul atasamentului viermelui ancora, provocand leziuni rosii pe pielea pestelui.

Cauze

Lernaea (viermele ancora) la pesti apare atunci cand este adaugat un nou peste in acvariu. Acesta poate transporta vermi ancora sau o femela activa din punct de vedere reproductiv in pielea lor.

Omiterea unei carantine adecvate face ca acest parazit sa se raspandeasca foarte rapid. Un singur vierme ancora feminin poate produce sute de larve la fiecare doua saptamani, timp de pana la 16 saptamani.

Tratament

Infestarea cu Lernaea (viermele ancora) la pesti poate fi tratata cu usurinta tragand cu grija parazitul de pe pielea pestelui. Zona infectata este apoi tratata cu un unguent local cu antibiotice. Ulterior, iazul sau acvariul trebuie igienizat si dezinfectat, in efortul de a indeparta orice paraziti, larve sau oua adulte. Scaparea de acesti paraziti poate fi o provocare, in functie de configuratia acvariului si de incarcatura de paraziti.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button