Acvarii

Pestele cardinal – caracteristicile speciei

Pestele cardinal sau pestele colibri (Tanichthys albonubes) sunt pesti mici si colorati, comparati odinioara cu pestii Neon, dar care nu erau la fel de scumpi. Timp de peste o jumatate de secol, Pestele cardinal a fost singura specie din gen. Cu toate acestea, in 2001, au fost recunoscute doua specii suplimentare gasite in Vietnam: Tanichthys micagemmae si Tanichthys thacbaensis. Dintre acestia doi, doar Tanichthys micagemmae  (Vietnamez) este disponibil in comert.

Alte denumiri: White Cloud Mountain  Minnow fish, Chinese danio, Canton danio
Speranta de viata: 3-5 ani
Marime (adult): 4 cm
Familia: Cyprinidae
Provenienta: Muntii White Cloud din China
Caracter sociabil: pasnic, sociabil
Loc preferat in acvariu: partea superioara a acvariului si de mijloc
Acvariu necesar: 40 l
Dieta: omnivor
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: usor (incepatori)
pH necesar al apei: 6-8
Duritate a apei: 5-19 dGH
Temperatura apa acvariu: 15-22°C

 

Origine

Habitatul geografic ale acestui peste in China si Vietnam a suferit modificari semnificative. Schimbarile au avut un efect negativ asupra habitatului, si incet, specia a disparut. Incepand cu 1980, specia Tanichthys albonubes nu a mai fost intalnita in natura, ceea ce a dus la consideratia ca a disparut din salbaticie.

Din fericire, un numar mic de populatii native au fost descoperite in locatii izolate din provincia de coasta Guangdong si Insula Hainan din China, precum si in provincia Quảng Ninh din Vietnam. Specia este inca foarte rara in salbaticie si este considerata o specie pe cale de disparitie in China. Se depun eforturi pentru reintroducerea in salbaticie a populatiilor crescute in captivitate, dar in prezent, Pestii cardinal vanduti in comert sunt crescuti in captivitate.

Aspect

Pestele cardinal adult are o lungime de 4 cm, masculii fiind mai zvelti si mai colorati decat femelele. Sunt pesti care locuiesc in partea superioara sau mijlocie a acvariului si sunt rar observati in regiunea inferioara a acvariului.

Gura pestelui este inclinata in sus, cu maxilarul inferior usor proeminent. Nu poseda mrena, iar inotatoarea dorsala este pozitionata dincolo de linia mediana a corpului, in linie cu inotatoarea anala. Corpul este de culoare brun-bronz stralucitor, cu o linie fluorescenta care merge de la ochi la coada, unde se termina intr-o pata intunecata inconjurata de rosu stralucitor.

pestele cardinal

Burta este mai alba decat corpul, iar aripioarele anale si dorsale sunt ambele stropite cu rosu si tivite in alb. Exista mai multe variatii de culoare, inclusiv o varietate aurie, precum si o varianta cu aripioare lungi („meteor minnow”).

Diferente de gen

Diferentele sexuale sunt mici, iar determinarea exacta a genului poate fi dificila. Masculii sunt mai zvelti si mai stralucitor colorati decat femelele. Femelele care sunt gata sa depuna icre au un abdomen mai plin.

Pestii cardinalating maturitatea sexuala intre 6 luni-1 an. Cand sunt suficient de maturi pentru a depune icre, masculii isi vor intinde aripioarele si vor afisa culorile lor cele mai vibrante, in speranta de a atrage o femela.

Comportament

Pestii cardinal ar trebui tinuti in bancuri de dimensiuni optime, de preferinta in numar de 6 sau mai mult. Cand sunt tinuti singuri, tind sa-si piarda culoarea si sa se ascunda de cele mai multe ori. Sunt pasnici si se potrivesc bine cu alti pesti pasnici mici. Evitati tovarasii de acvariu mai mari si orice specie agresiva de pesti, deoarece pot considera Pestii cardinal drept hrana.

Adesea, acesti pesti sunt vanduti ca insotitori pentru carasii aurii, deoarece ambele specii prefera temperaturile mai reci ale apei. Cu toate acestea, un caras auriu poate, si adesea se va hrani cu pestii cardinali. Prin urmare, combinarea acestor doua specii in acelasi acvariu nu este o idee buna.

Ingrijire

Cand sunt pastrati in intervalul potrivit de temperatura, aceasta specie de peste este foarte rezistenta si potrivita pentru pasionatii incepatori. Desi nu este pretentios cand vine vorba de calitatea apei, acest peste nu se descurca bine cu caldura. Tinerea acestor pesti in apa care este constant peste 22 °C le va scurta durata de viata.

Pestele cardinal

Substratul acvariului ar trebui sa fie fin si mai inchis la culoare, cu multa vegetatie, precum si cu cateva stanci si bucati de lemn. Lasati o zona deschisa pentru inot si oferiti o lumina slaba pentru a scoate in evidenta culorile acestui peste. Duritatea apei si pH-ul nu sunt critice, dar este intelept sa evitati extremele. Evitati utilizarea tuturor medicamentelor care contin cupru, deoarece acesti pesti sunt foarte sensibili la cupru.

Pestele cardinal este uneori tinut ca peste de iaz, pentru a ajuta la controlul reproducerii tantarilor. Nu pot fi tinuti cu pesti mari de iaz, deoarece vor fi mancati. Cu toate acestea, sunt buni insotitori pentru broastele pitice africane. Desi tolereaza apa rece, nu pot fi lasati in iazuri in aer liber iarna in zonele in care apa ingheata.

Hranire

Pestele cardinal mananca orice tip de hrana, inclusiv alimente vii, congelate si fulgi. In habitatul lor natal, sunt mancatori voraci de insecte. Ei apreciaza in special larvele de insecte. Oferiti-le diverse alimente uscate si congelate, inclusiv hrana vie, ori de cate ori este posibil.

Inmultire

Sunt pesti usor de inmultit, si sunt o alegere buna pentru crescatorii incepatori. Acesti pesti vor depune icre si se reproduc pe tot parcursul anului. Parintii nu isi ingrijesc puii.

Puteti aborda reproducerea acestor pesti in doua moduri. Una este sa tineti un banc mare din acest tip de pesti in acvariul lor original si sa le permiteti sa se reproduca acolo. Deoarece acesti pesti nu sunt la fel de agresivi in a-si manca ouale si puiilor ca alti pesti, unii dintre pui vor supravietui daca exista plante si alte zone de ascundere pe fundul acvariului.

Alta optiune este sa amenajati un rezervor mic de reproductie, de 20-40 l, si sa adaugati cativa dintre cei mai colorati masculi si de doua ori mai multe femele. Acvariul ar trebui sa contina plante, in care pestii pot depune oua. Pentru depunere a icrelor, apa trebuie sa fie moale, cu pH-ul cuprins intre 6,5 si 7,5 si temperatura apei intre 20-22 °C. Nu este necesar niciun substrat daca se instaleaza un rezervor de reproductie separat. Se recomanda filtrarea blanda, cum ar fi un filtru cu burete.

Indiferent de metoda folosita, pestele trebuie hranit cu hrana vie inainte de a depune icre. Daca hrana vie nu este disponibila, puteti utiliza alimentele congelate de inalta calitate.

Odata ce incepe depunerea icrelor, ouale vor fi imprastiate timp de pana la 24 de ore. Ouale vor ecloza in 36-48 ore. indepartati parintii odata ce puii incep sa iasa din oua. Puietii vor creste rapid si sunt usor de ingrijit.

 

Cititi si despre: Pestele Cardinal tetra

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button