Acvarii

Danio pitic cu pete – caracteristicile speciei

Danio pitic cu pete (Danio nigrofasciatus) este un peste cu o istorie lunga in industria acvaristicii, fiind un pic peste din Myanmar. Cele mai vechi descrieri scrise ale acestui peste dateaza de la inceputul anilor 1900. Incepand cu anii 1960, exportul acestui peste a fost afectat dramatic de instabilitatea politica din ceea ce se numea atunci Birmania. Odata cu stabilizarea tarii din anii 2000, acest peste frumos a inceput sa revina in comert.

Alte denumiri: Danio pitic, Danio pitic cu pete, Danio patat
Speranta de viata: 3 ani
Marime (adult): 5 cm, de obicei mai mic
Familia: Cyprinidae
Provenienta: Myanmar
Caracter sociabil: pasnic
Loc preferat in acvariu: toate zonele acvariului
Acvariu necesar: 40 l
Dieta: omnivor
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: usor (incepatori)
pH necesar al apei: 6,5 – 7
Duritate a apei: 5-12 dGH
Temperatura apa acvariu: 24-28 °C

 

Origine

Aceasta specie isi are originea in lacuri, paraie, rauri, campuri de orez si diverse corpuri de apa lina din Myanmar. Zona acestei specii este relativ limitata, fiind intalnita doar in regiunile centrale ale tarii, unde este in primul rand un peste sezonier. In perioadele secetoase ale anului, sursele de apa se restrang, iar acest peste se diminueaza ca numar. Cand vin musonii, aducand cu ei cantitati abundente de apa, populatiile de pesti revin.

Aspect

Corpul este argintiu la culoare si irizat intr-o lumina buna. Cea mai definitorie caracteristica a acestei specii este o singura dunga indrazneata intunecata care trece de la branhie la coada, devenind mai albastra pe masura ce se apropie de coada. Aceasta dunga se ingusteaza cand ajunge la coada, dar continua prin inotatoarea caudala. Deasupra acestei dungi este o dunga alba, care, la randul ei, este marginita de o dunga intunecata mult mai subtire, de aceeasi culoare ca si dunga intunecata primara. Dunga mica se descompune adesea intr-o serie de pete mici pe masura ce ajunge in zona cozii.

Sub dunga intunecata primara se afla o serie de pete mici care acopera partea inferioara a corpului. Inotatoarele sunt relativ incolore in cea mai mare parte, cu exceptia benzii de pe inotatoarea caudala, precum si a petelor de pe inotatoarea anala. Aceste pete de pe inotatoarea anala sunt un mijloc de a identifica aceasta specie. Pe langa pete, inotatoarea anala se termina in maro pal. Marginea maro a inotatoarei anale este mai predominanta la masculi decat la femele.

Diferente de gen

Femelele sunt in general mai mari decat masculii si au un corp mai rotund. Masculul este mai suplu si mai viu colorat, in timp ce femelele au o coloratie mai slaba. La masculi, inotatoarea anala are o nuanta aurie cu o margine maro deschis. Cand este pregatit pentru a depune icre, masculul devine si mai viu colorat, in timp ce femela va avea o burta mai rotunjita pe masura ce se umple cu oua.

Comportament

Danio pitic cu pete este un peste pasnic care se intelege cu alte specii de pesti. Cu toate acestea, sunt destul de timizi. Acest lucru, combinat cu dimensiunea lor redusa, limiteaza potrivirea acestora in acvarii comunitare. Se vor descurca bine atunci cand sunt tinuti cu alte specii mici de pesti, in special cu cele din aceeasi parte a lumii. Acestea includ glowlight danio (Danio choprae) si panther danio (Danio aesculapii), alaturi de alte specii originare din Myanmar. Pestii mici tetra, rasbora sau cory catfish, sunt de asemenea tovarasi de acvariu potriviti.

Danio pitic cu pete ar trebui tinut in bancuri de cel putin 6 pesti sau mai multi. Cu cat bancul de pesti este mai mare, cu atat indivizii vor fi mai putin timizi.

