Acvarii

Pestele Neon tetra – caracteristicile speciei

Pestele Neon (Paracheirodon innesi) este unul rezistent. Acesta trebuie tinut impreuna cu alti pesti din aceeasi specie (cu cel putin inca 6 pesti), deoarece este un peste care traieste in bancuri. Avand o dispozitie pasnica, pot fi tinuti si cu alte specii de pesti. Au o speranta de viata destul de lunga, de aproximativ 5 ani.

Alte denumiri: Neon tetra, peste Neon
Speranta de viata: 5 ani
Marime (adult): 4 cm
Familia: Characidae
Provenienta: sud-estul Columbiei, Peru (partea de est), vestul Braziliei
Caracter sociabil: pasnic
Loc preferat in acvariu: partea de mijloc
Acvariu necesar: 40 l
Dieta: omnivor
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: intermediar
pH necesar al apei: 7
Duritate a apei: pana la 10 dGH
Temperatura apa acvariu: 20-26°C

 

Origine

Provine din apele limpezi si afluentii bazinelor raurilor Orinoco si Amazon din Brazilia, Columbia si Peru. Acestea sunt regiuni cu ape sub acoperisurile dense ale padurilor, care lasa foarte putina lumina sa treaca. Pestii Neon traiesc in bancuri, in principal in straturile de mijloc ale apei si se hranesc cu viermi si crustacee mici.

Pestele neon este in general crescut in captivitate, majoritatea provenind din Orientul indepartat si din Europa de Est. Exista mai multe varietati ale acestui peste crescut in captivitate. Acestea includ pestele Neon cu aripioare lungi, o varietate aurie care este practic un soi semi-albinos, sau pestele Neon diamant care pare presarat cu solzi metalici de-a lungul portiunii superioare a corpului.

Aspect

Are un corp zvelt in forma de torpila. Desi nu este un peste mare, compenseaza cu culoarea sa. De la varful nasului pana la inotatoare, pestele Neon are o dunga de culoarea albastru neon stralucitor. Se crede ca aceasta dunga stralucitoare ii face mai usor vizibili unul altuia in conditiile unei ape intunecate (asa cum este in mediul sau nativ).

Sub dunga albastra, tetra neon are o burta alb-argintie. Dincolo de burta, o dunga rosie aprins care se extinde pana la coada. Combinatia izbitoare de rosu, alb si albastru face din pestele Neon unul dintre cei mai populari pesti de acvariu. Este rivalizat doar de varul sau, Cardinal tetra, cu care este adesea confundat. Diferenta cheie dintre cei doi pesti este dunga rosie. La pestele Neon tetra, se extinde doar de la mijlocul corpului pana la coada. La pestele Cardinal tetra, dunga rosie parcurge toata lungimea pestelui, de la bot pana la coada.

peste Neon

la fel ca si in cazul altor pesti colorati, culorile stralucitoare ale pestelui Neon se vor estompa noaptea cand se odihneste, cand se alarmeaza sau cand este bolnav. La magazinul de animale de companie, alegeti exemplare care sunt active si puternic colorate, deoarece culorile decolorate pot fi un indiciu al sanatatii precare.

Diferente de gen

Diferentele de gen nu sunt vizibile in mod evident la pestele Neon. In general, femela va avea un abdomen mai mare si mai rotunjit decat masculul. Aceasta burta rotunjita poate chiar face ca dunga albastra sa para curbata la femela, in contrast cu dunga albastra foarte dreapta de pe mascul.

Comportament

Pastrati intotdeauna acesti pesti in numar de cel putin sase, deoarece sunt o specie de banc care necesita prezenta altora de felul lor. Se descurca bine intr-un acvariu cu alte specii de pesti care nu sunt mari sau agresive. Pot fi tinuti impreuna cu alti pesti mici linistiti, cum ar fi Rasbora arlechin, pesti mici tetra, gurami mici, pesti cory, si alti pesti mici din grupul pestilor-pisica.

Evitati pestii tetra mai mari, deoarece vor manca pestii Neon tetra cu prima ocazie. Regula generala este ca, daca gura pestelui se deschide suficient de mare pentru a inghiti pestele neon, o vor face mai devreme sau mai tarziu.

Ingrijire

Acvariile nou instalate nu sunt potrivite pentru pestii Neon tetra, deoarece nu vor tolera modificarile care apar in timpul ciclului initial de pornire. Adaugati pestii Neon numai cand acvariu este complet stabilizat si are un nivl chimic stabil al apei. Apa trebuie sa fie moale si acida pentru pestii Neon, adica sa aiba un pH sub 7,0 si o duritate de cel mult 10 dGH. Se poate utiliza o substanta de intunecare a apei, pentru a mentine un pH acid si pentru a inmuia apa.

In habitatul sau natural, pestele Neon traieste in zone de apa intunecata, cu vegetatie densa si radacini. Este important sa oferiti acestui peste un habitat cu o multime de ascunzatori si cu lumina scazuta. Oferiti-le o multime de plante, inclusiv plante plutitoare, daca este posibil. Substratul intunecat va reproduce habitatul natural in care pestii Neon se simt cel mai confortabil. Unii crescatori de pesti vor pune un fundal intunecat pe trei laturi ale acvariului pentru a obtine habitatul dorit cu lumina scazuta.

Hranire

Pestii Neon tetra sunt omnivori, ceea ce inseamna ca vor manca atat material vegetal, cat si animal. Alimentele fine, granulele mici, oferiti o hrana variata pentru a asigura o sanatate buna a pestelui.

Inmultire

Acesti pesti pot fi o provocare de inmultit, din cauza nevoii lor de conditii de apa foarte specifice. Daca doriti sa incercati sa ii reproduceti, configurati un acvariu de reproducere separat. Duritatea apei din acvariul de reproducere ar trebui sa fie de numai 1 – 2 dGH iar pH-ul de 5 – 6. Utilizati un filtru cu burete pentru filtrare si furnizati plante vii. Pestii care depun icre vor sari adesea, asa ca asigurati-va ca rezervorul are un capac. Acoperiti partile laterale ale rezervorului cu hartie inchisa la culoare pentru a reduce lumina din acvariu. Temperatura apei trebuie mentinuta la 23-24°C.

Cand introduceti perechea reproducatoare in rezervor, incepeti fara iluminare deloc. A doua zi, cresteti iluminarea si continuati sa faceti acest lucru treptat pentru a induce depunerea icrelor. Depunerea va avea loc, in general, dimineata. Femela va elibera apoi mai mult de 100 de oua. Ouale sunt transparente si usor adezive si se vor lipi de plante. Indepartati perechea reproducatoare de indata ce ouale sunt depuse, deoarece parintii vor manca rapid ouale.

Mentineti lumina scazuta, deoarece ouale sunt sensibile la lumina. Acestea vor ecloza in aproximativ 24 de ore, producand pui mici care se vor hrani din sacul lor de ou in urmatoarele cateva zile. Ratele de ecloziune nu sunt mari, aproximativ o treime din oua vor avea ca rezultat puii viabili. In 3-4 zile puii vor deveni vizibili. Acestia trebuie hraniti cu alimente foarte mici. Puii vor afisa culoarea adulta dupa aproximativ 1 luna.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button