Acvarii

Rezolvarea problemelor obisnuite privind calitatea apei din acvariu

O buna calitate a apei este esentiala pentru bunastarea pestilor din acvariu. Se estimeaza ca 90% din bolile pestilor care duc la deces sunt cauzate de calitatea slaba a apei si de lipsa de intretinere. Calitatea slaba a apei afecteaza sistemul imunitar al pestilor ducand la imbolnavirea acestora. Prin urmare este vital sa va asigurati ca pestii sunt bine ingrijiti si ca mentineti o calitate adecvata a apei.

Intr-un acvariu trebuie sa gestionam calitatea apei prin filtrare, schimbarea apei si alte tipuri de intretinere preventiva, cum ar fi utilizarea solutiilor de tratare a apei si hranirea gestionata cu atentie. Exista multe alte elemente care pot afecta calitatea apei in acvariu. Daca intampinati o problema, nu va faceti griji: se intampla chiar si celor mai experimentati proprietari de pesti.

Mai jos sunt trei dintre cele mai frecvente probleme si modul in care le puteti corecta cu usurinta.

 

1. Apa tulbure

Apa tulbure intr-un acvariu este de obicei cauzata de unul dintre urmatoarele trei lucruri:

  • Hranire excesiva: alimentele nemancate se descompun, ceea ce poate cauza tulburarea apei. Hraniti pestii de 2-3 ori pe zi insa nu dati mai multa hrana decat poate manca un peste in 1 sau 2 minute.
  • Numar prea mare de pesti in acvariu: Cand aveti prea multi pesti in acvariu, excesul de excremente degaja amoniac si nitriti, care pot sa  tulbure apa.
  • Sindromul primului acvariu: Daca sunteti un proprietar fara experienta probabil nu stiti cum sa realizati filtrarea acvariului care se bazeaza pe recircularea apei cu ajutorul unei pompe, trecand astfel apa printr-un mediu de filtrare care retine mizeria. De aici, rezulta apa tulbure. Atunci cand va construiti acvariul asigurati-va ca asigurati conditiile de filtrare si recirculare a apei si acordati timp pentru a obtine conditiile corecte inainte de a adauga pestii in acvariu.

Cum puteti scapa de apa tulbure

  • Asigurati-va ca filtrul dvs. este adecvat pentru dimensiunea acvariului.
  • Monitorizati si schimbati cartusul de filtrare in mod regulat. In mod ideal, cel putin o data pe luna. De doua ori pe luna daca aveti multi pesti sau daca aveti pesti care produc mai multe excremente.
  • Curatati filtrul de namol si depuneri, mai ales daca are un rotor, la fiecare doua luni.
  • Inlocuiti 25% din apa o data pe luna.
  • Reduceti cantitatea de hrana pe care o oferiti pestilor.
  • Utilizati benzi pentru testarea calitatii apei din acvariu. Un nivel mare de amoniac si nitriti indica hranirea excesiva sau cantitati mari de excremente. Inlocuirea a 25% din cantitatea de apa din acvariu va reduce aceste niveluri pana cand veti putea rezolva problema.

 

2. Apa verde in acvariu

Daca apa din acvariu a devenit verde inseamna ca aveti alge in exces. Acest lucru poate fi cauzat de:

  • Acvariul este amplasat intr-o locatie cu prea multa lumina directa de la soare
  • Hranirea excesiva
  • Nivel ridicat de fosfati in apa utilizata la umplerea acvariului

O solutie rapida si usoara la problema apei verzi este sa schimbati 50% din apa. Inainte de a reumple cu apa, curatati interiorul acvariului cu un razuitor magnetic sau cu o racleta pentru acvariu (insa fara sapun sau alti detergenti de curatare!!).

Cum puteti scapa de apa verde

  • Indepartati orice plante si ornamente artificiale si curatati-le cu o solutie de otet alb distilat, pastrand un raport de 1: 1 sau mai putin. Clatiti complet aceasta solutie inainte de a pune inapoi plantele in acvariu.
  • Reduceti cantitatea de hrana pe care o oferiti pestilor: o data sau de 2 ori pe zi, in dozaje mici.
  • Daca sursa dvs. de alimentare cu apa este bogata in fosfati (puteti afla cu ajutorul unui kit de testare), folositi o alta sursa de apa sau efectuati schimbari mai frecvente ale unor cantitati mai mici de apa din acvariu.
  • Utilizati o solutie anti alge pentru acvariu.

 

3. Apa din acvariu miroase urat

Un miros urat este de obicei un semn al excesului de excremente si este cel mai adesea legat de hranirea excesiva. Iata cativa pasi pe care ii puteti face pentru a respira mai usor:

  • Testati calitatea apei in privinta nivelurilor ridicate de amoniac si nitriti. Pentru a corecta aceasta problema schimbati 50% din apa, asteptati o zi, apoi schimbati cu 25% mai mult.
  • Reduceti cantitatea de hrana pe care o oferiti pestilor
  • Asigurati-va sistemul de filtrare este adecvat pentru dimensiunea acvariului
  • Asigurati-va ca nu aveti prea multi pesti in acvariu

 

Cat de calda ar trebui sa fie apa din acvariu?

Temperatura apei din acvariu este un alt aspect important. Pentru o citire usoara a temperaturii, puteti utiliza un termometru autoadeziv care se lipeste pe sticla din exteriorul acvariului si isi schimba culoarea in functie de temperatura inregistrata, sau unul electronic submersibil, cu ventuza. Cand vine vorba de incalzire:

  • Nu puneti niciodata un acvariu in apropierea unei surse de incalzire (radiator, etc.) sau a unui aparat de aer conditionat
  • Incalzitoarele submersibile sunt cele mai populare. Unele sunt reglabile. Altele sunt presetate, pentru confortul dvs.
  • Asigurati-va ca achizitionati un incalzitor cu o putere adecvata dimensiunii acvariului dvs.
  • Nu scoateti niciodata un incalzitor din apa daca este inca pornit. Deconectati-l, lasati-l sa se raceasca putin, apoi il puteti indeparta.

 

De ce trebuie sa testati calitatea apei din acvariu?

In natura produsele reziduale din materii aflate in descompunere (excremente de la pesti si alte deseuri animale) sunt filtrate in mod natural. Bacteriile si plantele naturale elimina amoniacul si nitritii nocivi. Substratul (pietrisul) de pe fundul apei va absorbi substantele chimice daunatoare si materiile care se descompun, asemenea unui filtru natural.

Intr-un acvariu, filtrarea naturala este inlocuita de echipamente care filtreaza apa. Cu cat acvariul este mai mare, cu atat este mai usor sa mentineti un echilibru sanatos al apei. Pentru a va asigura ca nivelurile de amoniac si nitriti nu au atins niveluri daunatoare, este important sa testati calitatea apei din acvariu.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button