Ingrijire

Danio pitic se simte cel mai bine intr-un habitat care este similar cu conditiile sale native. Se descurca cel mai bine intr-un acvariu cu plante vii, dar plantele artificiale sunt de asemenea potrivite. Un substrat intunecat este ideal pentru a aevidentia culorile mai deschise ale acestei specii. Iluminarea din partea superioara a acvariului va scoate, de asemenea, in evidenta, culoarea lor delicata. Adaugati niste lemn si stanci pentru a completa habitatul. Acvariul ar trebui sa aiba un capac bine inchis, deoarece aceasta specie este inclinata sa sara.

Conditiile apei nu sunt extrem de critice, dar acesti pesti danio sunt sensibili la acumularea de toxine, asa ca se recomanda schimbarea regulata a apei. Apa moale spre moderat dura este potrivita, cu un pH acid pana la neutru. La fel ca multe alte tipuri de danio, aceasta specie poate tolera temperaturile mai reci ale apei, dar atunci cand se reproduce, se recomanda cresterea temperaturii.

Hranire

Aceasta specie este omnivora si va accepta aproape orice hrana, inclusiv fulgi, pelete mici, hrana liofilizata sau congelata. Apreciaza in special hrana vie, care ar trebui furnizata ca hrana suplimentara atunci cand este posibil.

Danio pitic se va hrani in partea superioara a acvariului, dar sunt destul de timizi si s-ar putea sa nu concureze bine pentru hrana cu alti pesti mai turbulenti. Daca se afla in acelasi acvariu cu specii mai active, aveti grija sa va asigurati ca Danio pitic cu pete primeste o parte echitabila de hrana. Folositi mai multe tablete de hranire pentru a ajuta la distribuirea mai uniforma a hranei in acvariu.

Inmultire

Sunt relativ usor de reprodus. In unele cazuri, pot depune icre fara acomodare speciala. Probabil nici nu veti sti ca a avut loc depunerea icrelor. Cu toate acestea, sunt mancatori voraci de oua si pui. Prin urmare, daca doriti sa cresteti puietul, este necesar un rezervor separat pentru a asigura supravietuirea.

Un rezervor de reproductie separat poate servi si ca mediu de crestere. Acest rezervor trebuie dotat cu un filtru cu burete si umplut doar pe jumatate pana la doua treimi cu apa, in intervalul de 25-26 °C. Iluminarea ar trebui sa fie slaba, iar rezervorul ar trebui sa fie echipat fie cu o multime de plante cu frunze fine, cum ar fi muschiul de Java. Alternativ, o plasa poate fi folosita in partea de jos pentru a permite oualor sa nu cada la indemana pestilor adulti.

Inainte de a depune icre, hraniti pestii cu hrana vie. Cand acestia sunt pregatiti, puneti doi masculi si o femela in rezervorul pregatit. Masculii vor curta in mod activ femela, apoi femela va incepe sa depuna oua. Simultan sunt eliberate aproximativ 12 oua, cu un maxim de cateva sute in total. Scoateti imediat pestii adulti odata ce au terminat depunerea oualor. In aproximativ 24-48 ore ouale vor ecloza. Acest lucru se va intampla mai devreme daca temperatura apei este mai mare. Iluminarea trebuie mentinuta foarte slaba, deoarece puii sunt sensibili la lumina.

Dupa cateva zile, puii vor putea inota. Oferiti-le un tip de hrana preparata comercial, in mese mici si frecvente. Pe masura ce puii cresc, pot fi hraniti cu alimente mai mari.

Se fac si imperecheri intre aceasta specie si Danio perlat (Danio albolineatus), precum si alte specii de danio. Cu toate acestea, puii rezultati din aceste incrucisari sunt de obicei infertili.

 

Cititi si despre: Pestele Zebra (Zebra danio)

Sursa imagine: aquadiction.world

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button