Acvarii

5 Plante de acvariu pentru incepatori

Multi pasionati de acvaristica vad imagini cu acvarii frumoase in reviste, pe Internet sau in magazine si isi imagineaza imediat ceva similar in camera lor de zi. Apoi incep sa faca cercetari online si sunt coplesiti de informatii si sfaturi pe site-uri web si forumuri. Acesti vor afla probabil ca vor trebui sa cheltuiasca sute sau chiar mii de dolari pe iluminat specializat, controlere de pH, filtre specializate, sistem de incalzire sub substratul de pietris, kituri de testare.

Toate aceste inventii sunt minunate si va pot ajuta sa configurati un acvariu frumos, cu plante acvatice atractive. Insa pentru a avea un acvariu frumos, simplu si usor de intretinut in camera de zi, nu aveti nevoie de nimic din toate acestea. Aveti nevoie de plante de acvariu potrivite pentru incepatori, care nu necesita tehnologii speciale. Pana la urma, nici nu aveti nevoie de plante sofisticate pentru a va bucura de hobby-ul dvs.

Iata in continuare o scurta lista cu cateva plante de acvariu pentru incepatori. Toate sunt usor de pastrat si de crescut intr-un acvariu care nu implica multa tehnologie. Tot ce aveti nevoie este un substrat bun, sistem de iluminare cu spectru complet si un filtru submersibil de acvariu care nu agita prea mult suprafata apei.

 

Plante de acvariu pentru incepatori

 

1. Anubias

Plantele din genul Anubias sunt plante de mlastina frumoase si rezistente din raurile din jungla africana. Sunt adaptate la umbra si la fluctuatiile sezoniere ale nivelului apei, deci sunt incredibil de rezistente. Pot fi asemanate cu plantele artificiale – sunt aproape imposibil de ucis. Diferitele subspecii ale A. barteri sunt cele mai frecvent intalnite si toate sunt plante excelente pentru un acvariu care nu implica multa tehnologie.

Anubias barteri

Secretul succesului acestei plante este sa nu ingropati rizomul, tulpina bazala carnoasa din care cresc frunzele in sus si radacinile in jos. In salbaticie, aceste plante se ataseaza de o bucata de lemn plutitoare, pe busteni sau pietre. Puteti introduce pur si simplu radacinile plantei intr-un lemn de pluta si lasati planta sa creasca in acvariu. Frunzele batrane incep de obicei sa prinda alge pe margini. Taiati aceste frunze.

Este o planta care creste lent, atingand 25-45 cm inaltime, si necesitand lumina slaba (loc umbrit). Este potrivita pentru acvarii, terarii, paludarii.

2. Muschi de acvariu (Taxiphyllum Barbieri)

Taxiphyllum Barbieri (Java Moss) este cel mai popular si cel mai raspandit tip de muschi de acvariu. Este versatil, rezistent si frumos. Se va atasa pe orice suprafata. Poate forma un perete viu de-a lungul spatelui acvariului. Necesita lumina extrem de scazuta si ofera o multime de ascunzatori pentru oua, pesti tineri si pesti de dimensiuni reduse. Este o planta care necesita tundere ocazionala.

muschi de acvariu

Este una dintre cele mai iubite plante de acvariu, si usor de cultivat. Necesita o temperatura a apei de 15-30°C, un pH de 5.0 – 8.0 si un nivel mediu de luminozitate. Java Moss va transforma acvariul intr-un ecosistem, reducand nivelul de amoniac, azot si nitriti.

Deoarece nu are radacini reale, Java Moss absoarbe mare parte nutrientii prin tulpini si frunze. Interesant este ca exista inca o confuzie cu privire la numele stiintific al Java, a fost identificat oficial ca Vesicularia Dubyana, dar a fost reclasificat recent ca Taxiphyllum Barbieri.

3. Feriga de acvariu (Microsorum pteropus)

Feriga de acvariu (Java Fern) este o planta clasica si foarte populara de acvariu. Aceasta feriga cu aspect delicat confera frumusete acvariilor. Este utilizata pe scara larga datorita cresterii lente, formei unice si usurintei de reproducere si ingrijire.

Este o planta potrivita pentru o gama larga de pesti, care nu necesita parametri stricti de apa, motiv pentru care face parte din acele plante de acvariu indicate pentru incepatori.

feriga de acvariu

In salbaticie, acest grup de ferigi acvatice creste de obicei de-a lungul marginilor paraielor sau pe stanci, de-a lungul si chiar sub cascade. Este o planta care se ataseaza usor de stanci, lemne, pietre.

Exista mai multe varietati ale acestei ferigi: unele cu frunze lungi si subtiri, altele cu frunze scurte, late, altele cu frunze ramificate si dantelate. Toate sunt cultivate intr-un mod similar si se vor dezvolta bine intr-o lumina medie. Nu le ingropati „radacinile”, ci mai degraba atasati-le de ceva deasupra substratului, cum ar fi de pietre sau bucati de lemn.

4. Sagittaria (Sagittaria subulata var. pusilla)

Aceste plante frumoase, asemanatoare firelor de iarba de un verde stralucitor sunt plante excelente de prim-plan, de mijloc sau de fundal, in functie de specie. Ele cresc in rozeta si fiecare rozeta va produce o planta tanara. Aceste plante formeaza palcuri sau desisuri de un verde stralucitor care contrasteaza ca si culoare si forma cu alte plante mentionate in acest articol.

sagittaria

Poate creste pana la aprox. 40 cm, necesitand lumina moderata si tolerand chiar apa dura, alcalina. Aportul de CO2 in acvariu ajuta planta sa creasca mai mare, insa se va dezvolta bine si fara aport de CO2. Este o planta sensibila la deficienta de fier, reflectata in ingalbenirea frunzelor. Iluminatul intens va face ca varfurile frunzelor sa aiba o nuanta rosiatica. Indepartati periodic frunzele mai lungi ale plantei.

5. Vallisneriaplante acvariu incepatori

Aceste plante verzi mai inchise, asemanatoare cu iarba, sunt adesea folosite de-a lungul spatelui sau a partilor laterale ale unui acvariu, pentru a forma desisuri si pentru a incadra restul acvariului.

Toate soiurile de plante Vallisneria sunt o specii de plante de acvariu populare, datorita atat similitudinii cu iarba de mare, cat si cresterii rapide si gradului redus de ingrijire.

Frunzele plantei sunt de obicei subtiri, lungi si cresc drept sau spiralate (aceasta specie avand un aspect mai voluminos).

Unele soiuri mai mari vor creste la suprafata si chiar se vor intinde pe suprafata, umbrind alte plante. Aceste soiuri mai mari ar trebui evitate in favoarea soiurilor mai scurte, spiralate sau nana (Vallisneria nana). Exista multe varietati, dintre care Vallisneria gigantea, Vallisneria nana, Vallisneria Americana si Vallisneria spiralis sunt cel mai adesea intalnite in acvarii.

Un amestec din aceste plante usor de cultivat le va oferi acvaristilor incepatori un acvariu amenajat frumos cu plante naturale, cu plante rezistente pentru mult timp inainte.

 

Daca va doriti un acvariu cu plante naturale dar nu va doriti toata munca care vine la pachet cu acestea, incercati aceste plante de acvariu pentru incepatori care sunt niste frumuseti simple.

 

Cititi si: Rezolvarea problemelor obisnuite privind calitatea apei din acvariu

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button