Acvarii

4 motive pentru care ochii pestilor Guppy devin negri

Pestii exprima modul in care se simt prin comportament si schimbari ale aspectului. In acest articol, vom aborda o schimbare ciudata la pestii Guppy – innegrirea ochilor. Exista destul de multe scenarii in care se intampla acest lucru. Din fericire, majoritatea acestor situatii nu necesita nicio actiune din partea dvs. Sa vedem care sunt acele motive pentru care ochii pestilor Guppy devin negri.

 

Motive pentru care ochii pestilor Guppy devin negri

Au fost determinate 4 cauze principale pentru care ochii pestilor Guppy devin negri. Insa este posibil ca motivul pentru care Guppy-ul dvs. are ochii negri sa nu fie enumerat aici, intrucat acest aspect este inca studiat la pesti.

1. Dominatie si dorinta de a fi agresiv

In salbaticie, pestii Guppy isi protejeaza hrana, in special in acele locuri izolate din apele raurilor, in timpul sezonului secetos, cand hrana este rara.

Cercetatorii au observat faptul ca atunci cand isi pazesc hrana, ochii pestilor devin instantaneu negri, insa fac acest lucru doar daca stiu ca pot castiga o lupta. Daca doar mimeaza puterea, dar nu au dimensiunea potrivita pentru a-si sustine amenintarea, innegrirea ochilor atrage doar atentia nedorita asupra hranei si este mai probabil sa fie atacati in loc sa-i tina la distanta pe ceilalti Guppy.

Se pare ca ochii negri servesc si ca semnal de pericol pentru speciile de pesti.

2. Stres

Majoritatea acvaristilor asociaza intunecarea brusca a ochilor unui Guppy cu stresul. De exemplu, o femela care este urmarita de cativa masculi isi poate innegri ochii din cauza stresului sau a unui semn de agresivitate.

De asemenea, si un mascul Guppy poate avea ochii negri daca este hartuit de un alt mascul din acvariu. Atunci cand un peste are o afectiune, o inotatoare deteriorata sau alta problema de sanatate, ceilalti pesti din acvariu il vor hartui si marginaliza. Acesta este un alt exemplu in care se poate observa innegrirea ochilor din cauza stresului.

3. Colorit natural

Unele soiuri de Guppy Moscow tind sa aiba inele negre in jurul ochilor, in loc de argintiul vazut la celelalte soiuri. Acesta este aspectul lor natural intr-un mediu nestresat si, prin urmare, nu este un motiv de ingrijorare.

Exista cazuri in care unii pesti prezinta un inel negru constant. Acesta nu este un motiv de ingrijorare, deoarece vor exista cazuri in care un Guppy va avea o proportie mai mare de melanofori, ceea ce face ca ochii sa para negri.

4. Pacalirea pradatorilor

Cercetari relativ noi arata ca pestii Guppy isi pacalesc pradatorii innegrindu-si ochii.

Daca pradatorul este flamand si doreste sa atace guppy, acesta va fi atras de cap din cauza coloratiei intunecate. Cand pradatorul ii loveste capul, un Guppy se poate feri relativ usor in comparatie cu o lovitura in mijlocul corpului.

 

Innegrirea ochilor are legatura cu conditiile de apa, pH, azot sau amoniac?

 

Unii sunt de parare ca innegrirea ochilor la Guppy ar avea de-a face cu parametrii apei care acopera totul, de la pH si temperatura, pana la ciclul azotului si nivelurile asociate de amoniac si nitriti.

Nu suntem de acord cu acest lucru, intrucat, asa cum am vazut in cazurile de mai sus, majoritatea pestilor Guppy au continuat sa aiba inele de argint, in timp ce doar cativa aveau inele negre. Daca ar fi vorba de un parametru al apei, majoritatea ar avea un inel negru. In al doilea rand, ochii ar continua sa ramana negri pana cand parametrii apei se vor schimba.

Cititi si: 10 Semne de stres la pestii de acvariu

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button