Sfaturi eficiente si usoare pentru intretinerea iazurilor cu pesti in lunile reci
Aveti grija de plante si veti avea grija si de iaz
Toamna este momentul potrivit al anului pentru a lua cateva masuri de precautie pana la instalarea inghetului cand inevitabil va ingheta si iazul. Acum este momentul propice sa taiati orice stuf sau frunze ale plantelor de sezon, sa curatati iazul si terenul din jurul sau.
Orice zona umeda din jurul marginii iazului trebuie curatata. Retineti ca exista unele plante precum lotusul, care nu vor supravietui iernii. Scoateti aceste plante din iaz si puneti-le peste iarna intr-o galeata cu apa, intr-o zona ferita de inghet, cu multa lumina naturala.
Un alt obiectiv al acestor masuri de precautie este de a preveni ajungerea in apa a prea multor materiale organice si descompunerea lor de catre microorganisme. O astfel de activitate poate produce gaze de fermentatie care afecteaza considerabil calitatea apei. Procesul de descompunere consuma oxigenul de care depinde pestele si este important sa urmariti cu atentie cantitatea de frunze care cad toamna in iaz.
Scapati de frunze
Plasarea peste iaz a unei plase pentru frunze, toamna tarziu si pana la venirea iernii, poate fi de mare ajutor. In special in cazul iazurilor mici, este o solutie excelenta care elimina necesitatea zilnica de a pescui frunzele. Plasa ar trebui sa fie in mod ideal trasa incordat peste iaz, la cativa centimetri deasupra apei. La unele modele, plasa este sustinuta de fire sau blocuri de polistiren care plutesc pe suprafata iazului si pentru a preveni scufundarea in apa. Si mai exista plasa tip cort, in cazul careia frunzele cazute aluneca pe plasa in partea laterala a iazului.
In functie de cantitatea de frunze cazute, ar trebui sa curatati plasa dupa cum este necesar. Odata ce copacii au ramas fara frunze, puteti indeparta cu grija plasa, impreuna cu toate resturile adunate pe ea.
Indepartati sedimentele
In timp, un strat gros de sedimente se acumuleaza in zonele mai adanci ale unui iaz de gradina reducand treptat adancimea iazului. Cu toate acestea, adancimea corecta a apei este esentiala pentru supravietuirea pestilor dvs. Daca iazul devine prea putin adanc este recomandabil sa indepartati ocazional sedimentele – iar toamna este momentul ideal pentru a face acest lucru.
Daca iazul dvs. este putin adanc folositi mana pentru a scoate sedimentul intr-o galeata si lasati-l langa marginea iazului pentru cateva zile. Acest lucru permite oricarei creaturi vii ratacite sa se tarasca inapoi in apa.
Aspiratoarele de iaz pot fi, de asemenea, utilizate pentru indepartarea sedimentelor mai rapid si mai usor – si sunt dispozitive necesare pentru iazurile care sunt prea adanci pentru a fi curatate manual. Cu toate acestea metoda mecanica are si dezavantajele sale deoarece are un impact mult mai mare asupra ecosistemului iazului si elimina o multime de microorganisme care sunt de fapt importante. Pentru a minimiza daunele provocate, nu toate sedimentele ar trebui indepartate, ci doar o parte din acestea.
Puneti pompa de apa in stand-by
In timpul iernii cele mai calde straturi de apa (unde vor ramane pestii dvs.) sunt situate chiar in partea de jos a iazului. Daca creaturilor din iazul dvs. le va fi mult prea rece, vor avea parte de un mare stres.
Cand folositi sisteme de pompare in timpul iernii, instalati-le numai in zona de apa putin adanca. Daca exista vreo sansa ca iazul dvs. sa inghete complet, atunci pompa trebuie indepartata, pentru a nu ingheta si ea.
Cititi si: 5 Plante de acvariu pentru incepatori
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.