Acvarii

Specia de pesti Corydoras Panda – caracteristici

Corydoras Panda (Panda Catfish, Panda Cory) este o specie comuna de Corydoras intalniti in comertul cu animale de companie. Acesti pesti au corpuri albe sau translucide, cu pete negre contrastante pe cap si baza cozii, trimitandu-ne cu gandul la ursii panda. Corydoras Panda este o specie de somn din America de Sud, in general pasnic si social, care poate fi un bun plus pentru un acvariu mai mic de apa dulce.

Alte denumiri: Panda Catfish, Panda Cory
Speranta de viata: 10 ani
Marime (adult): 5 cm
Familia: Callichthyidae
Provenienta: Peru; Sistemul fluvial Ucayali
Caracter sociabil: pasnic, peste de banc
Loc preferat in acvariu: fundul acvariului
Acvariu necesar: 40 l
Dieta: omnivor
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: intermediar
pH necesar al apei: 6-7
Duritate a apei: 2-12 dGH
Temperatura apa acvariu: 20-25°C

 

Origine

Aceasta specie populara Corydoras (cory) provine din Peru, unde se gaseste in sistemul fluvial Ucayali, principalul izvor al raului Amazon. Colectata pentru prima data de H.R. Richards in 1968, specia nu a primit numele decat trei ani mai tarziu, cand Nijssen si Isbrücker i-au atribuit numele Corydoras Panda. Numele i-a fost dat in onoarea ursului panda gigant din China, care are un corp alb cu semne negre peste ochi si extremitati, care sunt oglindite in acest cory atractiv.

Regiunea din care provine panda cory este cunoscuta pentru apele sale negre. Apa este acida si destul de moale din cauza lipsei de minerale. In plus, aceste ape sunt putin mai reci decat in alte zone tropicale. Cand au fost introdusi in acvaristica, exemplarele prinse erau salbatice, ceea ce a facut ca acestea sa fie destul de scumpe. Programele de reproductie in captivitate au redus foarte mult pretul si, ca urmare, specia a devenit nu numai destul de ieftina, ci si extrem de populara.

Aspect

Corpul pestelui Corydoras Panda este de culoare alba pana la roz deschis, cu trei semne proeminente negre adanci. Primul marcaj negru incepe in varful capului si acopera ochii, la fel ca semnele negre din jurul ochilor unui panda urias. Al doilea marcaj negru acopera inotatoarea dorsala, iar al treilea se afla la baza cozii, cunoscut sub numele de peduncul caudal. Marimea celui de-al treilea marcaj variaza si a dat nastere la variante cu pete mici sau mai mari ale acestui peste, fiecare fiind denumit dupa dimensiunea petei cozii.

Corydoras Panda

Ca si alti membri ai familiei Cory, acest peste are doua randuri de placi osoase suprapuse cunoscute sub numele de scuturi, mai degraba decat solzi. Corydoras Panda are trei seturi de mrene pereche, precum si mai multe proeminente ascutite care servesc ca mecanism de aparare (sub fiecare ochi, in fata inotatoarei dorsale si pe inotatoarea adipoasa). Adultii pot creste pana la 5 m in lungime, dar adesea vor ramane mai mici.

Diferente de gen

Femela Panda Cory este mai mare si are burta mai rotunjita. Femelele sunt mult mai late decat masculul privite de sus. Masculii sunt mai subtiri si mai scunzi in lungime decat femelele.

Comportament

Sunt pesti extrem de pasnici care se bucura de compania propriei lor specii. Ar trebui sa fie intotdeauna tinuti in grupuri, de preferinta in numar de 6 sau mai multi, dar pastrati cel putin 4 daca spatiul este limitat. Panda Cory este extrem de social si este cunoscut ca sta impreuna cu alte specii care locuiesc pe fund, in special cu pestii Botia Macracantha.

Desi se inteleg bine cu aproape toate speciile, nu este indicat sa ii tineti impreuna cu pesti mari sau galagiosi, care ar putea sa para amenintatori (Tiger barb). Pestii tetra mici si mijlocii, pesti danio si rasbora sunt buni tovarasi pentru Panda Cory. Orice alta specie de pesti cory sau aspidora este potrivita.

Ingrijire

Ca si alti pesti Cory, Panda Cory are nevoie de o calitate buna a apei. Schimbarile regulate ale apei sunt importante, la fel ca si un bun sistem de filtrare. Temperatura apei pentru aceasta specie este putin mai scazuta decat este tipica altor specii de apa calda, deoarece provine dintr-o regiune cu apa putin mai rece decat alte zone tropicale. Deoarece aproape toti Panda Cory vanduti acum sunt crescuti in captivitate, majoritatea pot tolera temperaturi mai inalte.

Corydoras Panda

Substratul trebuie sa fie moale si fin. Utilizati fie pietris fin, fie nisip. Plantele vii sunt ideale, dar nu sunt necesare atata timp cat exista o multime de decoratiuni care ofera umbra si ascunzisuri. Pesterile, stancile si lemnul sunt modalitati excelente de a face acest peste sa se simta confortabil si ca acasa. Plantele plutitoare, reale sau artificiale, sunt utile pentru a oferi umbra.

Hranire

Corydoras Panda culeg orice mancare care ajunge pe fundul acvariului. Daca este insa tinut intr-un acvariu impreuna cu alti pesti, trebuie sa va asigurati ca pe fundul acvariului ajunge suficienta hrana. Pastilele de hranire sau peletele sunt o optiune excelenta, precum si amplasarea hranei pe langa/sub decorurile din acvariu.

O dieta variata este importanta pentru o sanatate optima. Includeti alimente cu carne atunci cand este posibil, fie vii, fie congelate. Crevetii, viermii, insectele si orice crustacee sunt alegeri bune. Aceasta specie este activa noaptea, asa ca luati in considerare sa aruncati cateva tablete de hrana pentru pesti in acvariu chiar inainte de a stinge luminile pentru noapte.

Inmultire

Cresterea acestei specii a fost initial considerata a fi destul de dificila. Dar, timpul a dovedit ca reproducerea este posibila in acvariul de acasa. Rezervorul de reproducere ar trebui sa fie dotat cu muschi de Java sau alte plante cu frunze fine unde sa fie depozitate ouale.

Depunerea icrelor poate fi declansata de o schimbare partiala a apei cu apa mai rece pentru a imita conditiile de reproducere din natura care apar in timpul sezonului ploios.

Cand femela este pregatita, ea va accepta avansurile masculului. Femela isi va imbina aripioarele pelvine si va expulza unul sau doua oua, care sunt ulterior fertilizate. Apoi cauta un loc pentru a ascunde oul lipicios, in general pe vegetatie. Acest proces va continua timp de cateva ore, pana cand sunt depuse si fertilizate pana la 100 de oua. Aceste oua sunt adezive si de culoare galben deschis.

In aproximativ 4 zile, ouale vor ecloza. Sunt destul de sensibili la temperaturile apei, care nu ar trebui sa fie mai mare de 22,2 °C. Calitatea apei este critica, iar schimbarea apei trebuie efectuata numai cu apa care se potriveste exact cu parametrii de apa ai rezervorului in care sunt puii. Va dura pana la 3 luni ca puii sa afiseze culoarea panda a adultilor.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button