PisiciProbleme de comportament

De ce pisicile zgarie oglinda?

Nu este un secret pentru nimeni ca pisicile pot fi hazlii acesta fiind unul dintre numeroasele motive pentru care le iubim atat de mult. Comportamentele ciudate ale pisicii ne pot distra ore in sir, facandu-ne sa ne intrebam de ce fac lucrurile pe care le fac. Una dintre aceste intrebari pe care ni le punem este: De ce pisica zgarie oglinda?

Iata un comportament felin care ii fac adesea curiosi pe stapanii de pisici. Desi se intampla rar, pisica poate zgaria in mod compulsiv o oglinda sau o suprafata reflectorizanta, trezindu-si stapanii in miezul noptii. In acest articol vom incerca sa intelegem de ce pisicii ii place sa zgarie oglinda si cum puteti opri acest comportament felin.

De ce pisica zgarie oglinda?

De multe ori, pisicile vor zgaria oglinzile pentru ca sunt creaturi curioase in mod natural. Zgariatul sau atingerea cu labuta este o  modalitate buna pentru pisica dvs. de a afla mai multe despre un obiect. Astfel, din curiozitatea naturala a pisicilor si proprietatile unice ale oglinzilor rezulta zgarierea oglinzilor, prin care pisica incearca sa inteleaga mai multe despre oglinda si cum functioneaza.

Al doilea motiv are de-a face cu comportamentul de cautare a atentiei. Simpla curiozitate a pisicii dvs. s-ar putea transforma cu usurinta intr-un joc distractiv de jucat cu dvs. Daca acordati atentie pisicii dvs. de fiecare data cand aceasta zgarie oglinda, pisica dvs. va invata rapid ca oglinda poate fi de fapt o buna sursa de atentie. Tot ce trebuie sa faca pisica dvs. este sa zgarie si va primi atentia stapanului sau.

Motivul final are de-a face cu reflexia. Este posibil ca unele pisici sa nu-si recunoasca propria reflexie si prin urmare va crede ca reflexia este o alta pisica. In unele cazuri, pisicile isi pot vedea reflexia ca pe un intrus. In consecinta, pisica dvs. isi va apara teritoriul zgariind pe „intrusi”.

Este un comportament periculos ca pisica sa zgarie oglinda?

In majoritatea situatiilor, zgarierea oglinzii nu este un comportament periculos. De fapt, pisicile pot depasi comportamentul pe masura ce imbatranesc. De-a lungul timpului, se pot obisnui sa-si vada reflexia, facandu-le sa nu fie la fel de deranjate de aceasta.

Exista insa unele preocupari in privinta sigurantei. Un posibil pericol este ca oglinda sa se rastoarne. Pisica ar putea sa se raneasca si in plus s-ar putea produce unele daune in casa. Este posibil ca pisica dvs. sa se raneasca daca zgarie agresiv oglinda. Unghiile pisicilor nu sunt concepute pentru a taia sticla, asa ca exista riscul ca acestea sa crape sau sa se rupa daca zgarierea este excesiva.

Mai mult, in unele cazuri, oglinzile pot deveni o sursa continua de anxietate sau agresivitate, mai ales daca pisica dvs. continua sa-si perceapa reflexia ca pe o amenintare. In cazuri rare, pisica ar putea dezvolta o tulburare compulsiva, determinand-o sa atace agresiv orice suprafata reflectorizanta.

Cum puteti impiedica pisica sa zgarie oglinda?

Exista mai multi pasi pe care ii puteti face pentru a opri pisicile sa nu mai zgarie oglinzile. De exemplu, puteti imbogati mediul, pentru a va stimula pisica. Amplasati copaci de zgariat, jucarii de hranire pisici de tip puzzle (puzzle feeder), hranitoare cu eliberare lenta a mancarii. Toate acestea sunt modalitati excelente de a hrani curiozitatea pisicii dvs.

O alta strategie este descurajarea acestui comportament. Acest lucru se poate face prin pulverizarea pisicii cu apa ori de cate ori incepe sa zgarie oglinda. Destul de repede, pisica dvs. va asocia oglinda cu pulverizarea, determinand-o sa treaca la alte lucruri de explorat. Sau va puteti descuraja pisica sa se apropie de oglinzi punand banda dublu adeziva sau smirghel in fata oglinzii, acolo unde ar sta pisica dvs. in mod obisnuit pentru a zgaria.

O ultima strategie ar fi sa acoperiti oglinzile, astfel incat pisicuta dvs. sa nu-si vada reflexia. Apoi le puteti reintroduce in viata pisicii, descoperind cate o oglinda pe rand.

 

Din pacate, in unele cazuri severe referitoare la acest comportament, pisicuta dvs. poate avea nevoie de medicamente anti-anxietate. Daca comportamentul persista si deveniti ingrijorat de felina dvs., ar trebui sa contactati medicul veterinar, deoarece acesta poate efectua analize de sange si alte teste suplimentare de diagnosticare.

 

Cititi si: Pisicile isi recunosc reflexia in oglinda?

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button