Probleme de comportament

Educarea pisoilor – 5 lucruri esentiale de facut

Oamenii presupun adesea ca pisicile nu pot fi dresate insa acest lucru pur si simplu nu este adevarat. Felinele sunt foarte inteligente si pot fi invatate cu usurinta o varietate de comportamente. Incepeti educarea pisoilor imediat ce aduceti unul acasa, pentru a-i oferi cele mai bune sanse de a se integra in familia dvs. Iata cinci pasi de baza pe care va recomandam sa ii parcurgeti pentru a avea un pisoi educat.

Educarea pisoilor – 5 lucruri esentiale

1. Invatati pisoiul sa stea

Cu cat un animal este recompensat mai mult pentru un comportament, cu atat este mai probabil ca acesta sa apara in viitor. Pentru a face un comportament problematic mai putin probabil, invatati-va pisoiul un comportament de baza. De exemplu il puteti invata  sa stea, recompensandu-l pentru aceasta de la bun inceput.

Pentru a-l invata sa stea, observati momentul in care pisoiul dvs. sta si recompensati-l imediat. Puteti utiliza un clicker sau o expresie verbala precum „bun” sau „da” in timp ce fundul pisoiului sta pe podea. Imediat dupa marcarea momentului, aduceti recompensa alimentara. Daca pisoiul ridica labele sau se ridica pe picioarele din spate, indepartati recompensa pana cand toate picioarele lui sunt pe podea.

Acest lucru va impiedica sa recompensati comportamentul nedorit (intinsul labelor si stand pe picioarele din spate) in loc de comportamentul dorit (sezand). Asigurati-va ca pisicii dvs. ii este foame – si prin urmare  este interesata de recompensa.

2. Dresati pisoiul cu ajutorul unei custi de transport

Invatati pisoiul sa se bucure de cutia sa inca de la o varsta frageda. Oferirea hranei in interiorul custii de transport este o modalitate excelenta de a-l obisnui sa fie intr-o zona inchisa.

La inceput, tineti usa custii deschisa. Pe masura ce pisica se obisnuieste cu cusca de transport, inchideti usa pentru intervale scurte de timp. Cu cat pisoiul va invata sa se bucure mai mult de cusca lui, cu atat va fi mai usor sa va transportati pisica in siguranta in viitor.

3. Manipulati pisica in mai multe moduri

Multe pisici vor tolera doar manipularea intr-un anumit mod si nu se vor simti confortabil sa fie tinute in pozitii incomode. Cu toate acestea, fie ca se intampla in cabinetul medicului veterinar sau cand cineva vine in vizita, sunt sanse mari ca pisica dvs. sa fie tinuta in pozitii incomode la un moment dat. Pregatiti-va pisoiul pentru aceste situatii, invatandu-l sa accepte diferite tipuri de mangaiere si tinere.

Exersati manipularea pisicii doar la un nivel in care pisica se simte confortabila si relaxata. Incercati sa tineti pisica pe o parte, sub brat, pe spate si pe o parte. Exersati retinerea pisoiului pentru perioade scurte. Atingeti diferite parti ale corpului, cum ar fi picioarele si urechile. Trageti-o usor de coada si treceti-va degetul peste dinti si gingii.

Recompensati pisica pentru un  comportament bun. Pisoii mai timizi pot fi recompensati in timpul fiecarei miscari de manipulare.

Obisnuirea pisoiului de a fi manipulat de la o varsta frageda va face mai simpla taierea unghiilor, curatarea dintilor si a urechilor pe masura ce acesta creste.

4. Socializati puiul de pisica

Perioada principala de socializare pentru pisoi este intre 2-7 saptamani. Multe pisici sunt speriate ca adulti si se ascund cand vin vizitatori. Aceasta deoarece au fost expuse doar unui numar limitat de persoane din afara familiei lor in perioada de socializare.

Combateti aceasta situatie  facand diverse iesiri distractive cu pisoiul dvs. si invitand cat mai frecvent oameni la dvs. acasa. Asociati fiecare experienta noua cu bunatati, jucarii, mangaieri si laude. Evitati sa va impingeti pisoiul pana la punctul in care reacţioneaza de frica.

