Acvarii

10 Semne de stres la pestii de acvariu

Atunci cand vine vorba de ingrijirea pestilor primul sfat important este sa va pastrati acvariul cat mai lipsit de stres. Acest lucru inseamna sa alegeti acvariul potrivit, sa tineti pesti compatibili si sa invatati sa va gestionati acvariul. Insa toti facem greseli iar in acest caz, pestele dvs. va fi primul care va semnala acest lucru. Uneori  cauza unei probleme nu este atat de evidenta. Prin urmare, cum va puteti da seama daca un peste este stresat? Vom discuta in continuare despre stresul la pesti.

Pestii prezinta o serie de comportamente care indica starea de spirit si sanatatea acestora. Modul in care acestia inoata, reactioneaza la alti pesti si se comporta la ora hranirii va poate spune multe, la fel ca si aspectul lor fizic. Exista multe lucruri specifice la care trebuie sa fiti atenti si veti afla despre ele in acest articol.

 

10 Semne de stres la pestii de acvariu

Iata o lista a celor mai comune semne de stres la pestii de acvariu:

1. Pestii inoata in sus si in jos pe partile laterale ale acvariului (glass surfing)

Spre deosebire de habitatele lor salbatice, pestii din acvariul dvs. nu au unde sa mearga cand sunt nefericiti. Ei nu pot pleca atunci cand calitatea apei este slaba sau cand un alt peste le provoaca durere.

Cand unii pesti sunt stresati, ei prezinta un comportament cunoscut sub numele de „surfing pe sticla”. Acesta este momentul in care un peste inoata in sus si in jos pe partile laterale ale sticlei acvariului, ore in sir. Este nelinistit si vrea sa iasa de acolo.

Aproape orice provoaca stres poate duce la surfing pe sticla, asa ca considerati-l un semn general ca ceva nu este in regula in acvariu. Pentru a afla ce se intampla, va trebui sa faceti o mica investigatie. Luati in considerare toate cauzele de stres enumerate in acest articol si excludeti-le pe rand.

2. Pestii se fugaresc in acvariu

Pestii speriati se pot rani daca intra in decoratiunile din acvariu sau in sticla. Unii pesti chiar vor sari chiar din acvariu atunci cand se sperie. Exista cateva motive pentru care acest lucru s-ar putea intampla.

Unii pesti sunt pur si simplu suparati. Daca cresteti pesti, trebuie sa va ganditi la tipurile de lucruri care i-ar putea speria. Pestii mari care ii pot manca ii pot speria, la fel si pestii care se misca rapid si se invart in acvariu. Este important sa alegeti pesti compatibili, nu numai pentru a nu se rani reciproc ci si pentru a nu se stresa reciproc.

O alta cauza ati putea fi dvs.! Ati plasat acvariul intr-un loc unde este multa activitate umana? Oamenii isi apasa mereu nasul de sticla acvariului sau bat cu degetul in el? Toate acestea pot duce la pesti stresati care sunt mereu pe punctul de a lupta sau de a fugi.

3. Ascundere excesiva

Este normal ca pestii sa caute locuri in acvariu unde se pot simti in siguranta. Unele specii de pesti cum ar fi somnul se ascund mai mult decat altele iar unele se ascund in anumite momente ale zilei sau ale noptii.

Cu toate acestea, daca observati un peste pe care nu v-ati astepta sa-l gasiti ascuns intr-un colt al acvariului tot timpul acesta poate fi un semn ca ceva nu este in regula.

Pestii stresati se ascund atunci cand se simt amenintati. Acest lucru ar putea fi din cauza pestilor agresivi din acvariu sau din cauza faptului ca impart acvariul cu un alt membru dominant al speciei lor. Fiti atent la alti pesti care ii urmaresc atunci cand ies din ascunzatoare si s-ar putea sa intelegeti mai bine problema.

Pestii se pot ascunde si pentru ca sunt raniti. Din nou, acest lucru ar putea fi din cauza unui alt peste agresiv din acvariu  dar ar putea fi si pentru ca s-au zgariat un decor ascutit sau un alt alt obiect din acvariu.

4. Modificari ale aspectului

Stresul extrem poate avea un efect teribil asupra pestilor. Cei care sunt hartuiti de catre alti colegi din acvariu pot suferi schimbari fizice. Pestii nu prea au de unde sa slabeasca  dar atunci cand sunt supusi unei constrangeri constante, pot parea ca se topesc fizic.

Este neplacut si daca ati vazut vreodata ca se intampla asta unui peste, nu o veti uita niciodata. Evident, rezultatul este moartea prematura.

Pestii colorati isi pot pierde culorile atunci cand sunt stresati. Pestii stralucitori devin mai opaci. In cazul pestilor Betta, fetele si falcile lor devin de culoarea gri deschis atunci cand sunt stresati.

5. Pestii se urmaresc unii pe altii in acvariu

Stresul are doua sensuri intr-un acvariu. Cand pestii sunt hartuiti  este o situatie foarte stresanta pentru ei dar este stresant si pentru agresor.

Unii pesti sunt considerati semi-agresivi. Ele pot fi teritoriali iar unora pur si simplu nu le plac pestii mai mici si mai rapizi care se invart in jurul lor tot timpul. Unora nu le plac pestii de acelasi sex iar altora nu le plac pestii din aceeasi specie.

Oricare ar fi motivul, daca in acvariu exista pesti care ii streseaza  s-ar putea sa-i vedeti urmarind ceilalti pesti tot timpul iar aceasta situatie este stresanta pentru toata lumea – chiar pentru pestii din acvariu care nu au nimic de-a face cu interactiunea. Acvariile ar trebui sa fie habitate calme, pasnice, nu campuri de lupta. De aceea este atat de important sa cercetati si sa intelegeti nevoile fiecarui peste din acvariul dvs.

