Acvarii

Platy Mickey Mouse – caracteristicile speciei

Daca sunteti in cautarea unui peste de apa dulce usor de ingrijit, nu puteti da gres cu Platy Mickey Mouse (Xiphophorus maculatus). Numele acestui peste vine de la semnul in forma de Mickey Mouse aflat langa coada. Este tolerant la o gama larga de conditii de apa si este relativ usor de reprodus. In loc sa depuna oua, aceasta specie naste pui vii. Aparitia brusca a puilor poate fi fascinanta atat pentru crescatorii de pesti novice cat si pentru cei experimentati.

Alte denumiri: Platy golden moon, Moonfish
Speranta de viata: 5 ani
Marime (adult): 3,5 – 5 cm
Familia: Poeciliidae
Provenienta: Guatemala, Honduras, Mexic
Caracter sociabil: pasnic, potrivit pentru un acvariu cu mai multi pesti
Loc preferat in acvariu: mijlocul acvariului
Acvariu necesar: 35 l
Dieta: omnivor, mananca majoritatea alimentelor
Inmultire: naste pui vii
Grad dificultate ingrijre: usor
pH necesar al apei: 7-8,2
Duritate a apei: 10-25 dGH
Temperatura apa acvariu: 18-25 °C

 

Origine

Originara din America de Nord si Centrala de la Ciudad Veracruz, Mexic, pana in nordul Belize din America Centrala, acest peste Platy nu este considerat a fi pe cale de disparitie. Populatiile non-native locuiesc acum intr-o serie de locatii din Statele Unite, inclusiv California, Colorado, Florida, Hawaii, Louisiana, Montana, Nevada si Texas.

Aspect

Daca va intrebati de unde vine numele acestui peste, uitati-va la coada lui. In zona cozii, veti descoperi un Mickey Mouse ascuns – o pata neagra rotunda mare pe care sunt cocotate doua „urechi” rotunde mai mici, asemanatoare popularului personaj Disney.

Pestele in sine poate avea culoarea galben pal pana la auriu, rosu pana la portocaliu sau chiar albastrui. Inotatoarele pot varia de la galben pal la rosu sau negru. Exista si soiuri cu aripioare lungi si cu aripioare inalte. In ciuda variatiilor de culoare si inotatoare, toate sunt aceleasi specii de pesti.

Diferente de gen

La fel ca toti pestii vivipari, Platy Mickey Mouse prezinta dimorfism sexual, ceea ce inseamna ca masculii si femelele au diferente fizice vizibile.  Femelele sunt in general mai mari si uneori sunt mai putin colorate decat masculul. Masculii sunt recunoscuti cu usurinta dupa prezenta gonopodium-ului, o inotatoare anala modificata folosita pentru a agata femela si a depune spermatozoizi. Masculii au, de asemenea, o inotatoare caudala mai ascutita.

Comportament

Platy Mickey Mouse este un peste linistit, sociabil, traind bine impreuna cu alte specii variate de pesti. Pentru ca nu traiesc in banc, nu au nevoie de mult spatiu in care sa se miste. Acvariile mici, prin urmare, sunt habitate foarte confortabile.

Si totusi, Platy Mickey Mouse prefera adesea compania altor membri ai genului Xiphophorus. Acestia sunt toti pesti vivipari, cum ar fi Guppy, Molly si Xiphophorus helleri (pestele cu coada in forma de spada, sau swordfish). Alti colegi de acvariu compatibili includ scalarii, danio (pestele zebra), gurami si tetra.

Ingrijire

Platy Mickey Mouse este o alegere grozava pentru proprietarii novice de acvarii. Ca si alti pesti platy, Platy Mickey Mouse tolereaza o gama larga de conditii ale apei si sunt potriviti chiar si pentru acvariile mici. Se vor hrani si cu vegetatia din acvariu, asa ca tineti cont de asta daca aveti plante vii. Substratul ideal este de dimensiuni mici spre mijlocii si de culoare mai inchisa, ceea ce serveste si ca un contrast bun pentru a scoate in evidenta culorile frumoase ale acestui peste.

Conditiile apei nu sunt critice. Apa alcalina de duritate moderata este ideala, care este foarte asemanatoare cu apei de la robinet din oras. Temperatura unui acvariu comun tipic, de 24-25,5 °C va fi tocmai buna pentru Platy Mickey Mouse.

Hrana

In natura, acest peste se hraneste cu alimente vii, cum ar fi insecte si viermi, precum si cu vegetatie. Cu toate acestea, nu sunt pretentiosi si accepta practic orice aliment, inclusiv fulgi, hrana liofilizata, congelata si hrana vie. Alimentele vii sunt un supliment bun.

O dieta variata care include o multime de materie vegetala asigura o sanatate buna. Produsele proaspete, cum ar fi salata verde, spanacul, mazarea fiarta sau dovlecelul vor fi acceptate cu usurinta. in loc de legume proaspete, incercati spirulina.

Inmultire

La fel ca alti pesti vivipari, acest peste este matur sexual inca de la varsta de 4 luni, ceea ce inseamna ca pestii tineri ar trebui sa fie separati cat mai devreme posibil. Femelele care se imperecheaza pastreaza pachetele de sperma si pot continua sa nasca fara sa se imperecheze din nou timp de cateva luni.

Odata ce a avut loc imperecherea si ouale sunt fertilizate, este nevoie de aproximativ 30 de zile pentru ca puii sa apara. Temperatura poate incetini sau accelera procesul; apa mai calda scurteaza perioada de gestatie. Numarul tipic de pui este de 40-60, iar puii nascuti sunt gata de inot.

Pe masura ce puii se dezvolta, burta femelei devine mai mare, incat ochii acestora pot fi vazuti prin burta intinsa a mamei. Pe masura ce se apropie ora nasterii, ar trebui sa fiti pregatit sa adapostiti si sa protejati puii. In caz contrar, parintii si orice alti pesti din acvariu ii vor manca cei mai multi, daca nu pe toti.

O optiune este plasarea femelei intr-o maternitate cu separator in V pentru pesti, chiar inainte de nastere. Aceasta maternitate este conceputa astfel incat puii sa cada prin fante prea mici pentru ca mama sa ii poata urma. Dezavantajul acestui lucru este ca maternitatea  este nefireasca si stresanta pentru mama, asa ca trebuie mutata cu mult inainte de a incepe sa nasca.

Cea mai buna metoda este de a avea un acvariu separat de nastere, cu multe plante cu frunze fine. Pe masura ce puii se nasc, se ascund in plante. Odata ce mama a nascut toti puii, ea este indepartata. Puii se nasc ca pesti mici complet formati. Initial, au nevoie de alimente foarte fine pentru a se hrani. Hranirile sunt necesare de mai multe ori pe zi, ceea ce inseamna ca reziduurile se vor acumula mai repede in acvariu, necesitand astfel schimbari zilnice de apa.

 

Cititi si despre: Xiphophorus maculatus (Platy Red Wagtail)

Foto: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button