Rase de pisici

Rasa de pisici Turkish Van

Frumoasa si rara, rasa de pisici Turkish Van exista de secole, fermecand iubitorii de pisici cu energia si abilitatile sale atletice. In plus, este foarte jucausa.

Blana: lunga si deasa, alba cu pete negre si maro pe cap si coada
Talia: mare, 8-9 kg
Caracter: jucausa, energica, afectuoasa, activa, inteligenta
Durata de viata: 13-17 ani

Ingrijire: blana dintr-un singur strat, usor de ingrijit

 

Istorie si context

Aceasta rasa de pisici a trait in regiunea Lake Van din Turcia (si in zonele invecinate) timp de secole, de unde si numele sau. Nu se stie exact cand anume a devenit aceasta regiune casa pisicii insa in urma sapaturilor arheologice au fost gasite ornamente, desene, sculpturi si bijuterii, de acum cel putin 5000 de ani, toate prezentand imaginea unei pisici cu par semi-lung, cu inele de-a lungul cozii, la fel ca Turkish Van.

Aceasta zona muntoasa din estul Turciei, situata la peste 5.600 m deasupra nivelului marii, cu ierni lungi, reci si veri relativ calde, a facut ca pisica sa se adapteze acestui climat. Pisica Turkish Van s-a adaptat, avand o blana groasa si deasa pentru iarna si una semi-lunga pentru vara. Probabil, a adaptat aceasta trasatura astfel incat sa poata inota si sa se racoreasca in lacul Van.

Se crede ca pisica Turkish Van a ajuns in Europa intre 1095 si 1272 d.Hr. Adusa initial de soldatii care se intorceau din cruciade, a fost transportata pe continentele estice de catre invadatori, comercianti si exploratori. De-a lungul anilor, pisicile Van au fost numite printr-o varietate de nume, inclusiv pisica orientala, pisica turceasca, pisica Ringtail si Russian Longhair.

In 1955, doi fotografi britanici, Laura Lushington si Sonia Halliday, se aflau in misiune in Turcia pentru Ministerul Turismului Turc. Acestea au primit doua pisici Van neinrudite, pe care Lushington le-a luat acasa si le-a permis sa se imperecheze. Descendentii aratau exact ca si parintii, albi cu pete intunecate pe cap si coada. Laura Lushington si-a dat seama ca are de-a face cu o rasa pura, continuand sa reproduca pisica Turkish Van si sa o faca recunoscuta de catre organizatiile britanice. Lushington s-a intors in Turcia pentru a gasi o alta pereche, cu scopul de a ajunge la standardul de trei generatii pure.

Ea a ramas fidela idealului sau de perfectiune in linia Turkish Van, refuzand sa le incruciseze cu alte rase, pastrand astfel trasaturile pe care le-a purtat rasa Van de-a lungul a sute de generatii.

Munca ei a fost in cele din urma recompensata in 1969, cand Turkish Van a primit statutul de pedigree complet din partea The Governing Council of the Cat Fancy.

Rasa de pisici Turkish Van a inceput sa fie importata in America in anii 1970. Incepand din 1983, doi crescatori din Florida, Barbara si Jack Reark, au muncit din greu pentru a populariza aceasta rasa, iar in 1985 The International Cat Association a acordat rasei Turkish Van statutul de championship. In 1988, Cat Fanciers Association (CFA) a acceptat rasa pentru inregistrare in clasa diverse. A fost recunoscuta in 1994.

Puteti importa o pisica Turkish Van din Turcia insa importurile sunt rare. Turkish Van a fost mult timp considerata o comoara nationala si este o rasa relativ rara.

Caracteristici fizice

Rasa de pisici Turkish Van sunt pisici mari, musculoase, bine construite, cu un corp si coada moderat de lungi. Au umeri puternici, largi, gatul scurt. Corpul acestei pisici nu este nici indesat, nici subtire. Are corp atletic si este una dintre cele mai mari pisici, masculii atingand 8-9 kg.

Rasa de pisici Turkish Van este clasificata ca avand par semi-lung insa are doua lungimi de par, determinate de sezon. In timpul iernii, parul este gros si lung, cu un guler plin in jurul pieptului si smocuri de blana intre degetele de la picioare. Vara, parul naparleste, lasand un strat de par usor. Ambele lungimi ale stratului de blana sunt caracterizate ca fiind la fel de moale precum casmirul, pana la radacina.

