Acvarii

Pestele Molly – caracteristicile speciei

Pestele Molly (Poecilia sp.), genul Molly sau mollienesia, asa cum a fost clasificat initial, cuprinde unele dintre cele mai frumoase si neobisnuite soiuri de pesti vivipari (care nasc pui vii). Sailfin molly (Poecilia latipinna) este cu siguranta unul dintre cei mai exotici pesti disponibili. Cu toate acestia, pestii Molly sunt poate cei mai dificili dintre pestii vivipari, deoarece sunt foarte delicati. Cand sunt  expusi la orice tip de stres ambiental, ei dezvolta o boala cunoscuta in mod obisnuit sub numele de „shimmies”. In realitate, aceasta nu este o boala infectioasa, ci doar o manifestare a simptomelor de stres.

Speranta de viata: 5 ani
Marime (adult): pana la 14 cm
Familia: Poeciliidae
Provenienta: Sudul Americii de Nord, Mexic
Caracter sociabil: pasnici
Loc preferat in acvariu: partea de mijloc
Acvariu necesar: 40 l
Dieta: omnivori
Inmultire: nasc pui vii
Grad dificultate ingrijre: usor
pH necesar al apei: 7,5 – 8,5
Duritate a apei: 15-30 dGH
Temperatura apa acvariu: 25,5 °C

 

Origine

Pestele Molly se gaseste mai ales din sudul Statelor Unite pana in America Centrala. Habitatul nativ al acestor pesti se extinde din sudul Statelor Unite pana in peninsula Yucatan din Mexic. Acesti pesti stau de obicei in medii de apa dulce, aventurandu-se uneori in estuare cu apa sarata. Pestii Molly, la fel ca si Guppy, sunt capabili sa se aclimatizeze temporar la apa de mare, dar acesta nu este mediul lor natural sub nicio forma.

Genul Mollienesia, din care a derivat numele Molly, a fost reclasificat ca Poecilia si este considerat a fi in acelasi gen cu Guppy. De ani de zile s-a observat ca Guppy se va imperechea, in anumite circumstante, cu Molly, iar relatia stransa dintre cei doi a fost confirmata genetic.

Aspect

Toate speciile de pesti Molly crescuti in captivitate au fost incrucisate de-a lungul secolelor, rezultand multe varietati de culori si forme diferite de inotatoare. Molly de culoarea neagra si inotatoare dorsale cu margini portocalii este o varietate comuna. Niciun alt peste de apa dulce nu se apropie de culoarea neagra catifelata a pestelui Molly negru.

pestele molly

Exista, de asemenea, Molly albinos cu ochi rosii, cu coada in diverse culori, Molly auriu, Molly argintiu, Molly cu coada lira in diverse culori, inclusiv ciocolatie, aurie sau portocalie, Molly balon, Molly dalmatian, etc.

pesti molly

Diferente de gen

Doar masculii au inotatoare „sail fin” si, in salbaticie, pot creste pana la 15,5 cm.

La majoritatea pestilor vivipari, abdomenul femelei este mai umflat si prezinta binecunoscuta „pata de gravida”, o pata intunecata in apropierea bazei inotatoarei anale cauzata de intinderea peretelui peritoneal. Femela are o inotatoare anala de forma normala.

peste molly

Putin inainte de aceasta, in interiorul corpului ei apare o zona intunecata care este cunoscuta sub numele de „gravid spot”. Este, de fapt, echivalent cu uterul, dar spre deosebire de mamifere, oul nu este atasat de corpul mamei si hranit direct de ea.

pesti molly

Fiecare ou contine un embrion care primeste elemente nutritive, furnizate de sistemul mamei, cu ajutorul caruia se hraneste embrionul in curs de dezvoltare. Cercetarile au aratat ca in general nu exista ingrijire parentala manifestata de aceasta specie.

 

Pentru a afla mai multe despre habitatul, dieta si reproducerea pestilor vivipari (care nasc pui vii), cititi si articolul nostru: Totul despre pestii de acvariu vivipari (care nasc pui vii)

Foto: pixabay.com, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button