Acvarii

12 boli frecvente ale pestilor de acvariu

Detinerea pestilor  de acvariu nu este lipsita de riscuri de sanatate de care trebuie sa tineti cont. Iata un scurt ghid al principalelor boli ale pestilor de acvariu astfel incat sa le recunoasteti simptomele si sa le puteti trata.

Prezenta bolilor la pestii de acvariu nu este ceva neobisnuit insa cauza principala a acestor boli este de obicei starea precara a apei. O buna calitate a apei din acvariu inseamna pesti sanatosi prin urmare este vital sa acordati o atentie deosebita apei din acvariu.

 

Otravire cu amoniac

Desi nu este o boala in sine, otravirea cu amoniac este o problema comuna a acvariilor. Poate provoca un nivel ridicat de stres la pesti si poate duce la alte probleme de sanatate, inclusiv afectiuni bacteriene.

Daca vedeti pestii gafaind la suprafata apei, cu branhiile rosii sau inflamate, ei pot suferi de otravire cu amoniac. Apa din acvariu poate parea tulbure ceea ce indica faptul ca apa nu a fost „ciclata”.

Pentru a trata aceasta afectiune, testati apa pentru amoniac, pH si verificati temperatura apei. Se recomanda o schimbare a apei intr-un procent de 30 – 50%. Repetati acest lucru la 24 de ore, dupa cum este necesar.

Curatati pietrisul din acvariu cu un filtru de fund si asigurati-va ca hrana oferita pestilor nu este expirata. Pentru a preveni otravirea cu amoniac evitati supraalimentarea, supraaglomerarea si asigurati-va ca sistemul de filtrare functioneaza bine.

Cotton mouth

Aceasta infectie bacteriana poate afecta pestii de apa rece si pestii tropicali. Uneori este confundata cu o infectie fungica datorita aparitiei unor pete albe sau alb-cenusii pe capul pestilor. De obicei aceasta infectie incepe ca o zona palida in jurul capului si gurii schimbandu-si culoarea in galben/maroniu cu margini rosii.

Bacteriile afecteaza in general gura pestilor dar pe spatele pestilor pot aparea leziuni care arata ca o șa.

O modalitate de a trata aceasta afectiune include inlocuirea a 30-50% din cantitatea de apa din acvariu si curatarea pietrisului. Sarea de acvariu poate fi folosita, dar asigurati-va ca pestii dvs. o pot tolera. Puteti utiliza si un antibiotic, conform indicatiilor de pe prospect.

In plus, este indicat sa eliminati carbonul din filtrul acvariului pe durata tratamentului. Aceasta infectie este si unul dintre motivele pentru care ar trebui sa utilizati un acvariu de carantina atunci cand introduceti pesti noi in acvariu.

Dropsy

O boala fatala pentru pesti, Dropsy se caracterizaza printr-o umflare a abdomenului pestilor, provocand uneori iesirea in afara a solzilor. Pestii vor parea apatici si isi vor pierde pofta de mancare.

Ca masura de preventie si daca nu sunteti sigur ca pestele dvs. sufera de aceasta boala, il puteti carantina.

Mentinerea calitatii apei in acvariu este esentiala pentru sanatatea pestilor. Asigurati-va ca va hraniti pestii cu hrana de inalta calitate si evitati supraaglomerarea. Testati frecvent apa din acvariu si observati semnele de stres la pesti.

Fin/tail rot

Daca observati ca aripioarele sau coada pestilor dvs. sunt deteriorate iar marginile acestora par albe, acestea ar putea fi semne de putrezire. Veti putea observa ca pestele sta in partea de jos a acvariului si nu mai mananca. Acest lucru poate fi cauzat de o calitate slaba a apei insa poate debuta si ca urmare a agresiunii altor pesti. Daca pestele dvs. pare agresat, ar trebui mutat intr-un alt acvariu, de carantina.

Puteti trata aceasta afectiune verificand calitatea apei si schimband aprox. 25% din apa, si curatand pietrisul cu un filtru de fund. Puteti trata aceasta afectiune si cu un antibiotic, conform instructiunilor de administrare.

Infectii fungice

Infectiile fungice sunt una dintre cele mai frecvente afectiuni la pesti. Sporii fungici populeaza in mod natural acvariile cu pesti, dar afecteaza doar pestii bolnavi, stresati sau raniti. Aceste infectii se manifesta ca pete albe, cu aspectul unor bucatele de vata alba pe piele, gura, aripioare sau branhii. Acestea sunt infectii secundare, deci va fi nevoie de un tratament in doua parti.

