Acvarii

Specia de pesti Barbus Tetrazona – caracteristici

Specia de pesti Barbus Tetrazona (sau Mreana tigru) sunt pesti foarte populari si usor de ingrijit, si pot fi distractiv de urmarit cand inoata in viteza in grupuri de 6 pesti sau mai multi. Cu toate acestea, nu este un peste ideal pentru un acvariu cu mai multe specii de pesti, deoarece poate fi usor agresiv si poate ciupi alti pesti cu aripioare curgatoare.

Alte denumiri: Mreana tigru (Tiger barb, sumatra barb, partbelt barb)
Speranta de viata: 5-7 ani
Marime (adult): 7,5 cm
Familia: Cyprinidae
Provenienta: Borneo, Indonezia, Sumatra
Caracter sociabil: pesti de banc activi, pot ciupi inotatoarele altor pesti
Loc preferat in acvariu: mijloc
Acvariu necesar: 75 l
Dieta: omnivori
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: usor-mediu
pH necesar al apei: 6,5
Duritate a apei: pana la 10 dGH
Temperatura apa acvariu: 20-26 °C

 

Origine

Specia de pesti Barbus Tetrazona (sau Mreana tigru) sunt originari din Borneo si Malaezia, inclusiv Sarawak si Kalimantan. Ei pot fi gasiti si pe insula Sumatra si in Thailanda si Cambodgia. Pesti Barbus Tetrazona non-nativi au fost introdusi in Singapore, Australia, Statele Unite si Columbia.

In habitatul lor nativ, acesti pesti locuiesc rauri si afluenti linistiti, marginiti de copaci, captusiti cu nisip, roci si vegetatie groasa, unde pot gasi insecte, alge, nevertebrate si detritus de la plante. Prefera apa limpede, foarte oxigenata.

Aspect

Patru dungi verticale negre asemanatoare unui tigru pe un corp galben-portocaliu fac evident unde si-a luat numele acest peste. Inotatoarele cu muchii rosii si fata rosie adauga si mai multa culoare acestui peste Barbus Tetrazona (sau Mreana tigru). In ultimii ani, reproducerea selectiva a creat mai multe variatii de culoare care includ verde, negru, rosu si albino.

pesti Barbus Tetrazona

Diferente de gen

Femelele au un abdomen mai lat, mai rotunjit decat masculii si sunt mai mari si mai grele. Masculii sunt identificati prin culoarea lor stralucitoare si prin nasul rosu pe care il dezvolta in timpul procesului de reproducere.

Comportament

Atingand pana la 7,5 cm, sunt suficient de mari pentru a evita sa fie mancati de pestii mari, dar suficient de mici pentru a pastra un banc de pesti intr-un acvariu de dimensiuni modeste. Pentru un aspect frumos, configurati un acvariu cu cate 6 pesti Barbus Tetrazona din fiecare variatie de culoare, completand cu plante vii.

Cu conditia sa existe spatiu considerabil, unul dintre cei mai buni colegi de acvariu al pestelui Barbus Tetrazona este Chromobotia macracanthus (clow loach sau tiger botia). Acesta se va alatura chiar bancului de pesti Barbus Tetrazona, purtandu-se ca acestia.

Alternativ, puteti alege si alte specii de pesti rapizi pentru acvariu precum Danio, Platy, Loaches sau Catfish.

Cand sunt tinuti singuri sau in grupuri de 2-3, Barbus Tetrazona vor teroriza aproape orice alt peste nefericit care locuieste in acelasi acvariu. Cu toate acestea, daca sunt tinuti in grupuri de 6 sau mai mult, de obicei se vor certa doar intre ei. Indiferent cati pesti Barbus Tetrazona tineti, nu ii tineti niciodata in acelasi acvariu cu pesti docili, lenti sau cu aripioare lungi sau curgatoare, cum ar fi pestii Betta sau Scalarii.

Ingrijire

Acesti pesti tolereaza o gama larga de conditii ale apei, dar necesita o apa moale, usor acida. Acvariul ideal ar trebui sa aiba o zona mare deschisa pentru inot cu o abundenta de plante vii sau artificiale de-a lungul marginilor acvariului.

pesti Barbus Tetrazona

Temperatura apei nu este critica, iar acest peste poate fi tinut chiar si intr-un acvariu neincalzit. Asigurati o iluminare buna si un substrat fin pentru a finaliza configurarea.

Hranire

Accepta practic orice hrana. Necesita hrana variata pentru a mentine un sistem imunitar sanatos. Includeti hrana de calitate sub forma de fulgi, precum si alimente vii si congelate. Vor inghiti rapid mici nevertebrate acvatice si chiar legume gatite.

Inmultire

Barbus Tetrazona nu isi ingrijesc puii si isi vor manca propriile oua daca au ocazia. Prin urmare, este recomandabil sa amenajati un acvariu pentru reproducere separat. Pentru a obtine o pereche de reproducere, pastrati cel putin 6 pesti si lasati-i sa se imperecheze. Odata ce perechile s-au stabilit, mutati-i intr-un rezervor de reproducere.

Rezervorul de reproducere ar trebui sa aiba apa moale, acida, plante cu frunze fine, fara substrat. Unii crescatori folosesc bile sau un grilaj pe partea de jos, ceea ce permite oualor sa cada in siguranta, fara a ajunge hrana pentru parinti. Daca lasati rezervorul gol pe jos, trebuie sa observati indeaproape procesul de depunere a icrelor si sa indepartati parintii imediat dupa depunere si inainte ca acestia sa isi poata consuma ouale.

De obicei, depunerea va avea loc dimineata. Daca perechea reproducatoare nu depune icre intr-o zi sau doua, o schimbare partiala a apei cu apa cu 1-2 grade mai calda va declansa de obicei depunerea icrelor. Daca este necesara inca o interventie, scadeti nivelul apei cu 2,5 cm iar apoi utilizati un sprinkler pentru a completa cu apa mai rece. Vibratiile produse de apa adaugata prin stropire imita conditiile naturale ale sezonului ploios, dand indicii pestilor ca este timpul pentru reproducere.

Femela va depune aproximativ 200 de oua transparente pana la galbui, pe care masculul le va fertiliza imediat. Imediat ce ouale au fost fertilizate, perechea reproducatoare trebuie indepartata. Ouale vor ecloza in aproximativ 36 de ore, iar puii vor inota iber dupa 5 zile.

 

Cititi si despre: Pestele Betta (pestele luptator siamez)

Foto: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button