Reptile

Boala „Stick tail disease” la soparla gecko-leopard

Temuta boala „Stick tail disease” este un ucigas raspandit printre soparlele gecko-leopard, atat cele tinute in captivitate cat si cele crescute in salbaticie. „Stick tail disease” nu este o boala in sine, ci mai degraba un termen comun pentru simptomul pierderii rapide in greutate la soparla gecko-leopard, care are ca rezultat o coada cu aspect de bat. Desi are mai multe cauze posibile si este  de obicei un semn al mai multor probleme de sanatate preexistente, „Stick tail disease” este in general cauzata de un parazit intestinal numit Cryptosporidium.

Soparlele gecko si nutritia

Soparlele gecko au dimensiuni mici-medii. Sunt soparle care trebuie sa manance des si au o rata metabolica relativ ridicata. Datorita dimensiunii lor mici, nu poate trece mult timp fara sa manance. O soparla mai mare, cum ar fi o iguana sau un sarpe mare, poate sari peste mese mai des datorita dimensiunii sale mari si a metabolismului mai lent.

Soparlele gecko, la fel ca majoritatea celorlalte soparle, stocheaza grasimea in coada. Specii precum Soparla gecko leopard sau Gecko african cu coada groasa, au o coada groasa la baza. Le este usor sa depoziteze grasimea in coada si sa o foloseasca pentru alimentatie in lunile reci sau cand sunt bolnave. Este un mecanism excelent pentru a ramane sanatoase si puternice.

Cauzele bolii „Stick tail disease”

Soparlele gecko sunt susceptibile la o mare varietate de boli care le fac sa piarda in greutate si sa isi iasa din forma. Orice pierdere majora in greutate, diaree sau scadere a poftei de mancare poate duce la aparitia bolii „Stick tail disease”. In prezent, se crede ca majoritatea cazurilor de „Stick tail disease” la Soparla gecko leopard se datoreaza unei infectii parazitare numita Criptosporidioza (parazitul cryptosporidium).

Crypto, pe scurt, este un parazit protozoar care afecteaza sistemul gastrointestinal, ducand la pierderea poftei de mancare, diaree si scadere in greutate. Parazitul este microscopic si aproape imposibil de gasit intr-o proba de scaun, chiar si atunci cand se utilizeaza un microscop.

Exista un test specific pentru diagnosticarea cu boala Crypto, care se efectueaza pe un esantion proaspat de fecale, numit test PCR (test de reactie in lant a polimerazei). Dar chiar si la acest test poate da un test fals negativ. In plus, infectia bacteriana cauzata de Salmonella poate provoca simptome similare de scadere in greutate.

Salmonella este foarte ingrijoratoare  deoarece se raspandeste cu usurinta la alte reptile si poate afecta chiar si oamenii. Astfel, dezinfectarea adecvata a mainilor si a incintei reptilei este esentiala pentru prevenire si tratament.

Cand trebuie sa duceti soparla la veterinar

Boala „Stick tail disease” isi ia numele de la ingustarea cozii pe masura ce corpul pierde grasime, coada capatand un aspect asemanator unui bat.

Este foarte important sa stiti ce este normal pentru animalul dvs. de companie, pentru a va ajuta sa evaluati si sa raspundeti la o schimbare a starii corpului. O sugestie buna este sa faceti o poza soparlei, sa o cantariti sau sa o duceti pentru a fi examinata de catre un medic veterinar. Este benefic pentru reptila sa fie consultata de catre un medic veterinar la cateva saptamani dupa cumparare si apoi anual. Astfel, va exista o evidenta a starii de sanatate a animalului dvs. de companie.

Tratament

Tratamentul bolii „Stick tail disease” depinde de cauza acesteia. Daca infectia bacteriana sau parazitii sunt vinovati, boala poate fi tratata cu medicamente adecvate prescrise de medicul veterinar.

Este important sa retineti ca bolile bacteriene, virale si parazitare pot fi transmise celorlalte reptile ale dvs. Cu toate acestea, nu este neobisnuit ca unele animale de companie sa para neafectate, in timp ce altele se imbolnavesc grav.

Daca Crypto este cauza bolii eficacitatea medicamentelor este minima. Ca atare, acesti pacienti pot fi intotdeauna contagiosi sau considerati pozitivi chiar daca simptomele sunt controlate si soparla pare bine. In unele cazuri, aceste animale de companie sunt eutanasiate daca sufera sau daca reprezinta un risc pentru alte soparle. Cel mai important, animalele crypto-pozitive nu ar trebui niciodata crescute sau vandute altor proprietari de reptile.

Prevenirea bolii „Stick tail disease”

Ingrijirea generala a animalului dvs. de companie este probabil cel mai important factor in prevenirea bolii. Iar acest lucru incepe inainte de cumpararea reptilei.

Lipsa cunostintelor despre nevoile specifice ale soparlei este una dintre principalele cauze ale bolii „Stick tail disease”. O soparla careia nevoile fizice, de dieta si de sanatate mentala nu ii sunt satisfacute va fi un animal de companie nefericit, nesanatos si stresat. Cand reptilele sunt stresate, sistemul lor imunitar este afectat si sunt mai susceptibile de a face o boala.

Informati-va cu privire la specia de soparla pe care o cumparati, ca ati procurat toate cele necesare si ca aveti timpul necesar ingrijirii animalului. Unele soparle, chiar si din acelasi grup de specii, pot avea nevoi diferite.

Este extrem de important sa achizitionati soparla de la o sursa de incredere. Un crescator de renume sau un magazin de animale de companie este cel mai probabil sa aiba animale de companie sanatoase. Verificati antecedentele si recenziile clientilor de la magazinul de animale de companie sau crescator, faceti o lista de intrebari de adresat, verificati garantia si observati starea generala de sanatate a soparlei inainte de a o cumpara.

Cand aduceti noua reptila acasa, puneti-o in carantina pentru cel putin 30-60 de zile pentru a-i oferi timp sa se aclimatizeze la noul mediu. In acest timp, duceti animalul la veterinar pentru o examinare preventiva.

Exista si alte cauze ale bolii „Stick tail disease” care inca sunt investigate. Deoarece este vizata scaderea greutatii corporale, este imperativ sa evaluati in mod continuu sanatatea si bunastarea animalului dvs. de companie. Daca banuiti ca soparla dvs. este bolnava, nu mai asteptati. O reptila mica, cum este soparla gecko-leopard, poate scadea rapid in greutate, fiind mai greu de tratat.

Cu ingrijire si crestere adecvata, soparla gecko-leopard poate trai o viata lunga si fericita.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button