Mai intai va trebui sa tratati boala de baza, mutand pestii intr-un alt acvariu pentru carantina apoi curatati acvariul. Inlocuiti 30-50% din cantitatea de apa si curatati pietrisul. Puteti utiliza sare de acvariu cu conditia sa fie tolerata de pesti si un agent antifungic.

Asigurati-va ca respectati intotdeauna igiena. Spalati-va si clatiti-va intotdeauna mainile inainte si dupa manipularea elementelor din acvariu.

Gauri in cap

Cichlidele, in special Discus si Oscar, sunt rasele de pesti cel mai frecvent afectate de aceasta afectiune. Cauzele aceste boli pot fi deficientele de vitamine, alimentele slabe calitativ si conditiile precare ale apei.

Veti putea observa niste leziuni sub aspectul unor gauri mici in capul pestilor si pe linia laterala. Acestea sunt de culoare alba si pot prezenta la interior un mucus galben. Pestii vor deveni apatici, isi pierd din culoare si nu mai mananca. Din nou, este vorba de o infectie secundara, cauzata de protozoare, care traiesc in interiorul corpului pestilor insa devin periculosi doar cand apa este murdara si alimentatia este neadecvata.

Carantinati pestii bolnavi. Daca observati astfel de leziuni, efectuati o schimbare a apei intre 30 si 50%, verificand si pH-ul si temperatura apei. Curatati/schimbati substratul.

Oferiti pestilor o hrana de inalta calitate si un supliment de vitamine. Leziunile la cap pot fi tratate cu antibiotice.

Boala punctelor albe (Ichtyophtirioza sau Griş-ul)

Acesta este un parazit urat care poate fi fatal daca este lasat netratat. Boala este cauzata de Ichthyophthirius multifilis, un ciliat, fiind una dintre cele mai intalnite boli ale pestilor de acvariu. Pe langa petele mici si albe de aspectul gris-ului veti putea observa ca pestele se freaca de obiecte din acvariu, fiind iritat. Isi poate misca rapid branhiile, poate fi letargic sau sa stea pe fundul acvariului.

Va trebui sa tratati intregul acvariu pentru a scapa de acest parazit care are o etapa de inot liber in ciclul sau de viata. Pentru acvarii cu pesti tropicali:

  • cresteti incet temperatura acvariului in decurs de 24 ore la 29°C, pentru a a accelera ciclul de viata al parazitului
  • mentineti aceasta temperatura in acvariu pe durata tratamentului
  • tratati cu un remediu specific pentru boala punctelor albe, conform instructiunilor de pe eticheta
  • scoateti carbonul din filtru pe durata perioadei de tratament, deoarece carbonul va absorbi orice medicament pe care il adaugati in apa
  • respectati perioada de administrare a tratamentului chiar daca pare ca boala a trecut, deoarece pot exista inca paraziti care plutesc in apa

Fiti strict cu carantinarea pestilor noi pentru a evita acest parazit urat.

Popeye

Desi nu este considerata o boala, Popeye este mai mult un simptom al unei probleme de baza. Asa cum denota si numele sau, Popeye provoaca o acumulare de lichide fie in spatele ochiului, fie chiar in ochi. Ochii pestilor se maresc, incat par sa sara din orbite. Aceasta afectiune poate fi cauzata de lupta intre pesti, o infectie bacteriana sau calitatea slaba a apei din acvariu.

Daca observati o problema la ochii pestilor, indepartati orice obiecte ascutite din acvariu si observati daca exista vreun agresor. Cel mai bine este sa izolati pestele in carantina, sa ii oferiti hrana sanatoasa pentru pesti si sa il tratati.

Este important sa retineti ca poate fi vorba de o infectie bacteriana de baza asa incat nu sariti peste etapa de carantina. Poate fi necesar sa tratati intregul acvariu. Schimbati 30-50% din cantitatea de apa si tratati cu o solutie antibacteriana.

Slime disease

Aceasta boala parazitara se caracterizeaza printr-o supraproductie a stratului de mucus, sub aspectul unui strat de mucus gri/alb pana la albastru. Veti observa  o respiratie mai rapida daca pestele dvs. are aceasta afectiune, care este cauzata de stres.

