Acvarii

Dropsy (hidropizia) la pestii de acvariu

„Dropsy” nu este o boala reala ci o manifestare fizica a insuficientei renale la pesti. Corpul pestelui se umfla datorita excesului de apa provocand iesirea in afara a solzilor.

Prin urmare, Dropsy este o denumire utilizata pentru a descrie simptomele exterioare ale unei afectiuni, nu o afectiune sau boala specifica. Cauza principala a retentiei de apa poate fi o infectie bacteriana sau poate fi cauzata de insuficienta renala.

Rinichii sunt responsabili pentru indepartarea excesului de apa, eliminarea ei din corp inapoi in mediu, prin branhii si tractul urinar. Cu toate acestea, daca rinichii nu functioneaza corect excesul de apa se poate acumula intern, ducand la umflarea abdomenului, afectiune denumita hidropizie (sau Dropsy).

Simptome fizice

Semnele de exces de retentie a apei pot fi de la o usoara rotunjire a burtii la o burta foarte umflata. Daca burta pestilor dvs. si-a schimbat forma este recomandat sa cereti sfatul unui specialist.

De ce cedeaza rinichii pestilor?

Exista multe influente de mediu care pot afecta buna functionare a rinichilor. Acestia pot functiona defectuos din cauze infectioase sau neinfectioase. Poate fi legat si de stres.

Rinichii pestilor sunt localizati deasupra vezicii inotatoare, chiar langa coloana vertebrala. Deoarece pestii nu au maduva osoasa, pe langa eliminarea toxinelor din sange, rinichii pestilor sunt responsabili de producerea celulelor sanguine, atat rosii, cat si albe.

Stresul poate provoca modificari mici sau extreme in productia de celule sanguine sanatoase, afectand functia sistemului imunitar pe langa functia rinichilor. Nivelurile de stres ale pestilor pot fi rezultatul unei calitati slabe a apei, a unei diete necorespunzatoare, a supraaglomerarii sau a speciilor nepotrivite, a poluarii fonice, a parazitilor si a multor alti factori. Toti acesti factori joaca un rol in predispozitia si raspandirea bolii si pot afecta organele.

Alte cauze ale insuficientei renale la pesti

Una dintre cele mai frecvente boli de rinichi la pesti este intalnita la carasul auriu (goldfish). Boala renala polichistica (PKD) apare atunci cand se formeaza chisturi umplute cu lichid in rinichi, distrugand tesutul normal si ducand la insuficienta renala. De aici pot rezulta probleme cu flotabilitatea, pe masura ce tesutul renal se umfla, comprimand sau deplasand vezica inotatoare (sau vezica gazoasa). Carasii aurii afectati vor avea aspectul tipic de „hidropizie”.

Confirmarea bolii renale polichistice (PKD) va fi facuta de medicul veterinar folosind aspirarea cu ac sau ultrasunetele.

Desi se crede ca PKD este cauzata de un parazit, nu a fost identificat inca niciun agent cauzal confirmat. Au existat unele cazuri care s-au vindecat spontan si exista cateva tratamente care pot aduce o ameliorare, cum ar fi terapia hiperosmotica, dar in multe cazuri nu exista nici un remediu pentru PKD.

Dropsy (hidropizia): alte cauze

Tulburarile urogenitale la pesti variaza foarte mult, in functie de specie. La majoritatea speciilor de pesti captivi, neoplazia sau tumorile din tesutul reproducator este cea mai frecventa tulburare urogenitala. Koi in special pare a fi cel mai predispus la dezvoltarea tumorilor interne. Singurul remediu pentru aceste tumori este indepartarea chirurgicala.

O alta cauza posibila a umflarii corpului pestelui Koi este retinerea oualor pana tarziu in sezonul liber de depunere a icrelor, ceea ce duce la putrezirea oualor in celom sau abdomen. Medicul veterinar poate injecta hormoni pentru a induce reproducerea.

Tratamentul bolilor renale si a hidropiziei (Dropsy) la pesti

Carantinati toti pestii care dezvolta semne de hidropizie sau boli de rinichi cat mai curand posibil. O simpla schimbare a apei si a mediului poate corecta problema de baza. Daca starea reapare atunci cand pestele este reintrodus in acvariul principal, acest lucru indica faptul ca exista un factor de stres ascuns in mediu care trebuie rezolvat.

Multe boli pot prezenta simptome similare cu insuficienta renala. Daca banuiti ca pestele dvs. este bolnav, testati imediat calitatea apei folosind un kit de testare. Daca toate masuratorile dvs. se incadreaza in limitele normale, apelati la un specialist pentru a va ajuta la diagnosticarea pestelui.

 

Cititi si despre: Infectiile bacteriene (Aeromonas) la pesti

 

Sursa imagine:  unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button