Acvarii

Ingrijirea Carasului auriu – Tipuri de carasi. Cerinte de mediu

In ciuda opiniei populare, Carasii aurii (Carassius auratus) nu sunt animale de companie care sa necesite putina ingrijire sau animale de companie „de test”. Acestia au nevoie si merita la fel de multa ingrijire ca orice alt animal de companie. Carasii aurii sunt specii rezistente si tolereaza bine greselile incepatorilor, insa va trebui sa depuneti putin efort pentru a le asigura sanatatea si supravietuirea. Acestia nu ar trebui niciodata tinuti intr-un bol de pesti, ci necesita un acvariu cu aerare si filtrare adecvata a apei. Sa vedem in continuare ce mai presupune ingrijirea Carasului auriu.

Varietatile carasului auriu

Exista mai multe soiuri diferite de carasi aurii. Acestea sunt de obicei impartite in soiuri standard (corp lung) si fantezie (corp rotund).

Carasul cometa (Carassius auratus) este cea mai comuna specie de pesti de companie. Desi sunt adesea vanduti in magazinele pentru animale de companie cand sunt foarte mici, insa acestia pot creste pana la 30-35 cm lungime, necesitand un acvariu de pana la 350 la dimensiunea lor matura. Soiurile de Carasi aurii Shubunkin si Sarasa au acelasi tip de corp, dar sunt pesti mai colorati, cu combinatii de rosu, alb, negru si galben.

Soiurile de carasi aurii sunt numeroase si au multe adaptari anatomice. Aceste soiuri includ: Oranda, Ranchu, Telescope, Fantail, Celestial, Moor si alte soiuri. Au corpuri in forma de ou sau rotunjite. Avand in vedere structura corpului lor, de obicei nu cresc la fel de mari ca si Carasii aurii cu corp lung si pot avea unele probleme structurale. Acesti pesti sunt mai predispusi la probleme de flotabilitate, boli ale coloanei vertebrale si leziuni traumatice din cauza ochilor proeminenti si a aripioarelor delicate. Carasul auriu Oranda are o excrescenta carnoasa pe cap, numita wen, care poate chiar necesita taiere daca creste peste ochii sau fata pestelui.

Cele mai comune varietati ale carasului ornamental includ:

  • Carasul auriu comun (Common Goldfish) – ruda cea mai apropiata a crapului comun
  • Carasul cometa (Comet Goldfish) – asemanatori cu Carasul auriu comun, insa sunt mai mici si mai subtiri, cu coada mai alungita
  • Caras Shubunkin (Calico Goldfish) – asemanatori cu Carasul auriu comun, insa mai colorati
  • Caras Black Moor – se distinge printr-un colorit negru, intens si ochii telescopici, iesiti in afara
  • Caras Oranda si Redcap Oranda – una dintre cele mai populare varietati. Prezinta o excrescenta rosie care devine vizibia pe la 3-4 luni.
  • Caras Lionhead – este cel mai cunoscut caras fara inotatoarea dorsala, precum si unul dintre cei mai rotunzi carasi. Prezinta o excrescenta asemanatoare unui fruct de zmeura care le poate acoperi fata.
  • Caras Ranchu – Asemanator Carasului Lionhead, cu diferenta ca are un contur al corpului spre coada este mai curbat.
  • Caras Bubble Eye – Lipsit de inotatoarea dorsala, prezinta doua umflaturi sub ochi, doi saculeti cu apa care pot impiedica peste sa inoate.
  • Caras Telescop (Demakin) – Are ochii pozitionati in capatul unor prelungiri, situate de o parte si de alta a capului.
  • Carasul cu coada voalata (Veiltail Goldfish) – are coada dubla si lunga, asemanatoare unui voal de mireasa
  • Carasul cu coada evantai (Fantail Goldfish) – au doua aripioare caudale superioare si inferioare, inotatoarea superioara fiind fuzionata de-a lungul varfului
  • Carasul Pearlscale – Acest caras cu solzi perlati are o forma sferica, iar inotatoarele sunt asemanatoare cu cele ale Carasului cu coada evantai
  • Caras Ryukin – Semnul sau distinctiv este o cocoasa (spinarea de bizon)

Cerinte de mediu

Indiferent ce soi de Caras auriu tineti, mentinerea unui mediu acvatic adecvat este esentiala. Veti avea nevoie de cel putin 75 l apa per peste. Carasul cometa poate trai  pana la 20 de ani, iar unii au trait peste 40 de ani. Soiurile fanteziste supravietuiesc de obicei obicei pana la mijlocul adolescentei.