Nu au un substrat evident de blana, blana avand un singur strat. La nastere, blana este scurta, apoi creste treptat pe o perioada de 3-5 ani, astfel incat pisoii vor avea un aspect de pisici scurte, cu cozi subtiri. Pe masura ce se maturizeaza, blana de pe piept devine mai deasa si coada se va ingrosa. Coada nu naparleste si nu se schimba in functie de sezon, ramanand lunga si stufoasa. Urechile raman si ele cu blana, astfel incat, chiar si pe timpul verii, Turkish Van are un aspect moale si pufos.

Blana si coloritul acesteia sunt aspectele forte ale acestei pisici. Culoarea clasica este alb integral, cu culori inchise pe coada si pe partea de sus a capului si mai rar, pe spate intre omoplati. Acest model de culoare este denumit model „Van”. Blana este rezistenta in mod natural la apa ca urmare a texturii sale matasoase si datorita faptului ca are un sigur strat.

Turkish Van iubeste apa si se poate scufunda, innotand fericita pentru perioade lungi de timp si iesind din apa relativ uscata. Nu trebuie sa se usuce. In plus, un alt beneficiu al blanii sale moi este rezistenta la formarea caltilor. Blana necesita putina ingrijire.

Cand este pisoi, Turkish Van are urechi foarte mari. Nasul este drept si asiatic, considerat lung pentru o pisica cu par semi-lung. Ochii sunt uimitor de stralucitori, conferind pisicii un aspect destul de exotic. Este ceva comun sa intalniti pisici Turkish Van cu ochi ciudat colorati, adica un ochi albastru iar celalalt chihlimbar, fiind o caracteristica naturala. In afara Turciei, pisica din rasa Turkish Van apare mai des cu ochi de culori diferite, fiind o preferinta occidentala.

Personalitate si temperament

Este o pisica extrem de energica si activa. Este mereu in miscare, sarind pe rafturi, plimbandu-se in casa sau pur si simplu amuzandu-se jucand un joc. Nu este o pisica de „podea” preferand sa stea la inaltime, urmarind tot ce se petrece in jur.

Energia ridicata asociata cu dragostea fata de locurile inalte face pisica Van sa fie putin neglijenta cand vine vorba de ornamentele dvs. valoroase dar pe care pisica le considera a fi simple obstacole. Asteptati-va ca lucrurile sa fie date jos de pe rafturi. Cel mai bine este sa utilizati rafturile inalte pentru obiecte incasabile.

La fel precum un leu, aceasta pisica adora sa priveasca de sus casa si persoanele cu care creeaza legaturi. La fel precum un leu, Turkish Van este o pisica curajoasa si un vanator excelent.

Poate fi foarte protectoare, maraind cand aude sunete neobisnuite din exterior. Pisica Van construieste o legatura puternica si stransa cu una sau doua persoane, ramanand devotata intreaga viata. Nu este bine sa schimbe proprietarii.

Ii place apa si sa inoate, asa ca veti gasi frecvent pisica in piscina sau in lac (daca le aveti in apropiere). Fascinatia pentru apa se extinde la orice apa, deci este necesara atentie atunci cand vine vorba de utilizarea salii de baie. Pastrarea vasului de toaleta inchis este importanta pentru siguranta pisicii dvs. Permiteti-i sa se joace cu robinetele sau puneti apa in cateva vase. Va fi o recreere ideala pentru aceasta.

Pisica este foarte vocala si iubeste sa fie in centrul atentiei, mai ales in timpul cinei.

Ingrijire

Are o blana dintr-un singur strat, usor de ingrijit. Nu este predispusa la incalcire si formarea caltilor. Naparleste putin.

Sanatate

Aceasta este o rasa naturala care a evoluat pentru a se potrivi mediului in care a trait de mii de ani. Este puternica, viguroasa si sanatoasa. Nu exista probleme genetice cunoscute cu aceasta rasa.

O exceptie care merita mentionata este pisica Turkish Van complet alba, fara alte culori (numita si Turkish Vankedisi), care este predispusa la surditate sau cel putin la tulburari de auz. Acesta este un defect comun cu multe animale complet albe.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Cititi si despre:

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button