Folosind un ham si o lesa pentru pisoi va fi usor sa va luati pisoiul cu dvs. atunci cand faceti excursii la casa unui prieten sau la piata. Cel mai bun mod de a va asigura ca pisica se simte confortabil in jurul diverselor animale, cum ar fi cainii, este sa le prezentati unor caini relaxati si prietenosi cu pisicile inca din stadiul de pisoi. Inainte de a va expune felina la alte pisici si animale, vizitati medicul veterinar pentru a va asigura ca este protejat de vaccinurile adecvate.

5. Dresati pisica sa se joace cu jucariile, nu cu mainile dvs.

Jocul cu pisica dvs. este o modalitate excelenta de a crea o legatura si de a scapa pisoiul de excesul de energie. Cu toate acestea, atunci cand un proprietar de pisica se joaca dur cu pisoiul, puiul de pisica invata ca este in regula sa se joace cu dintii si ghearele pe pielea proprietarului.

Ca alternativa, folositi jucarii pentru a interactiona cu pisica dvs. O pana pe o sfoara, o minge sau alta jucarie pentru pisici vor fi la fel de placute pentru pisica ca si mainile dvs.

 

Invatati pisoiul sa se joace frumos

Viata unui pisoi inseamna joaca  iar joaca este despre prada. Pisicile incep sa se joace cand au cateva saptamani. Daca va uitati cu atentie, veti observa ca aveti un mic vanator in casa.

In cele mai multe cazuri, este usor sa va invatati puiul de pisica ca jocul dur nu este acceptabil. De aceea, in continuare va oferim cateva sfaturi pentru a continua educarea pisoilor si in timpul jocului.

Urmati aceste sfaturi pentru a mentine joaca cu pisoiul dvs. distractiva:

  • Jucati-va cu pisoiul de cel putin 2-3 ori/zi, in mod ideal cate 15 minute o data. Folositi jucarii interactive, pe care le miscati iar pisica le urmareste. Atunci cand pisicile se joaca, ele cred ca vaneaza. Asa ca, mutati jucaria ca si cum ar fi o prada, indepartand-o de pisoi sau din campul lor vizual. Uneori, cea mai interesanta parte a jocului pentru pisoi este atunci cand jucaria nu se misca si ajung sa pandeasca si apoi sa se napusteasca asupra ei.
  • Stabilirea unei rutine de hranire dupa sesiunea de joaca va ajuta pisoiul sa se relaxeze si sa-l scoata din modul de joaca.
  • Asigurati-va ca pisoiul are diverse jucarii cu care sa se joace. Este important ca pisoiul dvs. sa aiba obiecte adecvate cu care se poate juca atunci cand nu se joaca cu dvs. Un ursulet de plus, o minge de ping pong, sunt o mare sursa de distractie. Rotiti jucariile pentru a evita plictiseala. Este mai bine sa aveti cateva jucarii pe care le rotiti, decat numeroase jucarii care zac pe podea.
  • Pisoiilor le place sa exploreze obiecte noi. Pungile de hartie si cutiile de carton sunt deosebit de distractive!
  • Daca faceti toate cele de mai sus si pisoiul dvs. musca sau se joaca dur, pur si simplu pleacati si incheiati interactiunea atunci cand afiseaza acest comportament. Cu consecventa, pisoiul va invata ca ciupirea sau zgariatul duce la o pierdere a atentiei din partea dvs. si acest comportament nu este in interesul sau .
  • Nu loviti pisoiul daca acesta musca sau zgarie. El nu are nicio idee ca face ceva rau, iar acest comportament il va face sa se teama de dvs. Planul este sa-l dresati, nu sa-l pedepsti si sa va asigurati ca nevoile lor de consumare a energiei sunt satisfacute zilnic.

 

Speram ca toate aceste sfaturi si idei sa va ajute in educarea pisoilor dvs.

 

Cititi si: Comportamentul pisoiului de-a lungul etapelor sale de dezvoltare

Foto: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button