Majoritatea carasilor sunt toleranti la greselile privind calitatea apei ale incepatorilor. Sunt specii foarte rezistente si pot tolera niveluri moderate de amoniac, nitriti si nitrati. Odata ce ciclul de azot din acvariu a fost stabilit, se recomanda sa pastrati nitratul la mai putin de 20 mg/L, iar amoniacul si nitritul la zero. In acvariile aglomerate acest lucru poate fi greu de intretinut fara schimbari frecvente de apa.

Carasii aurii sunt cunoscuti pentru ca mananca in mod constant si creeaza o multime de reziduuri – de unde si nevoile de spatiu mai mare. Ei pot tolera, de asemenea, o gama larga de pH a apei, cu conditia ca alcalinitatea sa fie suficient de mare pentru a stabiliza nivelurile pH-ului.

Le place sa isi caute hrana, si vor scormoni si sapa in substratul acvariului sau al iazului lor cautand hrana.

Tinerea Carasilor aurii in aer liber

Pe langa acvariul de interior, Carasii aurii pot fi tinuti si in iazuri in aer liber. Rezista la schimbarile de temperatura de-a lungul anotimpurilor. Cu conditia ca iazul dvs. sa fie suficient de mare si construit corespunzator, Carasul auriu s-ar putea bucura sa-si petreaca tot timpul in aer liber sau, intr-o clima mai rece, sa-si imparta timpul intre exterior si interior.

Iazurile in aer liber ar trebui sa aiba cel putin 120 l de apa per peste si ar trebui sa aiba sistem de aerare si de filtrare. Adancimea apei ar trebui sa fie de minim 0,90 – 1,20 m, mai adanc in climatele mai reci.

Nu este recomandat sa tineti Carasi aurii ornamentali in iazuri mari, in aer liber. Acestia nu au o configuratie buna pentru a inota pe distante mari, iar adancimea crescuta poate exercita o presiune suplimentara asupra vezicii lor natatoare, sporind tulburarile de flotabilitate. Datorita capacitatii lor mai slabe de inot, nu pot concura cu Carasii cometa sau cu pestii Koi pentru hrana si sunt mai predispusi la atacurile pradatorilor.

Hranirea Carasilor aurii – cat de mult si cat de des trebuie hraniti?

Ingrijirea Carasului auriu presupune si preocuparile legate de hranirea acestuia. Carasii aurii sunt adesea comparati cu rasa Golden Retriever in privinta apetitului. Le place sa manance si, in functie de temperatura apei lor, pot parea aproape nesatiosi. Indiferent ce specii de carasi tineti, deoarece sunt ectotermi, cu cat apa este mai calda, cu atat pestele va fi mai infometat. Sub 21 de grade Celsius, ar trebui sa va hraniti carasii o data pe zi. De la 21 de grade Celsius si peste, ar trebui sa va hraniti carasii de doua ori pe zi. Dati pestilor cata mancare vor manca in 3-5 minute.

Optati pentru o dieta cu 30-35 proteine si 5-7% grasimi. Pentru pesti sau puii activi din punct de vedere reproductiv, va trebui sa alegeti o dieta mai bogata in proteine si grasimi. Exista multe diete comerciale disponibile pentru carasi aurii.

Tulburarile de flotabilitate pot fi legate de dieta. Fiind mancatori voraci de suprafata, Carasii aurii pot inghiti prea mult aer in timpul hranirii. Hranirea pestilor cu un tip de hrana care se scufunda este recomandata pentru a ajuta orice peste predispus la tulburari de flotabilitate, astfel incat acestia sa nu inghita aer la suprafata in timp ce mananca un aliment plutitor. Acest lucru va corecta tulburarea de flotabilitate fara interventie veterinara.

Cerinte de intretinere

Desi sunt toleranti la greselile incepatorilor, acvariile si iazurile Carasilor aurii necesita intretinere regulata. Va trebui sa curatati corect filtrele saptamanal, dar nu le inlocuiti pe toate odata, deoarece puteti pierde din ele bacteriile necesare care descompun reziduurile. Utilizati un sifonator nisip/pietris cel putin o data pe saptamana pentru a indeparta reziduurile de pe substrat si completati acvariul cu apa proaspata.

Este foarte recomandat sa achizitionati un kit de testare a calitatii apei pentru a mentine o buna chimie a apei. Urmariti indeaproape calitatea api din acvariul carasilor aurii.

 

Cititi si: Rezolvarea problemelor obisnuite privind calitatea apei din acvariu

Foto: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button