6. Deteriorarea aripioarelor

Putregaiul inotatoarelor este o afectiune in care aripioarele unui peste se deterioreaza treptat si in cele mai grave cazuri, se poate raspandi in corpul pestelui. Este o infectie bacteriana destul de urata  dar este una care poate fi prevenita.

Adesea vinovatul este calitatea slaba a apei, mai ales atunci cand putregaiul afecteaza pestii Betta care traiesc in acvarii mici. Incintele lor devin murdare, infectia se instaleaza si aripioarele lor se deterioreaza. Acest lucru declanseaza un fel de cascada de stres  devenind mai greu pentru ei sa se recupereze, chiar si dupa ce s-au corectat problemele care au dus la putrezirea aripioarelor.

Alte tipuri de pesti pot suferi de putregaiul aripioarelor, cauzat de factorii de stres din acvariu. Supraaglomerarea, ciupirea aripioarelor si schimbarile de mediu, sunt toate cauze potentiale.

7. Pierderea apetitului

Mutarea intr-un acvariu nou este stresanta pentru pesti. Uneori le ia putin timp sa se calmeze si sa se simta ca acasa insa este ceva in neregula daca un peste sanatos inceteaza brusc sa manance. Primul pas este sa incercati cateva alimente diferite  doar pentru a vedea daca ar putea reactiona diferit.

Dupa cateva zile, este timpul sa va intrebati daca nu exista ceva in neregula. Boala, hartuirea si conditiile de mediu sunt toate explicatii plauzibile.

8. Frecarea de pietris sau de obiectele de decor din acvariu

Scarpinarea si frecarea de pietris, plante, obiecte de decor, sunt semne ca ceva nu este in regula in acvariu. Calitatea slaba a apei si nivelurile ridicate de substante chimice reziduale sunt adesea problema.

Nu puteti ghici daca apa din acvariul dvs. intruneste conditiile de calitate. Puteti insa utiliza un kit de testare pentru apa dulce pentru a masura amoniacul, nitratii, nitritii si pH-ul. Acesta este singurul mod de a avea o imagine reala a ceea ce se intampla cu apa din acvariu. In  plus, este o idee excelenta sa va testati sursele de apa.

Un alt motiv pentru care pestii se pot freca de decoratiuni are de-a face cu o infectie parazitara numita Boala punctelor albe (Ichtyophtirioza sau Gris-ul) Ichthyophthirius multifilis, manifestata cu mici pete albe pe pestele dvs.

9. Respiratie dificila (gafait) la suprafata apei

Cand acvariile au un continut scazut de oxigen, pestii pot veni la suprafata apei pentru a respira mai usor. Unii acvaristi noi cred ca adaugarea unei pietre de aer poate fi utila. Aerarea este importanta  dar un filtru bun ar trebui sa miste suficienta apa pentru a rezolva problema.

Mai sunt si alte lucruri la care sa va ganditi. Temperatura apei, supraaglomerarea acvariului si calitatea apei, joaca toate un rol. Verificarea acestor probleme una cate una, incepand cu testarea apei, va poate ajuta sa intelegeti lucrurile.

Este important de retinut ca este normal ca unii pesti (Betta, Gurami) apartinand familiei Anabantidae sa respire aer la suprafata apei. Totusi, intr-un acvariu sanatos, ar trebui sa-si ia tot oxigenul de care au nevoie din apa.

10. Imbolnaviri constante

Pestii dvs. nu ar trebui sa fie bolnavi frecvent; in caz contrar  ceva nu este in regula. Retineti ca multe boli sunt provocate de stres sau agravate de stres. Chiar si parazitii se raspandesc mai usor atunci cand pestii sunt stresati si slabi.

Mentinerea unui acvariu cu conditii propice si fara stres este cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a evita unele afectiuni precum hidropizia (Dropsy), putregaiul aripioarelor si Popeye (acumulare de lichide in spatele ochiului sau chiar in ochi). Da, pestii dvs. s-ar putea sa se imbolnaveasca din cand in cand  dar mult mai rar si atunci cand o fac, au sanse mai mari de recuperare.

 

Cauzele stresului la pestii de acvariu

Daca pestele dvs. prezinta oricare dintre comportamentele de mai sus poate fi dificil sa va dati seama ce sa faceti in privinta acestuia. Adesea este nevoie de o mica investigatie pentru a afla ce streseaza pestele. Stresul la pesti este determinat de obicei de una din urmatoarele situatii:

  • Acvariul este prea mic
  • Conditiile precare ale apei din acvariu
  • Supraaglomerarea acvariului
  • Prezenta unor pesti agresivi in acvariu
  • Hartuirea femelelor pana la punctul de a le stresa (la pestii care dau nastere la pui vii)
  • Lipsa pestilor din aceeasi specie in acvariu
  • Amplasarea nepotrivita a acvariului
  • Interventia constanta a oamenilor (bataia in sticla cu degetul, dorinta de a interactiona constant cu pestii, etc.)
  • Bolile – Pestii se imbolnavesc uneori din cauza stresului  dar este si adevarat si faptul ca pestii bolnavi sufera de stres.

 

In acest articol ati aflat cate ceva despre stresul la pesti, unele simptome si ce cauzele acestuia. Poate ati remarcat ca totul se rezuma la cateva aspecte importante: apa curata, perechi compatibile de pesti, acvariu suficient de mare intr-o locatie linistita – iata ce este necesar pentru a combate stresul la pesti.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button