PisiciProbleme de comportament

Cum sa va obisnuiti pisica adulta sa doarma noaptea

Pe masura ce pisicile imbatranesc, obiceiurile lor de somn se pot schimba. In timp ce unele pisici mature ar putea sa motaie aproape toata ziua, altele pot sta treze aproape toata noaptea. In acest articol vom vedea care sunt posibilele cauze care stau la baza acestora – si va sugeram modalitati prin care le puteti ajuta sa dorma mai bine.

Daca exista un lucru la care se pricep majoritatea pisicilor, este sa doarma. Pisica doarme in medie aproximativ 15 ore pe zi, dar pisicile foarte tinere sau mai in varsta pot dormi mult mai mult. Daca o pisica mai in varsta doarma toata ziua, acest lucru nu este ingrijorator daca pisica are, in general, o stare de sanatate buna pentru varsta ei. Cu toate acestea, in unele cazuri, lucrurile se pot schimba: dupa ani de nopti relativ linistite, proprietarii pot fi treziti noaptea de pisica lor senioara care face galagie.

De ce nu doarme pisica noaptea?

Imbatranirea poate schimba modul in care pisicile se comporta noaptea. Acest lucru este valabil mai ales daca sufera si de dementa felina, cunoscuta sub numele de sindromul disfunctiei cognitive (CDS).

Cum stiti ca pisica dvs. sufera de acest sindrom?

Simptomele includ dificultati de invatare si probleme de memorie, confuzie generala, modificari ale obiceiurilor de somn. Pisicile cu CDS pot incepe sa se trezeasca frecvent noaptea sa devina anxioase si mult mai galagioase.

Cu toate acestea, CDS nu este singura afectiune care poate perturba somnul pisicilor in varsta. Artrita, deficientele de vedere si afectiunile medicale, inclusiv durerile dentare sau problemele renale, pot afecta, de asemenea, comportamentul pe timp de noapte al pisicii dvs. Prin urmare, fiti atenti la simptome de durere sau la modificarile de comportament.

cum sa faci pisica sa doarma noaptea

Cum sa va obisnuiti pisica mai in varsta sa doarma noaptea

Dupa ce ati investigat cauzele fizice principale, exista, de asemenea, o multime de lucruri pe care le puteti incerca acasa pentru a calma o pisica senioara nelinistita.

Linistiti pisica anxioasa

Daca animalul dvs. de companie pare sa se confrunte cu anxietate nocturna, va recomandam sa incercati un difuzor cu feromoni sintetici, care imita feromonul pe care il produc pisicile atunci cand se simt relaxate.

Pisicile mai in varsta, in special cele cu dementa, sunt mai putin capabile sa-si apere teritoriul noaptea si acest lucru le poate face foarte nelinistite. Trucurile simple, cum ar fi tragerea draperiilor pentru a impiedica pisica sa vada alte pisici sau animale, sau oferirea unor jucarii pentru a o distrage, pot ajuta la asigurarea unei nopti mai linistite.

Asigurati spatii sigure pentru pisica

Exista mai multe moduri in care puteti spori sentimentele de siguranta ale pisicii dvs. Oferiti-i mai multe ascunzisuri, un pat in stil igloo, cutii de carton cu paturi in interior sau tuneluri de joaca pentru pisici, si incurajati utilizarea acestora oferind recompense. Totul este sa va faceti pisica sa se simta in siguranta pe teritoriul ei.

Jucati-va cu pisica

Jocul si stimularea in timpul zilei sunt vitale pentru pisicile in varsta. Este posibil sa fie nevoie doar sa va ajustati stilul de joc daca pisica dvs. nu este foarte mobila. Cumparati-i o jucarie mecanica, cu cheita, astfel alergand dupa jucaria respectiva singura prin casa, se va simţi ca un adevarat pradator, mentinandu-va pisica fericita si in alerta.

Litiera

Accidentele nocturne la toaleta sunt mai frecvente la pisicile mai in varsta si au multe cauze posibile: litiera poate fi prea mare pentru a fi accesata confortabil, pisica ar putea avea cistita sau pur si simplu poate fi prea speriata pentru a iesi afara noaptea.

Daca medicul veterinar a exclus cistita ca motiv al accidentelor nocturne, va recomandam introducerea unei litiere mai mari, cu laturi joase, alaturi de litiera existenta a pisicii dvs., astfel incat aceasta sa aiba o optiune mai confortabila. Faceti schimbari incet. Puteti incerca sa oferiti mai multe litiere, amplasate in diferite locatii, cu optiuni de asternut mai fine. Schimbati cate un lucru pe rand si urmariti ce prefera pisica decat sa abordati o metoda de tip „incercare si esec”.

 

Foto: pixabay

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button