Acvarii

Femelele Guppy pot face pui fara mascul?

Poate o femela Guppy sa ramana insarcinata si sa faca pui fara sa se imperecheze cu un mascul?  Desi aparent acest lucru nu este posibil, totusi … este posibil. Cercetarile arata ca o femela Guppy poate naste pui de 4-5 ori intr-o perioada de pana la 10 luni dupa o imperechere. Iata de ce acest lucru poate da impresia ca o femela Guppy poate face pui fara a fi in prezenta unui mascul. Se pare ca acest comportament este o adaptare a pestelui la conditiile din mediul natural in care masculii sunt redusi ca numar.

O femela Guppy poate naste lunar intre 2-3 si 100 de pui, in functie de o serie de factori (marime, varsta, hrana, temperatura, fond genetic, stres, etc.).

Pestii pot ramane insarcinati?

Da, unii pesti raman insarcinati. Dupa imperechere, icrele incep sa se dezvolte in corpul femelei. La nastere, puii sunt gata sa inoate liber. Se crede ca hrana variata si bogata contribuie la un numar mai mare de pui, mai variat colorati si mai diversi ca marime. Pestii care raman insarcinati si dau nastere la pui vii sunt cunoscuti ca „pesti care nasc pui vii” (sau „livebearers”).

Unele specii de pesti de acvariu care nasc pui vii includ Guppy, Molly, Platy, Xifo (pestele spada), Endlers. Puietii de Goodeidae se nasc cu o structura asemanatoare cordonului ombilical care le este atasata atunci cand se nasc.

Cum puteti face diferenta intre pestii Guppy femele si masculi?

Cu ani in urma, era usor sa stiti care Guppy erau masculi si care erau femele. Cei masculi erau cei draguti, iar femelele erau pestii mai simpli.

In zilele noastre acest lucru nu prea mai este valabil. Crescatorii moderni de Guppy au produs recent femele de Guppy care sunt aproape la fel de dragute ca si masculii, facand procesul de identificare masculi/femele putin mai dificil.

Cel mai bun mod de a identifica un Guppy mascul adult este sa cautati prezenta unui gonopodium. Gonopodium-ul este o inotatoare anala modificata, care este mai lunga si mai subtire decat inotatoarea anala a unei femele Guppy.

Alte diferente intre Guppi de sex masculin si feminin includ:

Coloritul

Desi astazi exista femele Guppy frumoase, masculii au culori mai stralucitoare.

Dimensiunea aripioarelor

Masculii tind sa aiba aripioare mai vizibile decat femelele Guppy. Inotatoarele caudale si dorsale sunt de obicei mai mari si mai lungi.

Forma si marimea corpului

Femelele Guppy tind sa fie mai mari si mai grele decat masculii.

Pata pe partea inferioara

Femelele Guppy au de obicei o pata inchisa la culoare pe partea inferioara (spre partea anala). Aceasta pata devine mai intunecata cand femela Guppy este insarcinata si creste pe masura ce puii din interiorul ei cresc. Odata ce femela va naste puii, pata devine mai deschisa la culoare.

Guppy pui

Cum stiti daca pestele dvs. Guppy este insarcinat?

Cand o femela adulta Guppy se imperecheaza cu un Guppy mascul, femela este de obicei intr-un anumit stadiu de sarcina timp de mai multe luni. Pata de pe partea inferioara a corpului (spre partea anala) ei se va intuneca. Alte simptome includ:

  • culoarea pestelui se va estompa
  • branhiile vor ramane partial deschise
  • pestele va avea spatele arcuit si va parea ca impinge
  • obiceiurile alimentare ale pestelui se vor schimba, fie vor manca cu pofta, fie apetitul lor va fi scazut
  • pestele va ramane adesea intr-un loc in acvariu, adesea in preajma incalzitorului
  • pestele poate deveni mai agresiv sau mai suparacios
  • stomacul pestelui poate avea un aspect aproape patrat

Chiar inainte de nastere (aprox. in jurul zilei 28), femela va arata „indesata” deoarece abdomenul ei devine oarecum patrat. De obicei puii se nasc in jurul zilei 28 insa poate dura mai mult, in functie de temperatura apei sau daca pestele simte ca conditiile nu sunt ideale pentru a naste.

Daca o femela Guppy se ingrasa si nu exista nicio modificare a petei de pe abdomen, ar putea fi un semn al unei boli grave cunoscute sub numele de hidropizie, care este de obicei rezultatul organelor interne care produc lichide in exces, urmat de solzi iesiti in afara si posibila bulbucare a ochilor.

Pestele Guppy isi mananca puii?

Pestii Guppy nu au instincte materne. Puii sunt priviti pur si simplu ca o forma de hrana. Astfel, daca au ocazia Guppy si alti pesti din acvariu vor manca puii.

Punandu-le puilor la dispozitie o multime de ascunzatori, precum si separand Guppy adulti de pui, le cresteti foarte mult sansele ca acestia sa supravietuiasca pana la varsta adulta. Femelele Guppy pot fi plasate intr-un acvariu de reproducere pentru a ajuta la protejarea puilor nou-nascuti de a fi mancati odata ce sunt nascuti.

Acesti pesti care isi mananca puii se numesc vivipari iar acest act de canibalism se poate datora:

  • hranei vie precare din alimentatia pestilor
  • este posibil ca pestii sa faca o selectie naturala a puilor, mancandu-i pe cei mai slabi
  • manifestarii instinctului de vanator al parintilor

Ingrijirea puilor de Guppy

Interesul pentru hrana a puilor in prima zi nu este foarte mare. Insa vor deveni foarte lacomi pe toata durata cresterii. Atunci cand se nasc, puii nou-nascuti au un mic sac vitelin (sac Yolk) atasat de stomac. Acesta le ofera nutrientii de care puiul are nevoie in primele ore de viata. Puiul va sta pe fundul acvariului de obicei pana sacul vitelin va fi absorbit. Odata ce acesta este absorbit puiul va incepe sa inoate in acvariu, in cautarea hranei.

Cu ce hraniti puii de Guppy

Daca detineti acvariul de ceva vreme, atunci puii tineri de Guppy vor gasi deja in acvariu o parte din hrana de care are nevoie. Algele si micile organisme microscopice contribuie la furnizarea de nutrienti pentru puii de Guppy. Puilor le place de asemenea sa fie hraniti cu hrana vie, precum pui de creveti in saramura, daphnia, anghila, micro-viermi.

Puteti sa le mai dati mancare de peste sub forma de fulgi zdrobiti. O cantitate mica de galbenus de ou le ofera de asemenea extra-proteine. Nu utilizati mult galbenus, intrucat murdareste apa acvariului. Exista de asemenea in magazine hrana destinata special puilor de Guppy.

Cat de des trebuie hraniti puii de Guppy?

Pentru o crestere rapida, puii de Guppy ar trebui hraniti des, cu cantitati foarte mici de hrana, ideal de 5-8 ori pe zi. Daca acest lucru nu este posibil, hranirea lor de 2 ori pe zi ii va mentine sanatosi intr-un acvariu bine stabilit.

 

Guppy sunt pesti usor de pastrat si de ingrijit. Cresterea lor presupune doar introducerea unei femele si a unui mascul in acelasi acvariu. Daca femela dvs. Guppy este insarcinata si nu stiti care mascul este vizat, pregatiti-va pentru o surpriza, intrucat nu stiti niciodata cum vor arata puii de Guppy cand vor ajunge la maturitate. Este probabil ca rezultatele oricarei incrucisari sa nu apara pana la a doua generatie de pesti.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button