Acvarii

Specia de pesti Guppy – caracteristici

Specia de pesti Guppy (Poecilia reticulata) au fost si sunt de generatii un element de baza in acest hobby al acvaristicii. Originari din bazine tropicale din America de Sud si Caraibe, acesti pesti sunt acum disponibili intr-o mare varietate de culori, toti crescuti in captivitate. Multi detinatori de Guppy pot incepe cu doar unul sau doi pesti. Insa acestia sunt pesti vivipari, astfel ca o singura fertilizare a femelei poate rezulta in mai multe randuri de pui. Si este posibil sa aveti un acvariu plin in curand.

Speranta de viata: 2-3 ani
Marime (adult): 5 cm
Familia: Poeciliidae
Provenienta: Originari din America de Sud, pestii de acvariu sunt crescuti in captivitate
Caracter sociabil: pasnici
Loc preferat in acvariu: suprafata, mijloc
Acvariu necesar: 40 l
Dieta: omnivor
Inmultire: naste pui vii (vivipar)
Grad dificultate ingrijre: usor (incepatori)
pH necesar al apei: 6,8 – 8
Duritate a apei: 100-150 dGH
Temperatura apa acvariu: 20-26 °C

 

Origine

Guppy este crescut in captivitate de peste 100 de ani, insa provne din America de Sud. Acestia sunt numiti dupa Robert John Lechmere Guppy, care a identificat initial acesti pesti pe insula Trinidad.

Sunt originari din cursurile de apa dulce din nordul Americii de Sud, inclusiv din Surinam, Guyana si Venezuela, si din insulele Caraibe, inclusiv Barbados, Trinidad si Tobago. In prezent, au fost introdusi pe fiecare continent, cu exceptia Antarcticii si pot fi gasiti in multe cai navigabile calde din intreaga lume.

Aspect

Exista nenumarate varietati de culori de pesti Guppy. Masculii tind sa aiba culori mai vibrante decat femelele si au inotatoare caudale si dorsale mai lungi. In functie de soi, unii guppy au cozi scurte, rotunjite, unii in forma de „V”, iar altii pot avea o coada alungita, cat jumatate din lungimea corpului. Inotatoarele cozii pot avea un aspect marmorat sau dungat, sau pestele poate avea una sau doua culori. Indiferent de combinatia de culori la care va gandiri, probabil ca exista un Guppy perfect pentru dvs.

pesti Guppy

Multe site-uri web si unele magazine de animale de companie vor oferi soiuri „selecte” sau „unice” gasite nicaieri altundeva. De multe ori, aceste tulpini sunt rezultatul unei consangvinizari serioase si produc pesti cu functie imunitara compromisa si durate de viata mai scurte. Incercati sa ramaneti la soiurile principale cu descendente bine stabilite. Daca ajungeti sa cresteti doua tulpini diferite, s-ar putea sa fiti surprins cum se amesteca variatiile de culoare.

pesti Guppy

Diferente de gen

Exista cateva diferente de gen pe care ar trebui sa le stiti pentru a va separa populatiile de pesti masculi si femele. Masculii tind sa fie mai mici si mai viu colorati. Femelele tind sa aiba o coloratie maro, sunt mai mari si mai rotunde.

pesti Guppy

Pe partea inferioara a pestelui, inotatoarea anala a masculului este lunga si subtire si se ingusteaza pana la un punct. inotatoarea anala a femelei guppy este mai mare si triunghiulara sau in forma de evantai.

Comportament

Guppy sunt pesti linistiti, si pot fi tinuti impreuna cu alte specii de pesti neagresive. Ii puteti tine impreuna cu pesti vivipari similari, cum ar fi Platy sau Molly. Alti pesti mici cu care ii puteti tine sunt pestii Neon tetra sau Pestele Zebra. Retineti insa faptul ca puii de Guppy pot fi cina pentru alti pesti din acvariu, asa ca daca veti tine Guppy impreuna cu alti pesti mai mici in acvariu, asigurati supravietuirea mai multor pui.

Multi prefera sa tina intr-un acvariu doar pesti Guppy. In acest caz, puteti amesteca diferitele soiuri de Guppy dupa cum doriti.

Ingrijire

Guppy sunt pesti grozavi pentru incepatori. Necesita o intretinere redusa si pot tolera unele greseli de incepator. Se recomanda un acvariu mai maricel, deoarece Guppy sunt pesti foarte activi. Ei prospera intr-un acvariucu plante si articole de decor moi.

pesti Guppy

Pentru a evita suprapopularea acvariului, este recomandat sa separati masculii si femelele, plasandu-i in acvarii separate. O singura fertilizare a femelei poate rezulta in mai multe randuri de pui, chiar si dupa separarea de masculi. Divizoarele pentru acvarii sunt de asemenea potrivite ca solutie temporara, dar multe dintre aceste separatoare subtiri din plastic nu sunt de obicei suficiente pentru a tine pestii separati. Doua acvarii separate vor mentine populatia de pesti sub control.

Hranire

Sunt pesti omnivori si ii puteti hrani cu o varietate de tipuri de hrana din comert. Chiar daca Guppy sunt mici, o dieta bazata pe pelete, numite micropelete, sunt cea mai buna alegere, deoarece sunt mai nutritive pe termen lung decat fulgii.

Sunteti binevenit sa adaugati suplimente, cum ar fi hrana congelata si legume, dar nu mai mult de o data sau de doua ori pe saptamana. Dieta completa cu pelete este cea mai buna pentru majoritatea speciilor tinuti ca si pesti de companie.

In functie de temperatura acvariului dvs. si de alti locuitori ai acvariului, va puteti hrani pestii o data sau de doua ori pe zi. Incepeti intotdeauna cu putina mancare, iar cand s-a consumat totul, mai adaugati putin. Repetati timp de cateva minute si folositi acest timp pentru a verifica toti pestii. Timpul de hranire este un moment excelent pentru a vedea daca vreunul dintre pestii dvs. se comporta ciudat sau este bolnav.

Inmultire

Multi pasionati incepatori vor incepe cu o singura femela guppy si vor avea brusc un banc de pesti. Deoarece femelele guppy pot stoca spermatozoizi, este nevoie de o singura inseminarepentru a se naste cateva randuri de pui la anumite distante. Pentru a preveni supraaglomerarea acvariului, este intotdeauna cel mai bine sa separati pestii Guppy masculi si femele.

Guppy sunt pesti vivipari, asa ca femela va da nastere la 10-50 pui o data. De multe ori, puii vor fi mancati de alti pesti din acvariu. Asa ca, daca doriti sa ramaneti cu cat mai multi, pastrati-i intr-un acvariu separat.

Dupa ce ati inmultit mai multe generatii din aceeasi populatie, este posibil sa observati un numar crescut de pesti cu anomalii congenitale, cum ar fi coloana stramba sau o durata de viata scurta. Consangvinizarea este frecventa in sistemele izolate de pesti, cu o solutie simpla: adaugati mai multa diversitate! Faceti schimb de pesti cu alti detinatori de Guppy sau cumparati pesti noi pe care sa-i adaugati in acvariu (dupa perioada de carantina, desigur).

 

Pentru a afla mai multe despre habitatul, dieta si reproducerea pestilor vivipari (care nasc pui vii), cititi si articolul nostru: Totul despre pestii de acvariu vivipari (care nasc pui vii)

Foto: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button