Acvarii

Infectii fungice la pesti

Infectiile fungice la pesti pot provoca leziuni la mai multe sisteme ale corpului cum ar fi ficatul, rinichii si creierul. Ele apar de obicei atunci cand pestele este slabit, fie din cauza ranirii, fie a traumei. Infectii fungice se pot dezvolta si daca pestii sunt tinuti in conditii improprii (calitate slaba a apei sau un acvariu supraaglomerat).

Saprolegnia si Ichthyophonus hoferi sunt doua astfel de ciuperci (mucegaiuri de apa) care pot afecta pestii, indiferent daca sunt tinuti in acvarii sau iazuri.

Simptome si tipuri

Ciuperca Saprolegnia infecteaza pestii (sau ouale), afectandu-le organele interne si tesuturile mai adanci. Simptomele includ prezenta unor smocuri pufoase (asemanatoare cu vata sau cu floarea de bumbac inflorit) de culoare gri-deschis sau alba pe piele, aripioare, branhii si ochi.

Ciuperca Ichthyophonus hoferi afecteaza in principal pestii mai in varsta care sunt tinuti in acvarii. Este o infectie fungica neobisnuita care apare de obicei din cauza hranei infectate (peste crud infectat). Daca nu este tratata se poate dovedi fatala pentru pesti. Simptomele sunt specifice fiecarei specii dar spre deosebire de Saprolegnia pestele va prezenta o mica excrescenta neagra in piele. Aceasta ciuperca provoaca  iesirea ochilor din orbite, pierderea culorii, ulcere si chisturi in organele interne si uneori determina pestii sa inoate cu miscari circulare anormale.

Cauze

Infectia fungica cu Saprolegnia este cauzata de un mediu care nu este curatat corespunzator si care contine materie organica moarta si in descompunere.

Transmiterea si motivul aparitiei ciupercii Ichthyophonus hoferi sunt necunoscute dar pastrarea unui mediu curat pentru pesti este intotdeauna o buna practica.

Tratament

Tratamentul infectiei cu Saprolegnia se realizeaza prin medicamentarea apei cu permanganat de potasiu, dupa indepartarea agentilor patogeni ai pielii. Cresterea nivelului de sare din apa impreuna cu mentinerea unui nivel adecvat de electroliti si calciu sunt solutii bune in tratamentul infectiilor cu Ichthyophonus hoferi. O alta solutie este cresterea temeraturii apei la aprox. 27,7 grade C (consultati mai intai un medic veterinar) deoarece ciupercile Ichthyophonus sunt mai virulente (rezistente) in apele mai reci.

Este important sa curatati bine si sa igienizati acvariul pentru oricare dintre aceste infectii.

Prevenire

Indepartarea pestilor infectati morti, igienizarea mediului si hranirea pestilor cu hrana adecvata (nu le oferiti peste crud) sunt toate modalitati recomandate de prevenire a oricarei dintre aceste infectii fungice.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button