Acvarii

Pestele Zebra (Zebra danio) – caracteristicile speciei

Pestele Zebra (Danio rerio) sau „Zebra danio”, asa cum mai este numit, este preferatul pasionatilor de pesti de apa dulce datorita usurintei lor de ingrijire. De asemenea, acestia sunt prolifici si usor de inmultit. Sunt foarte rezistenti la o gama impresionanta de temperaturi si conditii ale apei. In general, se vor descurca foarte bine fara un incalzitor de apa, deoarece se simt confortabil chiar si la temperaturi de pana la 15,5 °C. Spre deosebire de majoritatea speciilor de pesti, sunt loiali partenerului lor si formeaza perechi pe viata.

Alte denumiri: Danio dungat, Zebra danio
Speranta de viata: 5 ani
Marime (adult): 5 cm
Familia: Cyprinidae
Provenienta: Estul Indiei
Caracter sociabil: pasnici, pot fi tinuti cu alte specii de pesti in acelasi acvariu
Loc preferat in acvariu: oriunde (toate nivelurile)
Acvariu necesar: 40 l
Dieta: omnivori
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: usor
pH necesar al apei: 6,5 – 7
Duritate a apei: 5-12 dGH
Temperatura apa acvariu: 18-24°C

 

Origine

Se credea initial ca pestii Zebra danio provin dintr-o zona mai ampla care se intindea din Myanmar si pana in Pakistan. Cu toate acestea, consensul actual este ca aceasta specie provine dintr-o zona mult mai restransa, si care cuprinde anumite parti  din India si Bangladesh.

Aceasta schimbare se datoreaza in parte identificarii unor specii similare care au fost identificate gresit candva ca fiind Danio rerio. Daunele aduse mediului s-au rasfrant si asupra restrangerii habitatului natural al acestor pesti, chiar daca acestia populeaza o varietate de habitate, de la paraie repezi la iazuri cu miscare lenta, aproape stagnante.

Pestele Zebra (sau Zebra danio) pe care il puteti cumpara pentru acvariul dvs. este aproape intotdeauna crescute in captivitate, deoarece acesti pesti sunt usor si ieftin de crescut. Totusi, reproducerea comerciala si pe scara larga a acestei specii a dus la crearea unui peste care este mai putin robust decat speciile salbatice originale.

Aspect

Este usor de recunoscut dupa dungile sale orizontale distinctive. Dungile orizontale albastre-violet se desfasoara de la branhie la coada, punand in evidenta corpul subtire, comprimat, auriu-argintiu al acestui peste atractiv.

pestele zebra

Sunt disponibile soiuri de Peste Zebra albinos, aurii, cu coada in voal si cu inotatoare lungi, precum si o varietate populara – leopard, caracterizat prin pete negre pe intregul corp, ca si cum pestele ar fi stropit. In trecut, Danio leopard era considerat o specie diferita, dar studiile genetice au dovedit ca este doar o variatie cu pete a lui Danio rerio (Pestele Zebra).

Diferente de gen

Ambele sexe au doua perechi de mustati si aceleasi dungi, dar femelele sunt de obicei mai mari. Masculii sunt putin mai mici si mai zvelti decat femelele. Masculii au o forma mai de torpila, in timp ce femelele tind sa aiba o burta mai mare. Abdomenul unei femele se umfla cand se umple cu oua.

Comportament

Dimensiunea redusa a acestui peste, care nu depaseste 6 cm, ii face potriviti pentru un acvariu comunitar. Zebra danio sunt pesti pasnici care se inteleg cu majoritatea pestilor de acvariu. Cu toate acestea, ei vor ciupi aripioarele unor specii de pesti. Orice peste cu aripioare lungi, cum ar fi scalarii, betta si guppy sunt tinte potentiale ale Zebrei danio.

Potentiali colegi de acvariu pot include pesti din genul barbus, somnul de apa dulce corydoras, gurami de dimensiuni similare, familia de pesti Cobitidae (loaches) si pesti Xipho.

Toate soiurile prospera in bancuri si nu ar trebui niciodata tinuti ca singur exemplar, ci in grupuri de cel putin 5 exemplare. Grupurile de acesti pesti pot fi ierarhice, insa nu exista lupte interioare. Alegeti pesti de acvariu care sunt similari ca temperament si care pot tine pasul cu comportamentul rapid al Pestelui Zebra. Pestii mai blanzi care au nevoie de un mediu mai putin agitat pot deveni stresati de prezenta lor.

Ingrijire

Pestele Zebra este in primul rand un peste de suprafata, care prefera apele in miscare. Considerat din punct de vedere tehnic un peste de apa rece, acesta prefera apa in intervalul 17,7 – 23,8 °C. Insa se vor adapta la o gama larga de conditii ale apei. Daca temperatura apei este mentinuta prea scazuta, acestia tind sa devina mai susceptibili la boli.

pestele zebra

Pestii Zebra sunt extrem de activi si, desi au o preferinta pentru nivelurile superioare ale acvariului, se vor misca in intregul acvariu. Oferiti-le o lumina difuza si un spatiu de inot deschis, cu vegetatie la periferia habitatului. Un substrat de culoare mai inchisa va ajuta la evidentierea culorii acestor pesti si va oferi habitatului un aspect mai natural.

Hranire

Sunt pesti omnivori, acceptand aproape orice tip de hrana. Desi nu sunt pretentiosi cu dieta, se bucura in special de nevertebrate mici, vii sau inghetate si de materie vegetala proaspata.

Inmultire

Zebra danio este ideala pentru incepatori, deoarece sunt pesti prolifici si in mod interesant, perechile formate raman impreuna pentru viata si rareori apar impreuna cu ceilalti, chiar daca un partener moare. Cel mai bun mod de a obtine o pereche este sa incepeti cu un grup de pesti de cel putin 6 exemplare sau mai multi Pesti Zebra tineri si sa le permiteti sa isi aleaga pereche.

Instalati un acvariu de reproductie separat cu apa putin adanca, de aproximativ 15 cm adancime. Dotati acvariul cu plante cu frunze fine. La baza puneti pietris. Ouale vor cadea intre bucatelele de pietris si vor fi protejate de pestii adulti, care n se vor da in laturi sa isi manance propriile oua.

Depunerea icrelor necesita temperaturi de pana la 25,5 °C. In mod normal, depunerea icrelor are loc in apropierea zorilor. Femelele vor depune aprox. 300-500 oua care vor fi imprastiate pe fundul acvariului si pe plante. Indepartati pestii reproducatori dupa depunerea oualor, deoarece acestia vor consuma si puii pe masura ce acestia eclozeaza. Puii sunt foarte mici si se pot pierde cu usurinta la schimbarea apei. Hraniti-i cu hrana preparata comercial sau alimente uscate zdrobite fin.

 

Cititi si despre: Pestele Betta (pestele luptator siamez)

Foto: pixabay.com, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button