Acvarii

Afectiuni ale branhiilor la pesti (factori de mediu)

Branhiile sunt organe speciale care permit pestilor sa respire sub apa. Cu toate acestea, daca mediul unui peste nu este corespunzator intretinut, acesta poate dezvolta afectiuni ale branhiilor. Dintre aceste afectiuni, exista trei mai importante: boala bulelor de gaz (gas bubble disease), intoxicatia cu dioxid de carbon si intoxicatia cu hidrogen sulfurat.

 

1. Boala bulelor de gaz (gas bubble disease)

Apare de obicei in mediile cu apa rece. Cand apa din bazin, acvariu sau iazul de peste are o cantitate anormala de gaze dizolvate (de exemplu, azot, argon, dioxid de carbon), pestii pot dezvolta boala bulelor de gaz. In acvarii, acest lucru se intampla atunci cand apa este incalzita prea repede sau din cauza unei pompe defecte – care trage aer odata cu apa. Poate aparea in iazuri daca exista o dezvoltare puternica a algelor.

Pestii afectati de aceasta boala dezvolta mici bule de gaz in ochi, aripioare si branhii. Se poate trata prin eliminarea gazelor in exces din apa printr-o aerare puternica (agitand apa) si prin repararea echipamentelor defecte din acvariu.

2. Intoxicatia cu dioxid de carbon

Apare atunci cand concentratia de dioxid de carbon in apa este mai mare de 20 mg/ litru. PH-ul apei devine acid si prin urmare, toxic pentru pesti.

Pestii intoxicati cu dioxid de carbon nu raspund la stimuli si sunt letargici. Tratamentul presupune o aerare puternica – agitand apa – pentru a elimina excesul de dioxid de carbon si pentru a creste nivelul pH-ului apei.

3. Intoxicatia cu hidrogen sulfurat

Poate fi fatala pentru pesti. Hidrogenul sulfurat (H2S) este un gaz care se formeaza in acvarii sau iazuri atunci cand anumite bacterii se hranesc cu resturi organice in anumite zone ale apei cu un nivel scazut sau sarac in oxigen. In cantitati mari, H2S este toxic si se identifica printr-un miros puternic sulfuros al apei.

Pestii expusi pe termen lung la hidrogen sulfurat vor deveni subtiri, bolnaviciosi, branhiile fiindu-le afectate foarte grav. Tratamentul acestei intoxicatii implica mentinerea apei curate de toate resturile si aerarea apei.

 

Prevenire

Testarea regulata a calitatii apei in privinta pH-ului si a nivelului de gaze este necesara pentru a preveni aceste afectiuni ale branhiilor la pesti. Incalzirea lenta a apei nu favorizeaza acumularea excesiva de gaze in apa, la fel si mentinerea apei curate.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button