Acvarii

Anemia la pesti

Anemia la pesti este o afectiune a inimii si a vaselor de sange, recunoscuta prin prezenta numarului scazut de celule rosii din sange. Poate afecta multe tipuri de pesti, asa ca fiti atent la animalul dvs. de companie si luati masuri daca suspectati anemia.

Simptome si tipuri

Cel mai frecvent simptom – si care este in general destul de vizibil – sunt branhiile anormal de palide la pesti.

Cauze

Anemia la pesti poate aparea din mai multe motive, printre care:

  • Infectii bacteriene, fungice, virale si parazitare
  • Deficitul de acid folic
  • Expunerea la niveluri ridicate de nitriti – din apa – pentru o perioada lunga de timp
  • O infestare cu paraziti care sug sange (de ex. lipitori)

Sangele care este drenat de lipitori provoaca anemie la pesti. Acestea pot introduce alti paraziti in fluxul sanguin al pestilor. De obicei, acvariile si iazurile se infesteaza cu lipitori deoarece exista o planta sau un animal infectat in mediu.

Tratament

Anemia nu este foarte frecventa la pesti. Cu toate acestea, atunci cand apare trebuie sa tratati cauza principala a afectiunii. De exemplu, cresterea acidului folic in dieta pestilor poate rezolva anemia cauzata de deficitul acestuia.

Pe de alta parte, anemia datorata infectiilor si infestarii parazitare  este tratata cu medicamente pentru infectie, urmata de o curatare temeinica a mediului pestilor (acvariu, iaz).

Daca este necesar, pestele infectat poate fi pus in carantina pana cand toate lipitorile, larvele si ouale acestora dispar. Apa trebuie  testata in mod regulat pentru a mentine nivelul corect de nitriti.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button