Acvarii

Pestele Cardinal tetra – caracteristicile speciei

Pestele Cardinal tetra (Paracheirodon axelrodi) este probabil cel mai popular dintre pestii tetra mici, foarte asemanator cu Pestele Neon tetra. Pestele Cardinal tetra este un peste activ care traieste in bancuri, si care pot fi tinuti intr-un acvariu impreuna cu alte specii de pesti. Desi sunt dificil de reprodus in captivitate, pestii cardinal tetra raman pesti de acvariu foarte populari.

Alte denumiri: Neon tetra rosu
Speranta de viata: 4 ani
Marime (adult): 5 cm
Familia: Characidae
Provenienta: Brazilia, Columbia si Venezuela
Caracter sociabil: pasnic, poate fi tinut intr-un acvariu cu mai multe specii de pesti
Loc preferat in acvariu: partea superioara si pana la mijlocul acvariului
Acvariu necesar: 75 l
Dieta: omnivor
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: intermediar
pH necesar al apei: 4,6 – 6,2
Duritate a apei: pana la 4 dGH
Temperatura apa acvariu: 23-27°C

 

Origine

Originar din America de Sud, aceasta specie poate fi intalnita de la raul Orinoco pana la afluentul Rio Negro al raului Amazon. In partea vestica, poate fi intalnit pana in vestul Columbiei.

Padurile tropicale care acopera caile navigabile sunt de obicei foarte dense si lasa foarte putina lumina sa treaca. Pestele Cardinal tetra adora aceste zone umbrite, cu ape care se misca lent sau statatoare, si care sunt foarte limpezi. Aceti pesti taiesc in bancuri mari, de sute de exemplare.

Habitatul lor natural are, in general, apa extrem de moale, acida, adesea cu un pH de 5.0. Traiesc in bancuri, in principal in straturile medii de apa, unde se hranesc cu viermi si mici crustacee.

Aspect

Pestele Cardinal tetra are o dunga albastru neon stralucitor care merge de la nas pana la coada. Sub aceasta dunga albastra este o dunga rosie stralucitoare. Coloratia rosu viu merge pana la coada, care este de altfel transparenta, la fel ca si celelalte aripioare. Abdomenul este de un alb moale, punand in evidenta acest peste frumos colorat.

Pestele Cardinal tetra

Diferenta cheie fata de pestele Neon tetra este data de dunga rosie. La pestele Neon tetra, dunga rosie se extinde doar de la mijlocul corpului pana la coada. La pestele Cardinal tetra, dunga rosie parcurge toata lungimea pestelui, de la bot pana la coada.

Diferente de gen

Masculii si femelele prezinta putine diferente clare intre sexe. Femelele vor avea un corp ceva mai adanc, cu o burta mai rotunda, in timp ce masculii sunt mai zvelti. Masculii au, de asemenea, un carlig care iese din inotatoarea anala.

Comportament

Ca si altti pesti tetra, Pestele Cardinal tetra este pasnic si sociabil, si ar trebui tinut in bancuri de cel putin 6 pesti Cardinal. Sunt potriviti pentru  acvariile cu mai multe specii de pesti atata timp cat conditiile de apa sunt favorabile si celelalte specii de pesti sunt pasnice.

Pot fi tinuti impreuna cu alte specii de pesti tetra, danio, raspora, gurami mici, alti pesti mici din grupul pestilor-pisica. Nu-i pastrati impreuna cu pesti despre care se stie ca mananca pesti mai mici. Daca gura pestelui se deschide suficient de mare pentru a inghiti pestele Cardinal tetra, nu este un partener de acvariu potrivit.

Ingrijire

Asemenea pestelui Neon tetra, si pestele Cardinal tetra necesita un acvariu matur, cu apa moale acida. Mai important, chimia apei ar trebui sa fie stabila. Aceasta nu este o specie care se descurca bine intr-un acvariu nou instalat.

pH-ul ideal este sub 6, iar duritatea nu trebuie sa depaseasca 4 dGH. Pastrarea acestei specii de peste in apa cu un continut ridicat de minerale este o reteta pentru o sanatate precara si o durata de viata scurta. Temperatura apei se poate incadra intre 23-27°C.

Pestele Cardinal tetra

Iluminarea ar trebui sa fie redusa, la fel ca si decorul. Plantele plutitoare sunt un mijloc bun pentru moderarea luminii. Desi necesita cateva spatii de ascunzatoare, este important sa le oferiti si o zona deschisa de inot in apa. Un acvariu cu un spatiu central deschis este un habitat ideal pentru aceasta specie.

Hranire

Pestele Cardinal tetra este o specie omnivora si va accepta majoritatea alimentelor. Acesti pesti au cerinte mari de vitamine, asa ca cel putin 75% din hrana lor ar trebui sa fie fulgi de calitate. Apreciaza in special alimentele vii si congelate, dar daca sunt hraniti exclusiv cu acestea, pot respinge ulterior alte tipuri de hrana. Oferiti o cantitate de hrana pe care pestii o pot consuma in aprox. 5 minute. Insa cel mai bine este sa hraniti acesti pesti de mai multe ori pe zi, oferind doar ceea ce pot manca in aprox. 3 minute. Orice tip de hrana ar trebui sa fie in bucati mici, deoarece acesti pesti au o gura mica.

Inmultire

Inmultirea acestor pesti este o provocare. Un acvariu de reproducere separat este important. Acesta trebuie sa aiba o chimie stabila a apei: un pH de 5,0 pana la 6,0 si apa foarte moale de 3 pana la 5 dGH sau mai putin, este esentiala. Pestii vor depune icrele seara, in general intre 130-500 oua. Depunerea va continua pana tarziu noaptea.

in aproximativ 24 de ore, ouale vor ecloza si vor trai din sacul vitelin pentru inca 4-5 zile. Iluminatul trebuie mentinut foarte scazut. Utilizati plante plutitoare pentru a va asigura ca acvariul ramane intunecat. Puii tineri de pesti tetra sunt foarte fotosensibil. Aceasta specie atinge o dimensiune matura de pana la 5 cm in acvariile de acasa.

 

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button