Daca mucusul acopera branhiile pestilor, acestia se pot sufoca. Stresul poate fi crescut de conditiile precare ale apei, supraaglomerarea sau schimbarile bruste de temperatura.

Daca observati aceste simptome, ar trebui sa verificati nivelul de pH al apei si sa efectuati o schimbare a apei de 30-50%. Indepartati carbunele activ inainte de a administra tratamente. Utilizati sare de acvariu cu precautie.

Prevenirea acestei boli se bazeaza pe mentinerea unei bune calitati a apei din acvaiu, evitarea supraaglomerarii si depistarea semnelor de stres la pesti.

Swim bladder disorder (Boala vezicii urinare, tulburare a vezicii inotatoare)

Vezica inotatoare a unui peste ajuta la mentinerea flotabilitatii acestora. Problemele din aceasta categorie sunt adesea legate de lucruri precum constipatia si absorbtia aerului.

Aceasta afectiune afecteaza in principal pesti precum rasele cu corpuri globoide – Orandas si Fantails. Este posibil sa observati simptome precum inot neregulat, dificultati de inot pana la fundul rezervorului si plutirea la suprafata.

La unii pesti, aceasta problema este cauzata de o infectie bacteriana sau fungica subiacenta dar poate fi atribuita si unei afectiuni renale sau hepatice. Daca observati aceste simptome ar trebui sa verificati calitatea apei si sa efectuati o schimbare de 25% a apei.

O solutie ar fi sa nu hraniti pestele timp de 48 ore. Daca dupa aceasta perioada problema nu a disparut, hraniti pestii cu mazare decojita (1-2 boabe/zi), care poate ajuta la ameliorarea problemelor de constipatie.

Atunci cand pestii consuma alimente sub forma de fulgi adesea acestia inghit aer ceea ce le poate cauza indigestie sau marirea organelor. Mazarea densa poate fi o solutie la aceasta problema, prin continutul ridicat de fibre.

Ulcere

Ulcerele afecteaza cel mai frecvent pestii de apa rece cum ar fi pestele auriu. Ulcerele sunt o inflamatie a tesuturilor externe care arata ca niste rani. Acestea pot fi cauzate de leziuni fizice, paraziti, eroziune bacteriana, sepsis bacterian, infectie bacteriana sau substante chimice din apa cum ar fi un continut ridicat de amoniac, azotat si niveluri ridicate sau scazute ale pH-ului.

Verificati daca este afectat un singur peste sau mai multi deoarece un numar mai mare de pesti bolnavi poate indica o problema de mediu. Depistarea simptomelor ar trebui sa va determine sa verificati calitatea apei din acvariu si sa efectuati o inlocuire de 30 – 50% din apa.

Carantinati pestii afectati si aplicati solutii de tratare urmand instructiunile dozare de pe eticheta. Adaugati sare de acvariu daca pestii o tolereaza.

Boala Velvet (boala de catifea)

Daca observati pete in tonuri de galben, ruginiu sau auriu pe pelea sau branhiile pestelui trebuie sa stiti ca acestea sunt cauzate de un parazit. Acesta va provoca aparitia unui praf galben-maro deschis pe corpul pestelui (cu aspect de catifea), aripioarele pestelui se vor strange si vor fi lipite de corp, respiratia va deveni dificila. Veti mai putea observa ca ochii vor deveni mai tulburi iar miscarile branhiilor vor fi mai rapide.

Adesea simptomele apar destul de tarziu ceea ce face dificila depistarea bolii  la timp. Pe masura ce boala avanseaza pestii devin letargici, vor pierde in greutate iar respiratia va deveni tot mai dificila.

Pentru a scapa de boala, cresteti treptat (in 24 ore) temperatura apei din acvariu la 29°C si opriti luminile din acvariu pe durata tratamentului. In cazul unui acvariu cu apa rece, ar trebui sa administrati o solutie medicamentoasa, deoarece cresterea temperaturii apei ar putea cauza stres pestilor. Inlocuiti 30-50% din apa si puteti adauga sare de acvariu, daca pestii o tolereaza. Indepartati carbunele activ inainte de a administra tratamente.

Prevenirea este cu siguranta cheia acestei boli asa ca asigurati-va ca puneti in carantina pesti noi si ca mentineti standarde inalte de calitate a apei.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button